設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: kitkitkit_2046

[其他耳機] Audio-technica - ATH CKR 10 - 日本入既耳機, 聽感不錯 !

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2016-4-1 18:55
10同9 ltd做工都系一樣!  完成度更高一說的來由是?

CKR10: 鈦金屬外殼
CKR9: 鋁材外殼
CKR9LTD: 鋁材外殼

兩種材質都係減振,但鈦金屬係高頻方面較明亮既聲音特性,同推拉式的雙單體放埋一齊,出現失真不是不可能。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

WallerHomie 發表於 2016-4-3 16:13
CKR10: 鈦金屬外殼
CKR9: 鋁材外殼
CKR9LTD: 鋁材外殼

出現失真不是不可能。@回放就係一種失真, 吾同物料, 有吾同諧震特性, 從而對聲音有所影響, 產生吾同既效果, 玩物料就係玩調音, 呢個係傢俱家耳機出左幾個型號既原因!

quote "改用原塊鈦/鋁全金屬機殼"
是次 Sirens 系列中,最大變動就是 4 款型號的外殼、箱體及聲孔,均用上金屬製成,Roxanne II、Angie II 及新型號 Rosie 採用的是鋁金屬,而旗艦型號 Layla II 更用上鈦金屬,減少諧振對聲音帶來的壞影響。據廠方表示,所有金屬外殼均是由美國軍用裝備工廠,以原塊金屬板切割而成,確保 Sirens 系列所有新型號更為耐用。

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2016-4-3 16:44
出現失真不是不可能。@回放就係一種失真, 吾同物料, 有吾同諧震特性, 從而對聲音有所影響, 產生吾同既效 ...

講多無謂,聽最實際。失真都可以好聽同唔好聽,我覺得唔好聽既失真就係「唔自然」。
而我既CKR10聆聽體驗係,佢果種"Distorted Sound"係唔自然的,反觀CKR9LTD身上我就聽唔到,當然CKR10係分析力方面係CKR9LTD比唔上的。

我唔係想講CKR10係一隻失敗之作、或者一口咬定CKR10比不上CKR9LTD之類既說話,一來咁講太主觀,二來間接冒犯左10仔既用家;
個人純粹覺得CKR9LTD比CKR10更有收藏價值,事實係廠方係推出CKR10後好快又推出CKR9LTD,而且Form Factors亦跟足CKR10,令人覺得廠方係別有用心,係咪CKR10改良版?我信我對耳。

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

countryboyhk 發表於 2016-3-29 23:36
呢隻人聲厚前, 夾 SONY 機唔錯, Bass 彈性好, 我入手價係 24,xxx 羊, 不過都成年幾前  唔知4月中 ...

日本AT放左E series落音樂製作嗰欄
斷估係監聽類

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

傢俱廠甘多ltd.... ==!

人聲我會用9d,  樂器就一定用10,  9d調音偏向中頻,  利申...兩隻都有

另外按你語言邏輯計,  甘新出既E動圈一定比9, 10更有價值?

專業玩家

搞清楚一樣野先,由 DAY 1 開始無人講過 CKR10 係鑑聽耳塞,問題係佢嘅音染啱唔啱你聽咁解。
事實上 CKR10 嘅音染係比較重,唔係個個接受到
第二就係失真呢個詞語範圍可以好廣泛,要零失真就一定只有現場聽,上面講得好啱,基本上 play 就已經係失真
等於影相,相片嘅色水永遠都唔會同你現場睇一模一樣,所以再拗有無失真無意思。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實樓上形容個種Distorted Sound係CKR10, A2000系鈦碗既SIGNATURE ....

鑽石玩家

係咪就有新款出? 今日個價減得仲勁, =hk$1.3k!
List Price: $389.95
Price: $165.00 & FREE Shipping   
You Save: $224.95 (58%)  

高級玩家

如果10有LTD唔知會點,點解得9有LTD⋯⋯