設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[入耳式] ve5 or mh 335

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟有分想做隻cm, 試左覺得ve5同mh335都好聽,人聲啱口味,大家有咩意見呢?mh335 dw同sr分別大嗎?

另外大家可分享做耳模經驗嗎?謝謝

星級玩家

我係335 用家, 跟你分享一下消費經驗吧. 我的335已過了保養期一年了, 由於不小心把耳機殼壓倒, 導致出現裂縫, 需要回廠修理一個半月. 最終只需要支付運費, 修理後亦沒有發生其他問題, 我好滿意佢既售後服務.

耳模方面, 之前許匯X 做, 我係張開口做的, 做出來也很fit. dw同sr, 只是換管道就收多幾 k, 還是自己耳聽為實吧…

其實我都覺得VE 同Fitear 都好正, 好難選擇, 不過你諗下以下幾點是否選擇因素, 之後再作決定吧.
1)        換線方面, fitear connector 是用自家制的, VE 是一般 CM 頭
2)        面板設計, fitear 沒有, VE 有的
3)        聽感, 算是很主觀的因素吧

星級玩家

onlife 發表於 2016-4-5 15:36
我係335 用家, 跟你分享一下消費經驗吧. 我的335已過了保養期一年了, 由於不小心把耳機殼壓倒, 導致出現裂 ...

多謝你既分享,真係用家心得
我用開sd2配條twau, 如果換ve5 可以真接轉,但335 就要去換fitear 頭
聽感方面人聲兩隻都正,ve偏清一d但有人話用twau會厚聲d, 335我就唔知夾twau 會係點
player 我用ak240, 夾兩隻都唔錯,夾ve 會細緻d, 335會刺激d

有無師兄用ve5 夾twau可分享心得?
同埋想問下試耳機大家會用咩歌試?

黃金玩家

fit ear 用家真幸福,自己弄爆耳機殼,只是負責運費,Layla一仃的用家就慘得多,只用了四個月,跌爆了外殼,維修費要收6600大元。

高級玩家

我个人认为335低频太多,太散,我推荐ve5,因为实在很好听。

星級玩家

335dw 高頻有d 暗, 335sr 就冇呢個問題, 而且音場稍勝dw
335 中低係的確比較肥厚, 但可以換線改善, 例如佢自家嘅006 就可以
335 老用家留

星級玩家

pointer556 發表於 2016-4-6 16:17
我个人认为335低频太多,太散,我推荐ve5,因为实在很好听。

ve5有換線嗎?

星級玩家

domikase 發表於 2016-4-7 00:05
335dw 高頻有d 暗, 335sr 就冇呢個問題, 而且音場稍勝dw
335 中低係的確比較肥厚, 但可以換線改善, 例如佢 ...

006係平衡線嗎?人聲335同ve都好,只係335偏低而ve偏中高。換埋線會更難比較

高級玩家

Devilyik 發表於 2016-4-7 09:36
ve5有換線嗎?

of course有得換線

星級玩家

pointer556 發表於 2016-4-7 13:19
of course有得換線

我意思係你用原裝線嗎?如果唔係換咩線呢?