設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: coody

[訊號線/其他線材] Wireworld Platinum starlight 7 USB

黃金玩家

darkfrank 發表於 2016-5-23 17:15
另外農夫usb線果種自然度同人聲感染力, 聽過又鐘意既話真係好難可以揾到代替品架。
小弟只係用緊konstantin ...

噤,系駁地盒情况下定齋線情况下嘅效果呀?
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-23 17:39
噤,系駁地盒情况下定齋線情况下嘅效果呀?

駁左地盒係會收緊線條同結像, 但本身個聲底唔會改變, 就係自然、鮮活、飽滿。
農夫入門線你要佢好似ww 6咁俾到好高清咁既感覺係無可能的, 但係人聲質感上一定大勝。

黃金玩家

darkfrank 發表於 2016-5-23 18:15
駁左地盒係會收緊線條同結像, 但本身個聲底唔會改變, 就係自然、鮮活、飽滿。
農夫入門線你要佢好似ww 6 ...

聽講到好多人用,但入門都5平,如果能赢WW銀星就都可以茄!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

darkfrank 發表於 2016-5-23 17:15
另外農夫usb線果種自然度同人聲感染力, 聽過又鐘意既話真係好難可以揾到代替品架。
小弟只係用緊konstantin ...

線材既嘢真係好睇同自己器材夾唔夾, 小弟用cubox -> 金鹿 -> mark仔前後 -> ATC, 都試過blackcat(平貴2隻都試過)/nordost himedia仲有都唔記得幾款USB, 最後都係比"某大師"拎去小弟屋企既一條entreq challenger搞掂咗~~

最後當然係要乖乖磅水....

小弟知道佢本身唔係咩勁線芯, 但我估佢屏敝做得好好, 因digital線最重要既唔係線芯而係屏敝, 不過佢名聲唔好所以小弟好少推介呢條線...

黃金玩家

ykluk 發表於 2016-5-24 15:10
線材既嘢真係好睇同自己器材夾唔夾, 小弟用cubox -> 金鹿 -> mark仔前後 -> ATC, 都試過blackcat(平貴2隻 ...

聽聞距用棉做外皮系絕招可減去震動,重有比人地長D減少天線效應,所以比人地好聲,震動D樣可以真系好緊要,玩過釘/墊就感受到

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-24 15:41
聽聞距用棉做外皮系絕招可減去震動,重有比人地長D減少天線效應,所以比人地好聲,震動D樣可以真系好緊 ...

我個人覺得,農夫佢理念係要簡,即係最少銲點,最少屏蔽,用最低介電既天然物料。

而佢點樣克服Digital又要屏蔽但又唔overdamping,令到個聲死氣沉沉,就係特別設計既屏蔽層。

我"它"過usb線個屏蔽層,係同usb地線唔通的,即係independent地俾你直接駁落地盒做雜訊導通,咁樣對訊號本身應該最少影響。

而點解我有哩個諗法,係因為之前我買左條係外國CA forum好hit既叫mapleshade既線,D鬼佬又講到係giant killer,打底幾多高級線云云,設計理念又係同農夫一樣,但更極端。用最幼既線芯,零屏蔽,絲網外皮。

個聽感就係非常自然鮮活,但缺點係非常易受干擾,低音比較散,結像不夠聚焦。
所以我先升上去農夫,簡直就覺得係upgraded version。

黃金玩家

darkfrank 發表於 2016-5-24 21:44
我個人覺得,農夫佢理念係要簡,即係最少銲點,最少屏蔽,用最低介電既天然物料。

而佢點樣克服Digital ...

令我惗起古董西電喇叭線,亦系冇屏蔽只得—層似尼龍料包住但又會好好聲。

銀級玩家

L

76 榮譽忠義勲章

coody 發表於 2016-5-19 22:37
通常都係電腦去DAC,仲有乜其他用法…例如我買完就要黎吊頸

Logitech squeezebox touch usb o dac 出到DSD㗎
ChrisL

黃金玩家

darkfrank 發表於 2016-5-24 21:44

而佢點樣克服Digital ...

師兄,農夫線系咪—定要駁地盒㗎?

鉑金玩家

coody 發表於 2016-5-19 11:39
我見高明標$5500有價傾,我上網訂連運費USD460/$3700.

師兄可否PM 外國邊度買返嚟嗎? Thx