設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 窮小子

[原聲大碟] ☆★ 定期要做盤點, 今期係 “ 葉蒨文 ” ☆★

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Saturday ham ball and pork ball

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +195 金錢 +195 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 ernie ching 好。。。。。。
dc903 + 50 + 50 唔知like大定細粒,pink定慾色!
tlsk + 50 + 50
Msuper + 15 + 15 吔完波子軟仲可以祝波子棋!

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

CDROMRW 發表於 2018-7-17 19:00
今日去食被號稱最正宗台灣牛肉麵,8X蚊一碗!正唔正?牛肉夠,淡咗D,牛肚唔係金錢肚,失望!無蘿蔔, ...

唔怪得......亞菜生碗牛肉粉一樣[偷工減料]

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180718/00174_001.html
蔡瀾越式食肆涉聘假難民
假難民淪黑工禍港不絕,以食家蔡瀾名字開設的越南牛肉粉店「蔡瀾Pho」被揭發涉嫌聘請持「行街紙」人士及女傭。消息稱,入境處接獲舉報,指位於中環的「蔡瀾Pho」疑有非法勞工從事洗碗等工作,前日迅速採取行動,突擊搜查該食肆,拘捕兩名持「行街紙」的印度籍男女、兩名印度籍女傭及一名食肆女負責人,五人被押返入境處調查。根據數字,過去兩年半內已有八百八十名免遣返聲請人,被揭在港做黑工被捕。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

CDROMRW 發表於 2018-7-17 19:00
今日去食被號稱最正宗台灣牛肉麵,8X蚊一碗!正唔正?牛肉夠,淡咗D,牛肚唔係金錢肚,失望!無蘿蔔, ...

CDR San 里已經好叻,數到85個圖,實情結果係呢本結他譜跣里,一本結他譜跟一只碟,扣除呢本跣里結他譜,答案係84只屍dee !

T兄,我估里數多了一行,你應該睇了頭幾行,每行8只 x 12行變成 96只,其實總數係11行,另外有 d 行位唔係8只,可能一行係 6只、7只 或者 9只!

其實呢張圖最好數,好清楚一格格!

富友友,里最近茂聲氣但又有 log in,係咪做錯野比 76 禁了活動呀 ?
以往里逸逸係76打躉,依家唔見里幾日有 d 唔習慣!

x

評分

參與人數 5威望 +248 金錢 +248 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 M仔好~報到下先。。。hehe
dc903 + 50 + 50 富兄,快d出山喇,定係真係去咗遊山玩水。.
ernietse + 50 + 50 富小子 may be on trip making baby I gues.
CDROMRW + 18 + 18 唓!煽人嘅,減兩分,唔係碟又擺埋嚟!.
tlsk + 50 + 50 富兄可能去咗俄羅斯睇诐伸未返.

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Msuper 發表於 2018-7-18 17:52
CDR San 里已經好叻,數到85個圖,實情結果係呢本結他譜跣里,一本結他譜跟一只碟,扣除呢本跣里結他譜, ...

其實係買碟送譜定係買譜送碟呀?

我就真係無譜嘞!剩得碟

[youtube]S5-7fGbhgP4[/youtube]

x

評分

參與人數 5威望 +250 金錢 +250 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 Ching 好
tlsk + 50 + 50 精彩報告!
Msuper + 20 + 20 CD+結他譜一齊係唱片鋪賣,禁應該歸唱片吧.
dc903 + 50 + 50 羊過往買過d音樂譜或書仔 送埋碟.
ernietse + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

4款飛毛腿劏飯,有2碗是同一間食店,你地睇得出嗎~差 d 穿崩添!{:9_412:}
(無一碗來自連鎖快餐店)
邊碗最禾味?我揀深色既劏,愈深色愈似落了陳皮煮劏,愈淡色愈無料到!

x

評分

參與人數 5威望 +250 金錢 +250 收起 理由
CDROMRW + 20 + 20 想睇完整報告
dc903 + 50 + 50 令羊想起90年代的鴨腿湯麵
ernietse + 50 + 50 越深色可能係個湯煲唔洗, 陳舊煲到老鼠忽咁.
窮小子 + 80 + 80 呢排5知做乜鬼~自我封閉(玩自閉咁).
tlsk + 50 + 50 第肆碗好似幾美味!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Msuper 發表於 2018-7-19 15:39
4款飛毛腿劏飯,有2碗是同一間食店,你地睇得出嗎~差 d 穿崩添! (無一碗來自連鎖快餐店)
邊碗 ...

