設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] 各位,,我想買隻隨身耳牛,心頭好有四款,幫手揀揀!

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
首先講咗配置先,都係簡單野,x3k+mojo+sm64
另有hd600配家用美國胆機[忘記咗牌子]同埋一條ie80。而家想買隨身耳筒,都有少少條件:
1筆直$1000-3000
2不要太過難推(如hd600,mojo都推吾哂)
3封閉式(外出隔音)
4可摺疊(易於隨身收藏)

目前睇中咗
V-moda m100
Akg k267
Denon mm400
Focal spirit one

我自己鍾意偏向hifi味重啲,聽歌類型實在太廣泛同埋好鬼雜,基本吾聽classic and jazz,其他如華語流行,英美流行,日韓流行,搖滾同埋少量交響樂。已經試咗m100同埋spirit one,但係揾唔到有得試 mm400 同埋 k267,所以請大家比啲意見。

補充內容 (2016-4-18 02:03):
最好over ear,舒服啲呀嘛

黃金玩家

星期初走去試密封耳牛, 我有木曼頭, Sony 1R mkii, 一隻夾頭, 一隻唔好提。試咗三隻三角嘜, M50x, M70x MSR7, M70x 又干又窄低又少, MSR7 木獨平面, M50x 最好聲

星級玩家

好多都話M100...但系森海果隻大聚化2代...都好多人用又唔算難推....好睇要咩....反而我想搵返舊野.....同想安置耳機架

專業玩家

早上個星期行過灣仔電腦城,見到Ultrasone支Performance 880唔使2千

試聽一下,聲底同mojo會幾夾,音質應該都會比你看中的四支好,非常抵玩! !

科林玩家

ozrayyau 發表於 2016-4-17 06:09
星期初走去試密封耳牛, 我有木曼頭, Sony 1R mkii, 一隻夾頭, 一隻唔好提。試咗三隻三角嘜, M50x, M70x MSR ...

鐵三角口味從來都不是我杯茶,msr7雖然好hit,真係有種話不投機半句多,而三款隨身鐵三角,我都試聽下m70 x,但估吾到你話吾ok.另外1r mkii我未見過,1a同埋z7就聽過,講開又講,其實我心頭好係z7,事原一次機緣巧合下,無情情上咗sony專門店,又甘啱走咗去head phone counter,而無啦啦個z7又突然係我手中,我勉為其難就戴上,音源同埋個setting 係全部設置好唒,係一條好長坑上有十個八個3.5插孔,專門為耳機試聽,咩音源同耳擴就吾知啦,一係吾聽,一聽就吾捨得走,我甘講,佢呢套設備既音色就好似有位年輕貌美,又懂得打扮既靚女同你打眼色一樣,今我瞬間神暈顛倒,無論三頻平衡度,音場闊度,人聲密度,樂感厚度,對於我黎講都好完美,遠勝我家設備,當我正計劃籌備下次將她據為己有時,第二次攞齊自己架撐再試,完全又另一會事,好在當日無衝動上當。

補充內容 (2016-4-18 02:06):
最終買咗!?

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 15 + 15

查看全部評分

科林玩家

班目一角 發表於 2016-4-17 17:59
好多都話M100...但系森海果隻大聚化2代...都好多人用又唔算難推....好睇要咩....反而我想搵返舊野.....同想 ...

角兄,森海既話都試聽過吾知1定2,感覺呢次調音偏向中上段,反而中低頻有所減少,都係一貫既森海音場,對於擁有600既我,吸引力不大,就好似集郵一樣,梗係想擁有吾同種類既野先得既。至於m100,比我想象好,聽聞m100個款既調音,有别於m80同埋其他款式,係v-moda收集民意而所調校出黎既產品,我一試之下,非常順耳,低頻好深好有力,量吾算多,所以無乜影響中頻同埋人聲,人聲不遠不近,但係密度吾夠,有顆粒感,型成聽人聲有啲虛,高頻亮麗而不刺耳,分離度不俗,縱向感比橫向感好,所以感覺音場吾闊,但其實吾差,應該係V shape型調音,外殼用比較輕身金屬,吾算好重,最鍾意佢可以摺到好細,方便携帶。不過就吾係我想要嘅口味,略嫌偏解析力素質類,無乜樂感同埋泛音。

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 15 + 15 用家心得

查看全部評分

科林玩家

K.L.Tsui 發表於 2016-4-17 20:05
早上個星期行過灣仔電腦城,見到Ultrasone支Performance 880唔使2千

試聽一下,聲底同mojo會幾夾,音質應 ...

有機會都試下ultra880先得,之前都有試過860,印象中都幾平均,但無乜吸引力,一首歌就放低咗。

黃金玩家

Leofernandohau 發表於 2016-4-18 01:22
鐵三角口味從來都不是我杯茶,msr7雖然好hit,真係有種話不投機半句多,而三款隨身鐵三角,我都試聽下m70  ...

見師兄用 mojo, 所以多口搭嗲。
我本身中意自然中性聲, M50x 我都係試咗兩次先買, 而 M50x 係比較中性, 我都係叫耳機店老細, 試咗 MSR7 同 M50x , 佢話邊隻好聲我就買邊隻, 最後佢揀咗隻平野

星級玩家

依家升級睇銀彈做人......之前又手多試左HIFIMAN既X系列....聽落去好正
我都諗住入多隻開放式

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

從師兄的聽感,我最初也想推薦 ATH-MSR7,但看見師兄似乎聽過但不太滿意,我想可能是和Mojo的相性不佳之故
比起focal spirit one,我會建議focal spirit classic,雖然大一點但舒服得多,也有一定程度的可摺疊,沙田和旺角都應該有耳機店有demo可試,聲音方面focal spirit classic會更平衡細膩,應該會夾師兄的需要

另外師兄也可以考慮試一下beyer t51p,雖然已推出了一段時間,但個人覺得這是一對易推,便攜性佳而且聲音平衡得來音樂感良好,在classic的表現亦不錯的耳機,配戴感因為是壓耳式,師兄可試試是否舒服

如果在師兄所選的4隻中選一隻,我會覺得m100應該是比較合師兄的,但可能要在前端做調整,mojo可能會令m100聽起來比較v-shape,或許師兄可找機會試試配m100和不同的播放器看看
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-