設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[DAP播放器] 我都開DP-X1箱了(第5頁加左小報告)

高級玩家

cakecake 發表於 2016-4-17 15:01
我果部dpx1玩左1星期, 個3.5mm輸出就死亡了(無聲出)
錫住用, 無跌無撞都咁
Onkyo DP-X1d QC真係無得頂...

上安橋維修部整,兩星期內拿得…
A7 + CK100PRO

星級玩家

知唔知香港有冇得買呢?近似都可以。
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

DPX1如果行平衡同ak240有沒得比?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

少少用家報告

QC: 算吧啦, 第一部行貨玩左10日唔夠, 期間無跌無撞錫住用, 個3.5mm輸出死左(無聲), Onkyo換貨後, 呢個3.5mm輸入吉左幾次已經開始有D鬆 ...唔知呢部機重可以玩幾耐.....

聲音:(對比Sony ZX2, Sony ZX1) 聲場大很多, 細節上亦較出色, 聽多好多弱音.高音滑,人聲唔太前,低音量唔算多, 彈性幾好, 但不是大力型.
高中低音屬耐聽果種
推力唔差, 起馬推自己對Sony XBA-A3有板有眼(Sony XBA-A3和 Z5都算大食)

電量:聽ALAC無損,音量110, 飛機mode, 熄mon, 連聽14個鐘都重有5%電.

小弟個人意見, 如果聽Jpop, ACG果D(好似我), Sony ZX2會更好, 但雜食乜都聽, Onkyo DPX1會較好.

(以上測試用Sony XBA-A3加原庒升級線, 有機會再試埋2.5mm平衡再出報告)

評分

參與人數 5威望 +145 金錢 +145 收起 理由
wan1984 + 10 + 10 用家心得
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
wil-wil + 50 + 50 用家心得
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
hiyori + 25 + 25 用家心得

查看全部評分

TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2016-4-26 22:43
少少用家報告

QC: 算吧啦, 第一部行貨玩左10日唔夠, 期間無跌無撞錫住用, 個3.5mm輸出死左(無聲), Onkyo換 ...

正   !
(Post76 Android 手機版送出)
Portable Music Lover

專業玩家

我2.5頭長插都出左事有時有聲有時無聲不過都係鬆鬆地,仲要係水貨都唔知點搞。

銀級玩家

好聽但唔好用,真.頭痕

黃金玩家

kaliser 發表於 2016-4-26 11:19

我正好兩部都有
覺得X1同240都系有段距離
但同120II應該有得揮
當然做工同AK冇得比
hallo

銀級玩家

kaliser 發表於 2016-4-26 11:19

DPX1我擁有過兩星期
分析力幾好但同240比較既話正如樓上ching所講都仲有段距離, 市面上我只覺得QP1R係拍得住240.
但個UI真係唔多掂, 出開MK可以帶咭去試下240把聲.
P.S: 現役240SS

星級玩家

月頭係日本入左, so far 無乜問題, 但都見好多ching有插頭既問題, 睇黎要小心d用.