設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 地盤肥佬

[請教] CHING們,CM求推介

科林玩家

hiyori 發表於 2016-4-8 11:45
如果師兄聽流行曲,希望人聲好一點,可以考慮westone es5,整體會比較清,聲音比846可能會偏三頻平衡一點, ...

我就係去試DEMO就覺得好奇怪,效果未如自己用緊果隻好
而且隔音非常唔得,所以就完全試唔出效果...~.~好煩惱

科林玩家

beastbill 發表於 2016-4-8 13:35
師兄,回覆你,基本上所有大品牌CM耳機都會由品牌原產地製造,美國品牌美國製(如此類推),至於大陸CM,較出 ...

師兄,多謝你回覆
小弟就係明白一隻CM用好耐,亦唔會諗住賣返出去
市場就係有大多選擇,所以搞到諗左勁耐都未出手
而師兄你所講既K10大約咩價錢左右?
而JH我見好多代理都推得好勁,唔知效果如何

科林玩家

cryushin 發表於 2016-4-8 20:34
JH11我覺得可能未必岩樓主 因為試過低頻遮到人聲
JH13v2就唔知 但JH13應該幾岩樓主 人聲清甜 通透 但好似 ...

JH13V2 資料好似好少,搵唔到咩參考

白鑽玩家

師兄,JH13V2是取代舊有JH13pro的新型號,詳細資料可以向香港代理ECT查詢。
http://www.ect.com.hk/tc/JH-13V2-JH-Audio
不用心急,嘗試不同國家品牌的耳機,用幾首錄音質素高,師兄你又常常聽的歌曲去試。
一首有強勁低頻的快歌,男女聲均可,聽聽大量樂器加低頻和歌者一同演繹時,高中低三頻取向,動態及耳機分析力高低。
一首簡單類似unplug的慢版歌,男女聲均可,試試耳機的齒音多少及各大廠方的調音取向,亦可以聽出男聲是否醇厚和女聲是否甜美(即很多師兄所講的女毒)。
聽CM公模跟真正的訂製CM會有大約20-30%的分別,首先在隔音會有天淵之別,做得好做得fit 的CM,音量不高時都已經聽不到旁人的談話,再大聲一點就與世隔絕。其次是低頻,因為訂製耳機放進耳內聽音樂時,由於與耳道緊密貼合,耳道加上與頭骨的共振,所產生的低頻與公模比較,會更深更厚,如果喜歡的低頻多的會感覺超正,否則要有換線調音的預算。
師兄,希望解答到你問題。

白鑽玩家

師兄,K10大約15000左右。

專業玩家

1964 a8 a10
ue 11pro 18 pro
heir 10a
aaw w500ah
vision ears ve4
westone es60 es50
jh audio 16pro 13pro v2
fitear aya
以上價錢都同師兄個筆直接近
都係果句 , 試左先

白鑽玩家

ve4是不錯的選擇,另外如果可以增加上限的,fitear mh 334也可考慮。

星級玩家

地盤肥佬 發表於 2016-4-8 22:30
師兄有推薦嗎??謝謝

1964 嘅 A6 或者Fitear 嗰D都唔錯!

科林玩家

多謝各位師兄既意思,cm呢樣野真係要慢慢睇真d先決定訂邊隻比較好....

白鑽玩家

是的,一定要慢慢試找出最適合自己聽感的耳機。
分享另一位師兄的意見給你:「UE 在 CM 耳機的製作經驗,發現 4 至 6 個單元的耳機為單元數量與聲音質素的最佳平衡。當耳機擁有越多單元,耳機就會有越大的報銷風險:因為當有任何一個單元故障,整隻耳機就不能夠再如常運作,加上單元的數量與音質並無直接關係,因此盲目地增加單的數量只會弄巧反拙。」
單元多並不代表一定好,除了三頻銜接的問題,多單元亦需要較大的推動力,師兄你要考慮。