設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] ie800線硬到斷了可以這樣玩…定製版 ie800 入手! (21/4入手新線

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

以前曾經用過ie800好一段時間,後來因為線變硬斷掉和考慮到配戴隔音的問題,我跟代理換了一隻新的後就賣掉了。之後一直換了好幾次不同的旗艦耳機,但都一直對ie800的聲音念念不忘 —— 我很喜歡ie800在播放交響樂和器樂曲時的表達。

後來知道原來台灣的OC Studio可以替ie800改模,方法是把原線剪掉,焊上插座,原隻放進硬耳模裡,外露氣孔,耳管部分也直接由硬模形成,這就不怎麼影響原本的調音了。於是最近我就收了朋友一對線都硬到斷掉了的ie800送去改模,等了一個半月後……

登登登登!

我刻意選了全透明的殼,那就可以看到裡面的ie800,感覺挺有趣的。

聲音上基本上保持了ie800的原調音,不過可能因為用了硬耳管,低頻收束得更利索一點點,聲音感覺變得更透明。隔音方面其實因為氣孔的關係怎樣都不可能跟其他定製一樣好,但當然要比原裝耳膠好多了。

目前想試試更多耳機線的配搭,首先想找中低頻比較厚暖的,請問大家有什麼推薦嗎?

評分

參與人數 6威望 +120 金錢 +115 收起 理由
窮小子 + 50 + 50
ml55 + 10 + 10 正到爆
黑翼菜鳥 + 10 + 10 精彩報告
ELVIS831 + 10 + 10
goodabc2010 + 10 + 10 勇者
hiyori + 30 + 25 用家心得

查看全部評分

進階玩家

可以配下OC的銅線哦~
我隻IE800CM配尼條效果很不錯!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
windwolf447 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

dante_tazz 發表於 2016-4-19 23:44
可以配下OC的銅線哦~
我隻IE800CM配尼條效果很不錯!

我都正想聽日試呢條~
目前我條brimar金銀線有D唔搭

進階玩家

windwolf447 發表於 2016-4-19 23:52
我都正想聽日試呢條~
目前我條brimar金銀線有D唔搭

金銀線配佢會怪怪地...其實某啲鍍銀線也不錯...我有條BTG V2配佢效果都幾好的~

進階玩家

題外話..我一開始見到你的IE800CM 跟我的不同,以為你特登做到咁,跟住我走去問OC..
佢咁答我

星級玩家

dante_tazz 發表於 2016-4-20 00:00
題外話..我一開始見到你的IE800CM 跟我的不同,以為你特登做到咁,跟住我走去問OC..
佢咁答我 ...

笑左,哈哈哈哈哈哈哈哈
但我覺得露氣孔型既

進階玩家

windwolf447 發表於 2016-4-20 00:21
笑左,哈哈哈哈哈哈哈哈
但我覺得露氣孔型既

我開頭以為係你ORDER佢咁造的

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

氣孔本身不是有用的嗎?如果封了不會有問題嗎?另我都覺得外露好好睇

銀級玩家

是寄去台灣改嗎?

進階玩家

wkdennis 發表於 2016-4-20 00:54
氣孔本身不是有用的嗎?如果封了不會有問題嗎?另我都覺得外露好好睇 ...

其實佢無封到到氣孔...只係佢開係邊第二度