設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[其他器材] 自學電子 然後DIY的粗糙amp

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

書啊網啊看了一個月左右, 是時候買一堆零件回來實踐

除了LME49860是一台DAC換opamp後剩下來的, 所有零件都不是hifi用的粗貨色
學了一些線路原理又參考一些圖, 總算開到聲不太差除了有干擾和電流聲

雙電+/-9V
LME49860 set gain 3
沒有audio用的二合一旋鈕所以volume是分兩邊調校...
buffer 是LM741 general purpose用單opamp 將就用用...

遲些再買焊台學的話應該可以焊換零件和diy線吧

評分

參與人數 4威望 +14 金錢 +14 收起 理由
黑翼菜鳥 + 5 + 5 加油
johnme + 3 + 3 用家心得
ph0381 + 3 + 3 加油
OneLifeMusic + 3 + 3 鼓勵

查看全部評分

星級玩家

1. 買粒5534或者TL071都係幾蚊O者~

2. 有METAL FILM RESISTORS唔用,走去用CARBON FILM?
有特別原因?

3. 尼個FORUM有個DIY版,可以POST係O個邊.
DIY Dual Mono Balanced R-2R DAC
DIY Low Noise Balanced Preamp
DIY 200W Mono Blocks
Audio Physic Tempo 25
DIY Balanced Transformers
AKM based Audio Analyzer

黃金玩家

johnme 發表於 2016-5-18 19:47
1. 買粒5534或者TL071都係幾蚊O者~

2. 有METAL FILM RESISTORS唔用,走去用CARBON FILM?

用晒非hifi cheap野的原因就係冇其它料
初學所以照跟guidebook訂一堆通用零件先
下批就會訂多堆audio用的
真係唔試唔知carbon film嘈成咁? 定電要加個穩壓circuit? 未識搞
玩多排再過DIY版交流交流
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dlmc 發表於 2016-5-18 23:29
用晒非hifi cheap野的原因就係冇其它料
初學所以照跟guidebook訂一堆通用零件先
下批就會訂多堆audio用的 ...

電芯擺幅唔對等, volume太雞, 走線太長, 電話擺咁近又冇入殼, 咁有noise 都正常的.

唔關咩炭膜事, 你拆廠機都唔會見到所謂"hifi料"的.
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

我再試過,唔關碳膜電阻事
唔經兩粒雞741 opamp buffer circuit, volume後直接phone out就冇晒noise
果然要用都要用audio級opamp

呢舊野都唔係求真正質素啦,係實踐學返黎嘅野,同方便換opamp時試味
(Post76 Android 手機版送出)