設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[線材] 「線的戰爭」2016..沒有最好、只有啱啱好!! 咁!2017呢?

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

有2017...Update的"戰利品"在Page 4

在不遠的從前.....[升級線]這東西對筆者來說, 就等同買果個就[黐Q線].....但今天.......

[黐Q線]果個正是本人.......

而當初駡人的原因, 不外乎....

1) 我對耳機都無得換線
2) 啲線又粗又五顏六色....似"晒"多過實用呢!!
3) 條線重貴過隻耳機....無嘢嘛!!
4) 我都唔知有乜唔同.....有無咁大變化呀?!

就是這些原因, 筆者就決定厚着面皮「周圍試」挑戰各方......最後當然是「笑淚中慘敗」.....

輸了 .......最好的當然是拉大家落水!!!

宗旨: 唔貴唔講、只作短評、不作長解
耳機: Oriolus (因為圈鐵混合對線材的反應比較多變, Noble K10U 鋁 (鋁殼比膠殼好聲好多, 唔好問我點解, 你去問Noble), 另外AK X JH 就因唔值得參考而不用了..
訊源: AK380 Cu (無AMP), PAW5000鐵菊, Chord Hugo, LG V10
歌單:
聽了10000次的Hotel California (Hell Freezes Over [Live]
Susan Wong - Killing Me Softly
Woong San - Smooth
古巨基 - "味精"不能沒眼淚
許哲珮 - 汽球
許茹芸 - 日光機場
陳潔儀 - 心動
Adele - Million Years Ago
劉若英 - 國界
李泉 - 哭了
林憶蓮 - 傷痕
黃耀明 - 愛比死更冷
范曉萱 - 我要我們在一起
Winterplay - Billie Jean
Sting - Shape Of My Heart
趙聰 - 春江花月夜
GHOST IN THE SHELL - M02 Ghosthack (本編未使用)
芸能山城組 - 輪廻交響楽スペシャル
玉置浩二 - ワインレッドの心

線材:

1) Effect Audio Mars 8 ~ 超高清, 不太誇張, 但情感不足, 只合"AlphaGo"聽囉!!

2) Effect Audio Mars 4 ~ 唔等於Mars 8 或 它的一半....廠家後悔limited 20條 Mars 8, 依家出條揾大$

3) Effect Audio Leonidas ~ 有啲驚喜, 唔似佢下綫的線材只有單一效能(低頻)....它的低頻好有彈性, 而高、中頻也出色, 只是少了一小點Detail...

4) Plus Sound Audio X8 Gold Plated Silver ~ 控製力好、不多不少, 有韻味和感情, 不會增加三頻的量, 只着重質, 合本身已好有特性和分柝力的耳機....

5) Plus Sound Audio X8 Gold Plated Copper ~ 本來好期待(有高有低"頻").....但最後不及Effect Audio Leonidas有驚喜

6) Plus Sound Audio X8 Gold Plus Silver ~ 本人覺得是2016最有驚喜的線材, 要乜有乜, "惡"得嚟又有少少人情味....能發揮K10U的全能.....最重要是唔太"貴"

7) Labkable Pandora ~ 正、負評各半....(包括有打手文出現)....但佢同隻Oriolus真係好夾, 好多泛音, 人聲甜....只是遠了一小步!!....

8) Beats Audio PD8 ~ 嘩! 聽到好多嘢的合金線啊.....完

9) Brimar Supreme Reference Monarch ~ 哈哈哈.....整體好好, 特別是人聲和中高頻.......但唯一低頻的收尾有一小點鬆!!

講到這裡就作個小结吧!! ..........個人覺得2016最"啱啱好"的線材就是Plus Sound Audio X8 Gold Plus Silver!!

至於為什麼不評論5K以下的線材呢.....請大家諒解, 要試完以上的線材, 筆者巳快變"耳殘"了!!!

最後只能說 : 聽感各有所好,耳聽為實.....你們懂的!!!

評分

參與人數 11威望 +128 金錢 +108 收起 理由
joewu.co + 10 用家心得
hangshun + 10 + 10 精彩報告
vicentk + 10 + 10 精彩報告
hiyori + 35 + 35
ivanboyhk + 10 + 10 精彩報告
黑翼菜鳥 + 10 + 10 超正!
tubeamy + 10
lp24nelnel + 10 + 10 精彩報告
OneLifeMusic + 3 + 3 謝謝聽感
Hoyan + 10 + 10 超正!
ml55 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

毒海無涯....回頭又不見岸!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

謝謝師兄的用心比較
所以師兄試完後,覺得值唔值洗呢筆錢係線度所換來既提升?

鑽石玩家

hiyori 發表於 2016-5-17 11:32
謝謝師兄的用心比較
所以師兄試完後,覺得值唔值洗呢筆錢係線度所換來既提升? ...

個人覺得, 首要是選對耳機和Player....除非你對該耳機十分熟悉....否則就先用原装線幾星期後才檢視是想改善那方面, 因為時只要換耳膠也會有效果(三頻的量)......如果是質、速道或定位方面, 線材就可幫忙.....至於值與不值, 其實真的要看自己的口深度和閣下要聽到什麼.....耳機就是越貴越只能聽越專的東西.....如果你是乜都聽和要舒舒服服的聽.....那中價位的"啱啱好"線就够了....有些耳機换了線真的會完全發揮它的本質.....有些用多貴的綫也改不了多少(雖然想提名字,但可能會引來Fans和賣方打手不滿,還是你問我才答吧!).....唯一基本是不要認為"n"數越多越好和"合金"可能代表好多雜質!!!

高級玩家

nikfung 發表於 2016-5-17 12:24
個人覺得, 首要是選對耳機和Player....除非你對該耳機十分熟悉....否則就先用原装線幾星期後才檢視是想改 ...

"HIFI"本身就係對訊號還原度嘅追求
令人重複享受親臨現場嘅感覺
越貴越專跟本係本未倒置...

唉唔講線材原理
CHING HELL FREEZES OVER咩版本

禁止發言

黃金玩家

換線如換機,感覺換線才是最難的玩法.......
如果你是乜都聽和要舒舒服服的聽.....中價位的"啱啱好"線就够了....這句有意思

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 15 + 15 一定要加分

查看全部評分

音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

星級玩家

個人覺得, 首要是選對耳機和Player....除非你對該耳機十分熟悉....否則就先用原装線幾星期後才檢視是想改 ...

Ching講得非常好,想知道邊條唔值

星級玩家

師兄 ,請問 AK 嗰 D ,Crystal Cable 是否值得一試呢 ?

謝謝

鑽石玩家

yodingdong 發表於 2016-5-17 19:53
"HIFI"本身就係對訊號還原度嘅追求
令人重複享受親臨現場嘅感覺
越貴越專跟本係本未倒置...

16/44.1 wav.....個人覺得最自然

鑽石玩家

jesse 發表於 2016-5-17 21:20
Ching講得非常好,想知道邊條唔值

無話值唔值.....係買唔買的問題(因為唔係必需品)....由期是德國品牌的.....

最近試過加條3吋轉頭線, 效果也很好呢!!