設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] Himedia Q10 四代

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日行黃金見到出左 himedia q10 pro, support 10bit, HDR etc.

馬上去馬, 需然有D貴1999$. 用左600A 6一7年, 所以覺得 himedia OK 的

回家一試Q10 pro. 發覺真係兩樣野同600A比, 可能 我太久沒玩 new media player

Q10 Pro 睇NAS Movie file. 要自己 install app to read NAS, 唔係今方便· remote 難用

Blu Ray iso 一定要 read local disk (USB or SATA), NAS 唔work.

BluRay iso 畫質幾正, 上算滿意. 但一 pause 套戲, 部 Q10 Pro 就有d得得聲 send 去電視,

換其他線, app 都一樣

最後去回深水埗 換機, 個 女 sale 可能沒關機 插 hdmi, 點知 個 hdmi頭 燒左.

他們又沒其他貨, 最後拿回錢走

現在會等 新Q5 Pro 出左再睇吓買那部.

其實 himedia player 買點係播 file, 所以應該製好d自己個 app, 其他自己上綱睇戲 app 又沒其他牌子多野睇

希望 himedia 會 enhance 吓自己d app 之後.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ching,
會唔會你部NAS set錯野?不論經samba或NFS都play到BD ISO, DTS X同Atmos 5.1/7.1都無問題,只係葉問3因特殊關係無聲(呢個係Himedia CS嘅解釋), 本人用左幾日覺得尚算滿意,3D片經NAS play都唔會窒。暫時未試任何關於4K片源同HDR, 因為4K電視未到

禁止發言

簽名被屏蔽

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

wilfield1978 發表於 2016-4-23 22:48
Ching,
會唔會你部NAS set錯野?不論經samba或NFS都play到BD ISO, DTS X同Atmos 5.1/7.1都無問題,只係葉問 ...

師兄用什麼 app connect to NAS, 我用 ES explorer to NAS, default and other player play BluRay ISO 有這問題, DVD ISO 就 ok,

得得聲應該係我部機問題.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cmsjkung 發表於 2016-4-24 00:44
師兄用什麼 app connect to NAS, 我用 ES explorer to NAS, default and other player play BluRay ISO  ...

直接用返Q10黎play, 唔駛經任何app讀NAS的
只要你個NAS入面enable左samba, 你就可以經Q10入面個media--->auto search--->NAS

黃金玩家

請問 Q10 pro 是否仍不支援 像 600A 的 movie wall ? 謝謝

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

p98 發表於 2016-4-24 16:30
請問 Q10 pro 是否仍不支援 像 600A 的 movie wall ? 謝謝

Yes, no moive wall, I think.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

wilfield1978 發表於 2016-4-24 12:23
直接用返Q10黎play, 唔駛經任何app讀NAS的
只要你個NAS入面enable左samba, 你就可以經Q10入面個media---> ...

師兄可以幫忙影幾張 screen 圖 , 之前找不到.

如果係得下星期番貨再去買番, thanks

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄 想問下畫質如何 謝謝

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

himedia 內有自動搵ntfs個function

呢部係himedia最高階產品

不過 h8pro 我用緊都收貨
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