設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] head/hi-fi 惡客??

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日睇到某位「音響界」名人的文章,其中呢段尤其深刻

有些發燒友用心不良,到每一處地方聽,都係有彈冇讚,目的只有一個,就係搵銀。
佢地又像醫生一樣,叫你打開機蓋驗身。跟著就話呢樣唔掂果樣唔妥,非要做Up-grade 或Modification手術不可。

成日話唔用6位數音源唔會好聲,又要用什麼明廠機線……等先有好聲,仲要經過其「升級」後,先至聽得過。

更加的是,通常見完其發表偉論後,不久便會出現「代友出售」

補番條連結先︰http://blog.xuite.net/jessekwong1950/hkblog/98112987

評分

參與人數 3威望 +25 金錢 +25 收起 理由
Keano + 9 + 9 絕對認同
05-069 + 1 + 1 絕對認同
hiyori + 15 + 15

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

又要用什麼明廠機線……等先有好聲   耳塞界都有呢的野....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

劉備了 CD 我也中過一次,本來只是普通 eso sacd, 就是之後沒有回來,只有當送了比他自己買過了。

星級玩家

t1174 發表於 2016-4-28 14:04
劉備了 CD 我也中過一次,本來只是普通 eso sacd, 就是之後沒有回來,只有當送了比他自己買過了。 ...

奶過野幾次,好多時已忘了借給誰
現只借碟,在盒內會寫下名和時間
買得太多
時間太少

進階玩家

我從來都唔 mod, 覺得原裝唔得既仲買黎做咩, 唔夠勁既咪買部勁D lo, mod 機又唔係平, 我見過好多玩改機既人, 改既時間仲多過佢聽歌既時間, 即係 vga card 玩超頻, 玩死左張卡連保都冇埋都聽唔少, 而且聽過唔少, 擺低部機比人改, 粒 1792 變左假野, mod 機呢家野, mod 完係咪真係講到 high 到升仙呢, 大家心照啦

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +1 收起 理由
jaffeinism + 3 + 1 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

tkkhome 發表於 2016-4-30 18:35
我從來都唔 mod, 覺得原裝唔得既仲買黎做咩, 唔夠勁既咪買部勁D lo, mod 機又唔係平, 我見過好多玩改機既人 ...

有人連耳筒都改至神奇,有噤多方法校聲,洗咩搞隻耳筒呢!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

tkkhome 發表於 2016-4-30 18:35
我從來都唔 mod, 覺得原裝唔得既仲買黎做咩, 唔夠勁既咪買部勁D lo, mod 機又唔係平, 我見過好多玩改機既人 ...

甘有的人自信心爆棚, 覺得自己的技術同知識, 勁過人地間廠成TEAM ENGINEERS

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

最驚摩完開唔返機就冇仇報啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2016-6-3 12:51
甘有的人自信心爆棚, 覺得自己的技術同知識, 勁過人地間廠成TEAM ENGINEERS

又唔一定既,例如ALO audio最初都係靠mod 機起家,有些耳機可能成本所限或市場定為(例如d2000和d5000),透過mod可以釋放potential,。也有些例子是耳機本身有些地方有潛力,但本身賣得平,成本所限令一些地方大大限制了其潛力,例如fostex t50rp mkii非常便宜,但其實其單元很有潛力,國外的Mr. Speakers, ZMF, LFF等都大改此機而做出大受歡迎的產品,定價可以是原機的數倍。又有些耳機可能只是DAMPING不夠好,調整一下就會更合大眾的口味。即使成熟的產品如HD800,Innerfidelity的tyll也發現了一個簡單的mod可令聲音有相當改善,然後國外的社群也設計出幾個可行的方案,甚至有人認為hd800s有可能是受到這個mod的啟發而設計出來。

當然,有些玩家認為無論任何情況都要改、換線,廠方的東西一定不夠好,這很可能會錯過了廠方的調音和平衡,有些耳機是換線即會聲音平衡崩潰的(即使本身是可換線設計),令玩家誤以為耳機的質素不好。但嘛,始終有些玩家喜歡某種聲音取向,換線改機是為了令其染上那種音色,那就只能說是各有所好了。
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

hiyori 發表於 2016-6-3 15:27
又唔一定既,例如ALO audio最初都係靠mod 機起家,有些耳機可能成本所限或市場定為(例如d2000和d5000), ...

你舉既例子都係有相關學術背景既人, 都係行內人改==

我所指個的係業餘自作派, 搵飯食個的, 俾舊野俾呢班人改同送埋錢俾人洗既白老鼠無分別