設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[外版] DVD 日語殘片 : 四谷怪談 (1959)

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我依d老餅, 無可避免地會有時睇下殘片...

買完睇完一些 英語殘片 後... 轉口味, 訂番套 日語殘片...

其實, 我對這套 四谷怪談, 冇印象...

係老虎有時會講, 好想睇番, 因為佢幾歲時, 在電視睇過, 嚇到夜晚發惡夢云云...

順下佢意啦, 橫掂在網上搵到有台版.

如果老餅的師兄, 應該有印象, 在 70年代的 TVB, 播好多日劇, 我肯定記得在 80 或 81, TVB 連續幾個星期六, 晚上大約 9點, 播日本鬼故事的電影...

其中一個電影, 話條和尚, 只要全身寫滿經文, D鬼就睇唔到佢, 點知和尚在自己耳仔冇寫到經文, 就俾隻鬼扯甩左佢雙耳.....

(有冇師兄知這套叫乜名呢? )   我自己就想睇番這套.

今晚老虎一番來, 見到這DVD, 都叫開心左一陣的... 妖... 老夫老妻... 係咁的了...

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
SonSon + 20 + 20

查看全部評分

專業玩家

對第一個單元雪女,好有印象!

當年TVB要好夜時間至播,好似係晚上十一點幾 (時間唔肯定),無師兄你講咁早。

俾師兄提一提,都好想買嚟重溫。

進階玩家

heat 發表於 2016-4-7 02:01
對第一個單元雪女,好有印象!

當年TVB要好夜時間至播,好似係晚上十一點幾 (時間唔肯定),無師兄你講咁早 ...

上來 76, 梗係大家 互毒 ...

師兄你又令我記起少少, 好似第一個故仔係講雪女. thx

黃金玩家

雪女小弟都好有印象,不過我記得無八十年代咁後,似係七十年代較後期左右!
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

你所講會否係卲氏"邪"? 因為我好記得細細個好驚呢個電視廣告,係有個冇著衫嘅光頭唔知人定鬼,成身都寫滿符.....

係呀,好記得以前唔知星期五定六兩個台鬥做恐怖片, TVB嗰個好似叫"恐怖影院",麗的嗰個叫"提心吊膽劇場",重記得每次做之前有個警告,有個細路仔遮住對眼,話本節目兒童不宜,細個又要驚又要睇,睇完發惡夢:-p

進階玩家

dearjim 發表於 2016-4-8 17:51
你所講會否係卲氏"邪"? 因為我好記得細細個好驚呢個電視廣告,係有個冇著衫嘅光頭唔知人定鬼,成身都寫滿符 ...

師兄講講下, 我又好似記得邵氏有套咁的野...

不過我記得在 tvb 睇到的, 係日本的呢.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

那是1964年的怪談

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯大林 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

進階玩家

7seas 發表於 2016-4-10 01:31
那是1964年的怪談

感謝七海兄!

係這套了!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

http://www.filmcritics.org.hk/%E ... A%E8%AB%87%E3%80%8B

小林正樹的《怪談》

作者:舒明 - 二, 2013-08-06 01:16
人死後有七七四十九天的時間去地府報到,電影《怪談》(1964)面世七七四十九年後仍然值得一談再談,因為它是傳世不朽之作。