設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[原聲大碟] AP 又有好SACD出 (Henry Mancini三大包膠...)

1萬

白鑽玩家

老而不

iwc 發表於 2016-5-16 22:14
仲有邊隻好嘢?

仲有只Peter Gunn.
不過我對佢麻麻地...
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-5-16 22:29
仲有只Peter Gunn.
不過我對佢麻麻地...

揾日出去睇吓Thx!
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

1萬

白鑽玩家

老而不

可以甘講, 3 張都是jazz theme的 soundtrack
Pink Panther => Saxophone
Hatari ! => 非洲鼓
Peter Gynn => 電結他? (只知是cold Jazz)
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

又打少少Hatari! 的感受.
我知有朋友有, 想借卻借不到, 難度猶如去clam 保險.
就以先已唯一的手上版本作準說說吧.

<Hatrai! >本身是一套很舊的非洲主題題電影, 有搞笑也有浪漫. 不過情節以今日而言有少少outdate.
Hatari 本物是非洲語的一種, 有 "危險!" 的意思.
即使現在已沒什麼人知套戲講乜 (我都唔記得) 反而因為不時Henry Mancini  CD 中一定包了一首 <Baby Elephant Walk>, 都叫仲知道下了

一張專輯入面有什麼track 呢?

Theme from "Hatari!"       
Baby Elephant Walk
Just for Tonight
Your Father's Feathers
Night Side
Big Band Bwana
The Sounds of Hatari
The Soft Touch
Crocodile, Go Home!

無睇錯, AP真是連一只bounds 都無. 情況同Pink Panther 有的比.
俾HK$280得9首純音樂真是好貴. 怕貴唔好買.
唔好買左唔合耳就話我打線稿, 幕後老世, 乜乜乜乜....淨做呢D無賴又低B的抹黑.

但點解當年賣到甘紅呢...事實我都唔太了解.
主題是非洲, 少不了是有非洲鼓. 或者大紅的原因也是在這裡?

我自已偏好這 2 首:
The sound of Hatari 是聲音慢慢由小變大再加快, 有種刺激感
Crocodile, Go Home! 幽默就是一切. 是一是快曲, 由原本的危機四伏, 變成一陣舞廳中的爵士, 就還原到 危機四伏當中.
最常聽的一支 Baby Elephant Walk 這支已被翻錄了不少次, 幾乎是Machini 的 trademark 曲之一. 在這版本中聽來種起了當中溝稽而沒脫色

如果同Pink Panther 對比, Hatari! 對我的共鳴感可能真是弱了少少. 似乎是電影因素.
錄音大致上不錯, 至少暫聽不出什麼地方不妥.
當中的非洲鼓不是hi-end向的大力大彈, 而是在音樂的表達上有神秘的非洲, 還有情調的Jazz交織, 這種組合似乎至今也未曾見過而注入了新鮮感.
只是可圈可點的是當中二百多元才有9支曲目, 真是少得有點說不盡的過份.
這麼多年, 由30扶前初出過一次CD版 (很快賣光), 千禧前後又出過一次(又是很快賣完), 現在SACD又是很快墳完 (發生乜事?)
真是有少少令人滴汗
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-5-17 13:47
就以先已唯一的手上版本作 ...

我都訂咗呢兩隻碟,hatari!聲可以嗎?thx!
50 字節以內

1萬

白鑽玩家

老而不

iwc 發表於 2016-5-17 18:13
我都訂咗呢兩隻碟,hatari!聲可以嗎?thx!

事實AP出的SACD 聲音大多都沒問題. 不會是求其有聲版.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-5-17 19:42
事實AP出的SACD 聲音大多都沒問題. 不會是求其有聲版.

Thx!
50 字節以內

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-5-17 13:47
就以先已唯一的手上版本作 ...

其實有九首都唔算貴了,我當日買第一隻shm-sacd 得六首歌,買咗四舊幾水,好彩係非常好聲,都叫無咁肉赤!
50 字節以內

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-5-17 06:30
可以甘講, 3 張都是jazz theme的 soundtrack
Pink Panther => Saxophone
Hatari ! => 非洲鼓

今日聽過師兄介紹嚟兩隻碟,沒有失望,兩隻都好好聲,個人就較喜歡Hatari!
50 字節以內

1萬

白鑽玩家

老而不

話左唔買, 講到甘明,
於是就有人就送左我一只.

俾到個面甘盡, 唯有....再包膠.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
還是好音樂最好.