設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 唔係新鮮既 PM8005 開箱

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我睇大家見到PM8005 都唔會覺得新鮮,但對於我來講,真係考慮左好耐先入手,
點解? 因為無錢囉

由上年換左R100 之後,對聽歌有少少要求,就即刻唔要部ONKYO 636 換左部SR6009,
音樂感方面已經大大改變,但人點會滿足,一直想買部50A ,但留意左好耐,
見好多人將50A 放走換部PM8005 或者其他更好既機,咁我就停一停諗一諗,
之前毒左yp兄換左,無理由自己又走去買其他牌子,加上外型同SR6009 係最夾,
所以都係入返馬仔.

等左半個月,終於有貨返,每日都煩下個朋友幾時到,我估佢想block 我whatsapp 好耐架啦,
一放完復活假佢就俾到驚喜我,因為真係月尾到貨,無遲又無早,如果係今日1/4 我一定唔會信.

一上手重量同6009 差唔多,都唔輕,日本造感覺好好多(心理上)

除左前面左右兩塊膠外全金屬外殼,造工好過部6009 好多.同埋喇叭座可以入到好粗既喇叭線

左邊係select掣右邊就當然係大細聲,用remote 時佢會自己轉上轉落,不過可惜唔似以前onkyo 就有LED 燈

駁好後用Linn 直駁8005 聽返以前聽開既kenny G ,我終於明白點解 2ch AMP 係有佢既價值,我只係開左好少格,
可以話係點一點個掣,已經同6009 既15度差唔多,加上音質真係差好遠,無左電子味,依家6009 只係當左一部HDMI Selector 同埋中音AMP,
後置部份都交由speaker craft air sonic 負責

依隻野功能遲D 會再作交代

總括來講,佢個價錢真係比50A 抵玩,佢面板有低中高音可以調較,我用R100 無落海綿,低音level 只係+2已經好夠,
我估換左R300 會更好。
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 18威望 +320 金錢 +320 收起 理由
sharkpigyu + 10 + 10 精彩報告
wadee + 10 + 10
245141525 + 100 + 100
ykluk + 50 + 50 精彩報告
mmmclll + 10 + 10
leo25 + 20 + 20 一定要加分
jimmy + 10 + 10 超正!
jc9314 + 10 + 10 一定要加分
ANWKLO + 10 + 10 靚仔
jason1969 + 10 + 10
momolee + 10 + 10 超正!
paulonmi + 10 + 10 超正!
kl122002 + 10 + 10 超正!
just_for_uhk + 10 + 10 超正!
pinkspider + 10 + 10 超正!
3g184 + 10 + 10
小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告
flight + 10 + 10

查看全部評分

AMP:Marantz SR6009
2ch :PM8005,MuziShare x5,ZA01
BDP:OPPO 203
CAS:Linn Majik DS
FS:S5,R100
CS:Q200C
RS:Wireless KEF T101
Sub:EarthQuake P8 V2
PF:Lightspeed-309 , Belkin PF40

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

恭喜師兄投身 2ch 嘅黑洞

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小寶老豆 發表於 2016-4-1 16:20
恭喜師兄投身 2ch 嘅黑洞

本來諗住買soulnote,不過無av bypass 唔岩我

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

PF:Lightspeed-309 , Belkin PF40

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

Szelong 發表於 2016-4-1 16:22
本來諗住買soulnote,不過無av bypass 唔岩我

Soulnote also not my cup of tea...

家訪多啲好快就心思思升級喇...
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

最緊要自己啱聽

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

3g184 發表於 2016-4-1 16:48
最緊要自己啱聽

聽kenny G 時,我感覺到音域闊左好多,好開心無揀錯

鉑金玩家

恭喜 恭喜

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

congratulations
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Szelong 發表於 2016-4-1 16:52
聽kenny G 時,我感覺到音域闊左好多,好開心無揀錯