設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] 黑武士駕到 —— HD800S vs HD800 短評

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

琴日係朋友度試完HD800S即刻忍唔住就落左手,當係買份畢業禮物比自己

相對於我用左一年幾既HD800,HD800S嘅聲音明顯有重量感d同略為飽滿d,一聽d鋼琴聲響起同大鼓打落去果下就知,低頻下潛亦落得盡d,更有衝擊力,分別係明顯的。

最大分別我覺得係個人聲度,味道是不同的,少了份800的冷靜理性,多了份感情和些少順滑感,也暖一點,表達更抓耳,位置來得比800前一些。

高頻方面呢,800我以前聽左咁耐其實都唔點覺得刺,可能慣左,800S因為6K Hz個Peak被消除嘅關係聽起黎就輕微地暗左dd了,小提琴嘅高音刺激性略減,但延伸依然好好,泛音較有水潤感。

音場方面與其話800S細左dd不如話係因為個邊界明顯左,相對於800略為發散發開去嘅音場而言,800S有更好嘅包圍感,聲音細節亦感覺更加安定。

不過800係線條感嘅細膩度同細節嘅銳利度上就會比800S稍好D,加上感覺稍為更開揚嘅音場,800係聽大編制音樂上依然更有優勢。而情感表達以及聲音質感更好的800S聽流行呀Jazz呀小編制器樂就更勝一籌。

整體上我更喜歡800S,我覺得佢係更雜食更調音更成熟嘅耳機。

同黑色HUGO仲要好襯,哈哈。

800S我覺得易推左D,插HUGO出聲我都覺得可以接受,有足夠的飽滿度。

以上。

評分

參與人數 11威望 +180 金錢 +170 收起 理由
samuel2046 + 10 + 10 一定要加分
joemanstar + 10 + 10 絕對認同
PCM.DSD + 50 + 50 精彩報告
eric_explorer + 10 + 10 一定要加分
hiyori + 40 + 30 用家心得
Yhyueng + 10 + 10
WCHK + 10 + 10 用家心得
黑翼菜鳥 + 10 + 10 精彩報告
dennis33kwong + 10 + 10 精彩報告
digiman + 10 + 10
googleli + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

意見值得參考

銀級玩家

So far 各位開箱d comments 都好正面!
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

白鑽玩家

Thanks for sharing.  How does it perform if it is paired with Chord Mojo instead of Hugo ?
digiman

星級玩家

今日長時間試左Acoustic revive既HD800線去搭HD800S,感覺非常搭,
之前AR線配HD800雖然有明顯提升,比如清晰度和音場闊度,但聲音亦稍為拉得薄左少少,叫有得有失
但同本身就厚聲D既HD800S搭起來就出現了非常平衡全面的聲音,不論係大編制定人聲都冇問題。我個人好推薦呢條線,但呢條有個壞處就係好__硬

銀級玩家

windwolf447 發表於 2016-5-19 22:24
今日長時間試左Acoustic revive既HD800線去搭HD800S,感覺非常搭,
之前AR線配HD800雖然有明顯提升,比如清 ...

我推薦呢條線,好處就係平
Sources: WEISS DAC501,intel NUC7i7DNHE,QNAP HS251+, Project CD Box RS
Heaphones: Sennheiser HD800s, Denon AH-D9200
Headphone Cable: Forza AudioWorks Noir Hybrid HPC
Headphone Amp: Luxman P-750u

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

windwolf447 發表於 2016-5-19 22:24
之前AR線配HD800雖然有明顯提升,比如清 ...

請問師兄用什麼耳擴推HD800S, 小弟用緊Graham Slee Solo, 諗住煲隻HD800S一兩個月先換, 依家吸定大家的經驗先
I7+SSD+Win7+JRiver
長芯盛 Optical USB
Teac UD501
Graham Slee Solo Diamond
Sennheiser HD800S

星級玩家

dennis33kwong 發表於 2016-5-20 13:39
請問師兄用什麼耳擴推HD800S, 小弟用緊Graham Slee Solo, 諗住煲隻HD800S一兩個月先換, 依家吸定大家的經 ...

目前係用Ragnarok,不過就快出國讀研準備要賣左d大件嘅器材了,帶對800S去到外國再揾下有咩選擇吧

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

windwolf447 發表於 2016-5-20 14:06
目前係用Ragnarok,不過就快出國讀研準備要賣左d大件嘅器材了,帶對800S去到外國再揾下有咩選擇吧 ...

咁你部Ragnarok賣比我啦, 咁我唔洗煩
I7+SSD+Win7+JRiver
長芯盛 Optical USB
Teac UD501
Graham Slee Solo Diamond
Sennheiser HD800S

星級玩家

dennis33kwong 發表於 2016-5-20 14:26
咁你部Ragnarok賣比我啦, 咁我唔洗煩

咁我遲D準備賣果時就聯絡左你先吧