~ 1頭煙 ( 比D?税 Big 傻哇 )

x

評分

參與人數 4威望 +170 金錢 +170 收起 理由
dc903 + 50 + 50 恭喜滿載而歸,兼抱得美人兒
Msuper + 20 + 20 都巧通輯令有用,唔係古畫係Photoshop效果.
ernietse + 50 + 50 Orange color looks so sharp
tlsk + 50 + 50 富兄凱旋回歸,好高興!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Sunday lunch

x

評分

參與人數 2威望 +65 金錢 +65 收起 理由
dc903 + 50 + 50 開盒後塊芝士,果然同包裝上的相 相似喎.
Msuper + 15 + 15 如果只豬唔係法包禁硬就正,即係澳門脆豬禁.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

Tuesday dinner

窮小子: 至憎呢D毛味拾青豆 ( 加落去多舊魚 ) ~~~~~ but you need to eat some vegetable for easy shitting wor

dc903: 點解你碗有豆豆㗎。有無試早鳥29元扒呀 ~~~~~ I just eat in Central branch, NO! I am small potato cannot eat early

x

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 至憎呢D毛味拾青豆 ( 加落去多舊魚 ).
dc903 + 50 + 50 點解你碗有豆豆㗎。有無試早鳥29元扒呀.

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Msuper 發表於 2018-7-19 15:39
4款飛毛腿劏飯,有2碗是同一間食店,你地睇得出嗎~差 d 穿崩添! (無一碗來自連鎖快餐店)
邊碗 ...

等我又估吓!
1, 3 是同一間食肆
1, 3 最好味,鴨炆得冧同埋入味,多冬瓜同冬菇,
唔係你都唔會食完又食多次
2 唔入味兼唔夠冧
4 鴨胸層皮未出夠油,會好肥!

鴨湯深色可用豉油溝,陳皮只能聞同嗒,睇見塊皮咪有囉!但清湯除非佢澄攞去蒸,2?又未夠火候喎!

以上純個人老眼昏花估,有錯係應該嘅

評分

參與人數 4威望 +155 金錢 +155 收起 理由
窮小子 + 40 + 40 果然係食家哇
dc903 + 50 + 50 估中添。下次選美1定要找你試試(味和嗅).
Msuper + 15 + 15 里估中啦,巧叻叻!
ernietse + 50 + 50 我認為深色嘅湯係老鼠忽湯煲,淺色可能不銹.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

CDROMRW 發表於 2018-7-20 00:50
等我又估吓!
1, 3 是同一間食肆
1, 3 最好味,鴨炆得冧同埋入味,多冬瓜同冬菇,

里好詳細分析

首先禾無諗過落是油溝,按次序食真係食 1、2、3、4 !
(1) 同 (3)係同一間食店,無錯吔過一次覺得禾味再番兜,但(1)是午餐,可能湯底浸了鴨比較耐,所以比較入味同淋 d d,我吔到有一陣類似藥材之類味,<禾唔記得湯裡面有茂搵到陳皮>,但(3)是落單叫先整(散叫不是餐),等的時間比上次耐,可能禁無1禁入味,但因為散叫份量明顯多了有2只飛毛腿;整體是 (1) 濃味好吔過 (3)!
(2) 最難食淡淡地,我懷疑無落陳皮添,肉亦炆得唔夠淋!
(4) 好過(2) 但唔夠 (1) 好,湯裡面搵到2塊陳皮條,飛毛腿無1禁淋,肉算中等淋當然再淋 d 更加巧!

***結論係 (1) 最禾味,不過禾有 d 異類希望間間食店 d 冬瓜再淋 d d,唔使去到冬瓜湯禁淋,但覺得淋 d 好味 d !

兩張相張檯明顯一樣係同一食店,我第一次差 d 穿崩,忘記遮檯底色!

窮小子_係囉~平日食開得1隻肶(M仔有双份茄)?.
富友友,著紅燈字比里睇多次啦!

x

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
CDROMRW + 20 + 20 係真脾,唔係上裝已經好老實!要幫襯多D呀.
窮小子 + 80 + 80 係囉~平日食開得1隻肶(M仔有双份茄)?.
dc903 + 50 + 50 點解有1對脾,唔通左脾加右脾

查看全部評分