設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: dpcs

[請教] 拖板

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

dpcs 發表於 2016-4-22 16:06
剛試過 "208-8 去 LC" vs "belkin isolator 去 LC"

208-8 去 LC :

隆宇特性像加了"和弘"似的, 順耳, 人聲睱疵被抺掉, 樂器細音位被壓低咗,冇咁出
我估:sine wave 被修正,波形狗牙、疊波少左,故睱疵少左。
但," 樂器細音位被壓低咗,冇咁出" 喱樣我度又唔多覺。
(我用 206-2 400 乍。)

belkin isolator 去 LC :
比 208-8 去 LC 更清, 樂器細音响亮, 但冇咁順耳, 人聲睱疵聽得到.
我估:sine wave 無被修正,睱疵自然建在。

我都曾試抆走隻 206-2 400。係大聲左。高音尖左。
但,背景好嘈,音場扁窄左。D 聲有D刺耳,不耐聽。
支電 Bass 好似由支 Fender Precission 換左支 大陸英雄牌咁。
頂唔到 15 分鐘,插反 206-2。舒服哂!

星級玩家

plnl88 發表於 2016-4-22 16:25
轉貼自 The Forum
作者:vjim
http://theforum.hk/threads/%E9%9B%BB%E6%BA%90%E9%9A%A8%E7%AD%86.9/

哈哈!反反覆覆看了很多次了。
PS Audio P5 再生电處,買唔起又冇位放。
台灣網話用了P5仍測得出有雜訊,都受电源線接入機影響,
不能做到冇雜訊。
隔離牛又要長run先有好效果,电費每月要幾百元for長run牛,
有啲肉赤电費。
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

dpcs 發表於 2016-4-22 16:52
哈哈!反反覆覆看了很多次了。
PS Audio P5 再生电處,買唔起又冇位放。
台灣網話用了P5仍測得出有雜訊, ...

AlpineweissM 用緊 206-2 > P5 > LC。
你去問下佢乜效果。  

星級玩家

plnl88 發表於 2016-4-22 16:55
AlpineweissM 用緊 206-2 > P5 > LC。
你去問下佢乜效果。

我都想好似AlpineweissM 咁有米

可能我啲低級AV器材受唔起  隆乳+愛嫂
貧民影音組合
索尼 46HX850
天龍 2313
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

星級玩家

plnl88 發表於 2016-4-22 16:51
隆宇特性像加了"和弘"似的, 順耳, 人聲睱疵被抺掉, 樂器細音位被壓低咗,冇咁出
我估:si ...

等我呢幾日交替再試真啲.
貧民影音組合
索尼 46HX850
天龍 2313

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

plnl88 發表於 2016-4-22 16:01
咁樣效果不全面丫。

我見樓主話
唔要慮波又唔要電處功能嘅拖板
所以我先問插牆蘇唔好嗎?
我見佢應是av玩家
插牆蘇會夠力
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

1萬

黃金玩家

wadee 發表於 2016-4-22 18:16
我見樓主話
唔要慮波又唔要電處功能嘅拖板
所以我先問插牆蘇唔好嗎?

係啦。
都無留意係AV人。
用左LC,又真係直插場都得。

鉑金玩家

黑鑽玩家

小弟之前用過Nordost QB4,有個四位可以用,屬於純拖板,賣點係有接地功能
大約四千幾蚊,合乎師兄既預算
CDP: Marantz SA-7S1 + Antelope OCX
AMP: Marantz SC-7S2
        Marantz MA-9S2 Mono Block
SPK: B&W 803S

星級玩家

今天再用我的cheap器材及以下三隻碟去再試 "208-8 去 LC" vs "belkin isolator (冇濾波那插頭) 去 LC"

Philips9700 > RCA > Denon 2313
區瑞強 - 一首靚歌兩個故事 CD

Oppo105D > HDMI > Denon 2313
Batman - The dark knight (小丑打劫銀行那段) Blue Ray
蔡琴 - 2007 不了情 演唱會 Blue Ray

確定用了隆宇208-8有以下特性:
- 聲音變得純厚, 尤其是中音(人聲), 如似有了膽味感覺
- 聲音有泛音, 順滑感大增;
- 音場感覺寛咗, 似二聲道改造成更加立體(似Qsound - 2D聲模擬成3D);
- 背景會更加靜;
- 但高低動態/高低音被裁了一截;
- 樂器/人聲尾音減少, 細節減弱; 清晰減低

最終, 我覺得
Blue Ray/DVD電影: 不要用隆宇靜化器, 高低動態真係大幅抹掉, Punch變得冇力, 電影感大幅下跌,不爽.
聽歌: 用平價器材, 用了隆宇真的好聽/順耳了很多, 耐聽 (如不理會details)
         如用貴價器材, 不好用隆宇, 改變了器材原本的聲音

聲音是好主觀, 你覺得那樣組合合你味道就得.

貧民影音組合
索尼 46HX850
天龍 2313