設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: markchan182

[請教] 電源問題 for Accuphase

進階玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

dpcs 發表於 2016-4-22 00:11
隆宇206-2, 你當拖板用, 用盡香港英插 =13A

粗略計算, ISOL-8 LC max 8A, 約220v x 8A = 1,760watts

Thanks Dpcs bros,
請問你係唔係睇下面個表架? 請問"無入力時"係咩意思呢?

進階玩家

plnl88 發表於 2016-4-22 00:42
師兄,照 spec 睇

D410 13W

Thanks Plnl88 bros,
係唔係睇下表既720W@2OHM呀?
其實經206-2 拖 LC 係唔係好過直接插牆呢? 原理係咩呀, 請指教.

LC其實未有二手目標架, 諗住問下意見先, 如決定後再搵.
知道好多師兄都話大版好過細版, 但如果到時決定買又等唔到二手, 可能諗水貨(細版?)....

進階玩家

hksarac 發表於 2016-4-22 08:38
8 a输出,点够後级用,最少都要15A输出

咁咪要HC, 但係又得兩個位, 唔夠用{:9_440:}

進階玩家

MDLP 發表於 2016-4-22 00:24
小弟都係用DP510/c2410/A45同作組合好相似
金仔電源比試做得太多
但我就用Power company RGPC 400 pro插 ...

Many thanks MDLP bros,
其實我都有留意你POST既家訪相, 但睇唔到ACCUPHASE既用家一般係用咩供電.
我自己就無試過家訪, 想問ACCUPHASE用家一般係用咩供電架?
Power company RGPC 400 pro 咩價位? 上網睇過揾唔到.
我現用APL1, 如轉用美式係唔係一定要轉插架?

進階玩家

MDLP 發表於 2016-4-22 01:18
A46     720W (max, at 1ohm)係輸出峰值
輸入耗電量更大
因為任何電器輸出一定細過輸入

其實我都幾擔心自己屋企既供電質素因為我住離島.
請問有無方法可以試到自己屋企既供電質素?例如電流夠唔夠, 多唔多污染.......
謝.

進階玩家

MDLP 發表於 2016-4-22 10:23
啱啱上網摷摷隆宇206-2係乜家伙

如果以下圖一樣

無錯就係呢個.
不過我既係純英式, 英式線插牆、APL1加轉插英式攞電....
我都知咁樣應該無咁好聲, 所以下定決心搞搞電, 就上黎問下76既師兄意見.
希望可以盡快揾到我要既野.......{:9_427:} {:9_427:} {:9_427:}

星級玩家

markchan182 發表於 2016-4-22 14:02
Thanks Dpcs bros,
請問你係唔係睇下面個表架? 請問"無入力時"係咩意思呢?

即閒置時, 都要200watts.
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

markchan182 發表於 2016-4-22 14:37
其實我都幾擔心自己屋企既供電質素因為我住離島.
請問有無方法可以試到自己屋企既供電質素?例如電流夠唔 ...

Ps audio P5 幫到你,有齊電流、電壓、W數、輸入前雜信、處理後雜信⋯

有埋整容前波形同整容後波形對比。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

又或者求其買部Isotek 玩下亦得,得左

星級玩家

isol-8 substation Integra (16A) 亦得