設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[入耳式] DP-X1 + Oriolus 2 入手

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日入手e兩樣野,真係好正同埋輕便。

Oriolus 2 一開聲就有很不錯的表現,完全沒有一般耳機剛開箱的遲鈍或悶聲,
一戴上就可以立即感受到聲音的立體音場,樂器定位相當明確。
聲音調性不若我預期的、或以往圈鐵耳機常見的冷調性格,
而是屬於中性偏暖調的聲音。
在三頻分音下,高頻細節相當出色,但沒有齒音來刮耳;
中頻通透,密度高但不過份,
低頻飽滿,彈性佳,但稍稍嫌散,不是重力加速度的快擊。

評分

參與人數 4威望 +53 金錢 +45 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 精彩報告
sum4670 + 3 精彩報告
hiyori + 30 + 25 用家心得
OFFLIFE + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

CD: Marantz SA-KI RUBY
CAS: I-O DATA Soundgenic NAS
AMP: Marantz PM-KI Ruby
喇叭: Elac BS403
手提: Fiio M11 pro SS, AK SR15, Fitear Air, Vision Ears VE5,Audio Technica ATH-WP90, Audio Technica ATH-IEX

鉑金玩家

樓主用平衡聽?未試過平衡推

鑽石玩家

cyrusp 發表於 2016-4-7 21:58
樓主用平衡聽?未試過平衡推

試過係會好聽d,但我宜家物色緊邊隻線適合

專業玩家

師兄 如果同一代比 有咩差距?
聲音取向有冇話同邊對耳機較相近? :)
耳機(公模):IE800、SE535R、Oriolus II
耳機(私模):1964 V6S、UE 18Pro、Heir Audio 10A
Player:AK380、Plenue S、WM1A、AR-M20、Cayin i5

毒海無涯...

星級玩家

想問下師兄dpx1係邊度買?
有現貨(行貨)
求pm
SONY X1050
SONY X1060
SHURE SE530
SHURE SE535
BOSE SOUNDSPORT
ONKYO DP-X1
WHIPLASH Twau 2.5mm
VE 6 X CONTROL

黃金玩家

恭喜我也試聽了後買了Oriolus, 見日本分銷商是配whiplash 為升級線。我就煲完再考慮。

鑽石玩家

Tommyyu13 發表於 2016-4-7 23:30
師兄 如果同一代比 有咩差距?
聲音取向有冇話同邊對耳機較相近? :)

同第一代比我覺得做工好左,聲音差唔多。
如果你問我有邊對耳機起聲音取向較相近,我覺得係AKG K3003會較相近

專業玩家

aronchee0599 發表於 2016-4-8 07:29
同第一代比我覺得做工好左,聲音差唔多。
如果你問我有邊對耳機起聲音取向較相近,我覺得係AKG K3003會較 ...

感謝師兄回覆:)
耳機(公模):IE800、SE535R、Oriolus II
耳機(私模):1964 V6S、UE 18Pro、Heir Audio 10A
Player:AK380、Plenue S、WM1A、AR-M20、Cayin i5

毒海無涯...

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

恭喜
外觀同一代比係咪多左oriolus字樣?

鑽石玩家

加條PANDORA試吓...個低頻唔散、人聲甜咗....想快想多DETAIL, 加條MARS...
毒海無涯....回頭又不見岸!!