設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 請教cas入門

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近部電腦成日開唔機,睇黎又到期喇
爬左文,見到好多師兄都用Mac 機,心cc想由window轉去Mac既世界
大前提小弟係新手,對電腦同音响都係入門中既bb班。平時電腦都係聽下歌,睇下戲,文書用為主
現有組合有三年前既oppo103當cdp bp用,av amp都三年前pioneer 75
依家想學各位大哥玩cas,應該點玩好呢?
1 買Mac mini定fanless pc放係廳當source用?
2 需要買nas嘛?因為小弟有2個3.5" hd放相同歌,但係用開window,係咪夾唔到Mac os用?
3 Mac mini係咪用usb optical定係用其他線材接駁av amp或oppo103?有入門推介嘛?
4 如果用fanless pc,係咪要買多張sound card?有介紹嘛?
5 平時聽cd係用oppo rca接駁av amp再岀聲。如果Mac或fanless pc做source,要接駁oppo嘛?定係直接接駁av amp?
新手好多bb班問題,爬完文又唔係好明,希望各位師兄幫手

鉑金玩家

第一樣你要攪清楚用mac或windiws(甚至linux)的優缺點!
我隨口講D:
mac易用D,Windows一般要裝driver;
mac app選擇較少,Windows較多,呢度應該有唔少師兄不論邊個os都幫到你
Mac mini會較fanless PC貴一點; 你高要求的話更要拆mac mini風扇
Mac時有功能限制!如配市售部份DAC會無法升頻
以我觀察,師兄你的IT skill都唔強,真要先諗真,並視乎budget, 現有器材配合一下

鉑金玩家

再回師兄問題:(用cell phone回有點不便,見諒)
1. 如前一個回覆,按你喜好挑便可,都可行, 但你要有DAC或dac amp
2. 可以唔買住!就算OSX, fat/Fat32 可read/write; NTFS咩都唔攪read only
3. Mac/ PC> DAC, -般用USB connect, 係數碼訊號再從dac > amp
又,就算有sound card 而card上有optical / audio out,都不建議你咁出amp,索性咪玩算
4. 如3所講,有DAC, 不用sound card...你可當Dac係sound card
5. 如3,4所講computer> dac> amp; comouter 同其他訊源可并存,只要amp夠input 位插

Good Luck

黃金玩家

2K幾的mini pc 已經玩得啦;最平方法:駁對幾K的KEF x300a 。5洗—皮已玩倒cas
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

唔知有無離題。其實樓主有oppo103 ,點解唔試下Tidal 呢?電腦都唔使買。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

asus vivo pc $2000左右
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

OPPO 103 + ADAM Speaker 已經唔差
NAS: Synology DS214play
AMP: OPPO 105D
SPK: Yamaha HS5
isotek evo3 polaris

高級玩家

ahbarn 發表於 2016-5-7 19:35
唔知有無離題。其實樓主有oppo103 ,點解唔試下Tidal 呢?電腦都唔使買。

Tidal請問係咩黎?係咪播歌software?
其實我買左部oppo都唔知可以點玩?只係當佢cdp播下歌,試過經lan線router係pc到攞歌,仲有其他玩法?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

eddiesteph 發表於 2016-5-7 21:29
Tidal請問係咩黎?
其實我買左部oppo都唔知可以點玩?只係當佢cdp播下歌,試過經lan線router係pc到攞歌, ...

http://tidal.com/hk

再加隻NAS就多嘢玩啲
NAS: Synology DS214play
AMP: OPPO 105D
SPK: Yamaha HS5
isotek evo3 polaris

高級玩家

dick88 發表於 2016-5-7 21:32
http://tidal.com/hk

再加隻NAS就多嘢玩啲

明白,但係tidal點可以係nas到用?小弟電腦白痴