設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PCHUN

[討論] 十年

關閉 [複製鏈接]

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

鉑金玩家

:o) 發表於 2016-4-18 00:16
香港政府最好出資怕套《反十年》,講下689政府、權貴點樣"搞好"香港,出到黎肯定好超現實 ...

唔係日日都上映緊咩

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
michael123 + 10 + 10 絕對認同
jc2ssych + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

即係咁,自稱「黃/藍絲帶」嘅人有好多種。
兩個群組裡,都有真心想香港好嘅人,亦有响朶但其實抽水搞事嘅人。

而根據樓上師兄所講,「反政府」亦有好多種反法。
到底係「反任何政府」嘅無政府狀態自我主意追隨者,還是「反現屆無能政府」呢?
其實唔能夠隨便用某些字眼便一竹篙打一船人。

講音效、畫質、光碟數據流量,那是絕對的。無得拗。
觀映體驗,加上當代社會現狀,相信無人可以單方壓到對方。

如樓上認為電影危及閣下愛的社會(國家),而感到不安,本人表示遺撼。
做個比喻,正如小弟每逢遇到有女性被強暴、殺害嘅電影橋段,都會感到很不安一樣。我是理解的。

但當被強暴的女性角色,選擇安靜地俏俏然等待轉機、還是像《親切的金子》、《I spit on your grave》一樣復仇,故事創作者還是能根據邏輯,讓有生命的角色自己發展吧。

大家可以根據創作者的邏輯,表達你認為更加合理的發展。
總不能對任何支持者或反對者破口大罵吧!

P.S. 此段留言純粹討論補充,無意對任何師兄作評頭品足!

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

專業玩家

76-FC 黑鑽石勲章

樓上師兄講得好!

進階玩家

昨日在Google Play終於租了"十年"來看,講真碟我就唔會買,睇完一次就算。

講返內容,點解咁多人會話套戲是反政府?其實果班人有沒有真係睇過,定係只聽人講話係反政府就係反政府呢?睇完套戲之後,我覺得套戲真係唔算得上反政府LOL!

第一單元:浮瓜。好多電影內容都係咁啦,就好似美國有d電影咁,FBI自己制造一d事件出黎唔導市民,再加d陰謀論落套戲咁都叫反政府?咁美國每年都有好多戲反左美國政府好多次!

第二單元:冬蟬。我就睇唔明,但內容唔覺有反政府。唔知講乜好!

第三單元:方言。成個單元只係講國語成為香港主流語言,廣東話被淘汰,唔識國語就好難生活。咁都反政府?

第四單元:自焚者。題材真係好敏感,好多陰謀論。覺得有野咪有野無野咪無野LOL,就同你信唔信有UFO一樣之ma。一係內容講中你心理所想,唔想去面對者!

第五單元:本地蛋。只係講字眼問題,正如片中所講:本地其實又等於香港咁解,咁點解寫"本地"就有問題,寫"香港"就無問題?叫人每件事都自己用腦諗下,唔好人講你就信。咁既題材都係反政府?

以上係我自己理解,可能大家睇完會有不同理解。不喜勿插!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
haruko + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

victor_wong 發表於 2016-4-18 08:20
黃屍絕對無得救,借十年做反,反政府,分離激進主義,星期一祝你們 RIP
(Post76 Android 手機版送出) ...

現今大部份政府都係靠反上一任政府而來
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

哦!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

專業玩家

76-FC 黑鑽石勲章

激進分子,真正無藥可救的!好了!十年係制作俾「黄屍」睇的,大人滿意未???