設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 《美國隊長 3: 英雄內戰》劇透 影評/討論帖 (完場彩蛋兩個)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

老老實實!睇Marvel電影,名已經唔再重要,美國隊長只係戲名而己,主角就係隊長同IronMan各佔一半,你叫 《復仇者:英雄內戰》 又得,《IronMan:英雄內戰》亦得,一開波就打,遲入場的唔該一係買碟,一係入場睇多次,首尾呼應,值得一讚,成套電影,其實同漫畫關系不大,內戰原因差不多,但結局同過程都完全唔關事,所以無睇漫畫真係完全唔緊要,唔同上個月DC個套唔係漫畫迷真係未必接受到,事實證明MARVEL係電影方面真係玩得好出神入化!

----------------標題寫明劇透,你再睇落去就真係劇透架啦!----------------

SpiderMan 今次加入,真係要多謝 SONY,不過周邊商品同海報都見唔到SpiderMan真係難搞,不過唔緊要,佢今次造型真係唔太討好,唔出公仔都係好事!今次SpiderMan終於跟番原著,人設係高中生,即係細路一名,好崇拜IronMan,有無人知最尾彩蛋個件裝置係咩來?

Tony今次真係成個人老晒,除左樣老之外,心態都老,所以先有咁的決定,都好合情合理,搞笑的任務就交比其它角色,Ant-Man同SpiderMan都好搞笑

話就話分裂,但其實大家都唔想傷害對方,成件事好Warm,Scarlet Witch 同 Vision 感情線好有趣,男人始終都係要找個對付到自己的女人

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +110 收起 理由
wil-wil + 100 + 100 精彩報告
jc2ssych + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

即係趕都唔走,點都要睇哂先,漫威的就梗係咁……
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得上集 Garfield 演的 amazing spiderman 太有型了。溝死女。

今集 Holland 走返 Toby Miguel 路線,鵪鶉啲!

但個 auntie may變咗個姣婆...
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

jc2ssych 發表於 2016-4-28 16:44
我覺得上集 Garfield 演的 amazing spiderman 太有型了。溝死女。

今集 Holland 走返 Toby Miguel 路線, ...

Auntie May 同 Tony Stark 以前一齊過架

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

我俾0分
畫面唔夠黑
劇情又直線無剪到一忽忽
戲名又無呃人居然真係內戰到尾唔係最後聯手打boss
睇之前又唔駛做功課考試就睇得明
垃圾
同BVS比差好多

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

spider man果個我估係web shooter或是新戰衣? 因為ironman件衫都可以隨時"爆"出來包住tony, 技術上spider man件衫一樣做到.
漫畫中iron spidy造型:

我自己睇完都覺得OK, 相比DC, marvel的電影比較輕鬆d, 唔駛睇到好認真驚miss o左details咁. 不過我有少少感覺睇完成套戲好快無睇過d乜咁(可能因為當日病病地仲要坐第3行"聞screen"咁睇) 感覺好快大家無啦啦不和, 好快又對打, 好快又機場決戰, 之後好快又去o左雪地1打2完場.

我自己第一本睇的marvel漫畫正正是civil war, 最欣賞佢的地方係故事中無絕對的"好人/壞人"之分, 雙方各自有自己的合理的論點同原因去支持或反對草案. 而最後都講其實對打只會令普通市民所苦. 我覺得電影中無o左漫畫所帶出的意義, 只係純粹2班人所謂的不和, cap要救佢朋友bucky而對打.

其實就算唔簽草案, avengers都係under SHIELD, 某程度上都係要聽(某高層)指令行事, 依家變成聽唔聽指令其實就係佢地d朋友/愛人有無出事. 有就可以咩都唔理自己出動咁.

另外少少奇怪係tony父母出事時都有CCTV? (仲要係無咩人行的地方), 唔通有人會每3個鐘走去換菲林? XD

spider man 出現有驚喜, 雖然唔係太多, 不過佢一講野就好好笑~

black panther個角色都幾型, 不過唔知是否想show比大家睇係由個演員做返, 所以見佢成日無啦啦除o左個mask~

ps: 好彩無hulk, 如果唔係根本唔洗打~ XD

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

gashapon 發表於 2016-5-3 09:31
spider man果個我估係web shooter或是新戰衣? 因為ironman件衫都可以隨時"爆"出來包住tony, 技術上spider m ...

CCTV !?我直覺係特登錄低,或者當係記錄
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

alleelarry 發表於 2016-5-4 08:19

因為見條片得一個角度, 所以又唔多似有人專登拍低(如果係條友d技術都好屎) . 不過當時都奇怪點解會有片, 唔通路邊有CCTV? (而且又剛好安裝在"事發地點"附近) 但當時未有數碼化, 咁咪要不停咁換帶lor?   (IM2 Tony老豆留比tony的記錄都係用菲林拍成video來的)

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

gashapon 發表於 2016-5-4 10:23
因為見條片得一個角度, 所以又唔多似有人專登拍低(如果係條友d技術都好屎) . 不過當時都奇怪點解會有片,  ...

有可能當其時已經發明了「自動換帶機」都未定,TONY爸爸有咩唔識整

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

alleelarry 發表於 2016-5-4 08:19

1991年, 應該唔使用菲林了, 而係用磁帶記錄, 如果冇人攞, 只要有回帶功能應該可以REWRITE?
再唔係可以靠換帶系統, 放多幾餅的.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

等運到