設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: alleelarry

[主題新聞] 第35屆香港電影金像獎 (即時更新)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

幸運的就是無睇到呢個頒獎禮

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Hon 發表於 2016-4-4 07:14
城城拎係合理既, 佢既演技係睇得出有進步.

我就唔鍾意嘉玲講嗰D野, 搞到好似佢圍內朋友拎就得咁既款.

唔理乜嘢政治因數, 亦無意冒犯, 十年雖然係一套題材出色作品. 但一套電影好與壞最少要包括編導演應有一定水準, 十年只有最佳電影提名, 而冇其他入圍提名, 即係編導演都未有資格角逐??咁可來最佳電影??恐怕都係D評審情緒上感情上投票居多...........

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

咁多套之中只睇過《5個小孩》, 其實我又真係認為每個頒獎禮都係"小圈子", 因為入面向有不同的rules, 計分標準等等. 除非好似賽車, 跑步果d最快衝線就第一, 否則一定有"感情分"係入面. 都係當一個show咁睇. 反而認為如果單單因為某套電影攞獎而出來批評個制度, 又話人地budget少拍得差, 反而有種"少見多怪"的感覺. 因為除非一人一票, 否則任何結果都一定有"偏見"嫁喎, 咁係唔係以後比全香港市民投票先? 但咁又可能只偏重fans多的演員呀, 跟住又話市民唔係專業人士所以結果無代表性? XD

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
radhk + 20 + 20 十分認同.

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

SonSon 發表於 2016-4-5 10:29
唔理乜嘢政治因數, 亦無意冒犯, 十年雖然係一套題材出色作品. 但一套電影好與壞最少要包括編導演應有一定 ...

我睇法上跟你差不多, 但連埋其他原因...

每套戲好睇唔好睇, 我一向都信自己多過信imdb嗰類既, 所以未睇過就真係評唔落口...

十年... 我唔敢話好唔好睇, 因為明顯係政治題材戲既電影黎, 剔除佢算唔算係一套"電影"黎講既話, 我只可以話係一套短片合輯, 當然同類型式以電影包裝的確有不少, 但去到拎"最佳電影"呢個獎就真係有d over左囉.

呢個只係我個人睇法啫.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我個人就未睇十年, 不過就咁睇, 呢個獎係意義多於技術本身, 而獎亦都係評審委員投票選出, 都冇話岩定唔岩, 遊戲規則定左係咁, 就要跟住來玩, 當然有人覺得套戲係同政治有關, 不過我睇過小小電影介紹, 果幾個故事的確係會係香港的後十年或更早就會出現, 當然電影始終都係幻想出來的, 但如果當下呢幾年唔係變得咁快, 變得咁大, 又點會咁多香港人有共鳴呢??? 都係個人睇法, 不喜勿插!!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ivenyip + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

SonSon 發表於 2016-4-5 10:29
唔理乜嘢政治因數, 亦無意冒犯, 十年雖然係一套題材出色作品. 但一套電影好與壞最少要包括編導演應有一定 ...

做得版主專業少少好冇,check下各獎項提名條件先發表偉論喇,恐怕你都係段估冇疼苦⋯⋯

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
SonSon + 5 + 5 懂得適量發洩平日心中鬱結有助平衡負面情緒.

查看全部評分

星級玩家

小瑟 發表於 2016-4-5 21:01
我個人就未睇十年, 不過就咁睇, 呢個獎係意義多於技術本身, 而獎亦都係評審委員投票選出, 都冇話岩定唔岩,  ...

"但如果當下呢幾年唔係變得咁快, 變得咁大, 又點會咁多香港人有共鳴呢??? "

一矢中的!