設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Will

[演唱會] 平井堅 - 20th Anniversary Opening Special !!(日版BD)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

trueno 發表於 2016-3-25 01:38
咁你聽落係咪真係咁衰聲先?
不過就算你點聽都已經比個48/16呢兩個數值矇閉了你對耳。 ...

首先, 你邊句睇到我話佢衰聲?
同埋點解你一入黎就認定我話所有CD不堪入耳? OMG
如佢有出Live CD, 賣CD價錢, 我已經即刻入左手聽

銀級玩家

Will 發表於 2016-3-25 01:52
堅叔已經有一排無出過Blu-ray演唱會, 前三隻BD都有TrueHD 5.1又有PCM 24bit/96kH 錄音真係好靚
如果要推 ...

可能人地想谷hi res市場,或者留番俾第時4K UBD碟掛⋯⋯
總之家陣要有嘢揸手、就不好想hi res
想hi res就不好要有嘢揸手!
至於點解咁玩我答不到你丶因為我不是廠

另外想問下,隻碟檔案有幾大?
其實有時不是乜都放晒落去就是好的
例如我有張碟2聲道24/48,但容量已去到45GB
另外新的概2聲道LPCM,容量都達到三十幾GB
點睇檔案都比CD大得多,證明無點壓縮過
反而乜都放晒落去,檔案會壓縮得好勁⋯⋯
所以正如樓上ching斦講:一切耳聽為實!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

買咗睇緊,聲畫依然高水平,16/48 都好好聲,睇黎可能真係留一手再出4KUHD⋯⋯
呢個係佢20週年紀念日嘅perimum live, 只係個容納千零人嘅Zepp Tokyo度開show, 可能個live太小型,唔放資源都唔奇 期待今年會有真正大型tour 啦⋯⋯
但我都仲有部 Denon SACD機有得做解碼同內部提昇到32bit, 你訊源係錄得好聲嘅出黎就更好聽

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我想問一問59.94i 同23.976p 分別係咩呢

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

i = interlace, 每個 frame 交替出單雙行數嘅畫面
p = progressive,每個frame都出足全部行數
60i 每秒出60個畫面,24p每秒得24個畫面,60i會睇落流暢啲

黃金玩家

Ken 20.jpg
有圖有真相
被底紙騙了, 其實是24/96

黃金玩家

將條audio track 自製了24/96 Live disc

台版 DVD 4月8日發行 沒有特典KEN HIRAI TV Vol.4

◎日本R&B天王平井堅出道20周年紀念演唱會影像化!
◎收錄出道曲「Precious Junk」、翻身作品「樂園」、經典代表「輕閉雙眼」等20首歷年金曲!
產品編號:  88985320939
產品條碼:  889853209392
1995年以單曲《Precious Junk》出道的日本R&B天王平井堅於2015年出道屆滿20周年並進行了一連串的慶祝活動。其中第一彈就是在出道紀念日當天舉行紀念演唱會。以翻身之作「樂園」為開頭的紀念演唱會中除了演唱「Love Love Love」「輕閉雙眼」等現已成為代表曲目的經典歌曲外,也演唱了出道曲「Precious Junk」及「單耳耳機」等平井堅生涯早期的歌曲,可謂是天王20年歌唱生涯的濃縮精華。當時的紀念演唱會舉行在只能容納兩千人的小型會館,讓許多無緣入場的歌迷扼腕。如今這場極具意義的經典演出終於發行影像DVD,讓所有喜愛平井堅的歌迷們總算都能一同回味天王20年一路走來的音樂點滴。
DVD曲目
01 樂園
02 哀歌 (elegy)
03 LOVE OR LUST
04 Precious Junk
05 單耳耳機
06 Stay With Me
07 接球
08 側臉
09 朋友
10 戀上妳
11 思緒重疊之前
12 桔梗之丘
13 even if
14 告白
15 就是喜歡你
16 KISS OF LIFE
17 POP STAR
18 Love Love Love
19 輕閉雙眼
20 LIFE is…

音效選擇:PCM Stereo
系統規格:NTSC DVD9
螢幕比例:16:9
時間長度:127分鐘
區碼:3區
字幕:無

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

係啵,唔怪得聽落冇哽耳啦
佢巳經開始咗大形廿週年巡迴演唱,又可以期待下隻BD喇

只得MENU係16/48,$ony都出啲咁嘅錯,嚇走唔小粉絲囉