設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: foodcourt

[喇叭組合] 今日放假無野做走去摩喇叭

星級玩家

halfnew 發表於 2016-4-1 21:51
Ching, 換得咁多嘢,真係唔差在換埋接線,既然換喇叭線都有效果,當把最差的內接線換走,仲要係於分音器後 ...

我都想換下,有無正線介紹?

星級玩家

pig1129 發表於 2016-4-1 20:51
嘩! 我唔識揸辣雞! 我真係唔敢亂黎, Foodcourt兄有無諗住換埋換埋啲棉花做羊毛! 上網睇過話 ...

係拆鏍絲時要比較小心及需時,銲野就很快的。另YouTube 有些片教銲電子野,叫(how to solder),可研究下,識揸辣雞對玩音響會多分樂趣。

另裝上釘腳後,會不會少d低頻?立体感增加?

另我有檀300b單端后級將張開,及也會備料整部無源前,對喇叭暫時封盤,待兩單大project完工后,才摩過對喇叭。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
pig1129 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

foodcourt 發表於 2016-4-2 10:32
係拆鏍絲時要比較小心及需時,銲野就很快的。另YouTube 有些片教銲電子野,叫(how to solder),可研究下 ...

勁! 師兄識砌機!300B我覺得都夾對喇叭! 我仲未試加左腳釘效果,今晚晏少少試左後回帖
2ch:
TURNTABLE: TRIO KP-700 with JVC JL-B44 Tonearm & SHURE M3D MM Cartridge
PREAMP: PG Frank  Telefunken Tube CD & PHONO
AMP: PG Frank Mono Block 2A3
SPK: JBL 4343B Four-Way Studio Monitor

白鑽玩家

加左腳釘後聽感! 立體左, 人聲更集中。, 樂器感強! 不過低頻反而勁左無少到, 因為高左關係, 變相低音單元再高左, 我覺得有某啲音樂有少計Boom, 但係有啲又無! 我相信係喇叭未開聲關係, 而家先得嗰40個鐘多啲, 慢慢玩, 如果唔喏聲就飛釘腳
2ch:
TURNTABLE: TRIO KP-700 with JVC JL-B44 Tonearm & SHURE M3D MM Cartridge
PREAMP: PG Frank  Telefunken Tube CD & PHONO
SPK: JBL 4343B Four-Way Studio Monitor

星級玩家

依款腳都係抄日本仔產品,聽聞設計到低頻量多d

另請教你用邊間物流公司送貨?運費要多少?送到門口要否另加錢?Thx!

白鑽玩家

foodcourt 發表於 2016-4-3 16:20
依款腳都係抄日本仔產品,聽聞設計到低頻量多d

另請教你用邊間物流公司送貨?運費要多少?送到 ...

Foodcourt兄! 訂做腳架$1400人仔, 送落黎既唔使搵順風!叫佢地用“联昊通“! 送到我屋企$230港幣! 抵到爆“ 另外33台有師兄叫我唔好訂做超過14吋高腳架, 因為怕低音會散,我就剛好訂做14吋(35cm)高, 其餘深度肊闊度跟返4307個Spec叫佢地做就得
2ch:

星級玩家

pig1129 發表於 2016-4-4 21:20
Foodcourt兄! 訂做腳架$1400人仔, 送落黎既唔使搵順風!叫佢地用“联昊通“! 送到我屋企$230 ...

正喎
$230運費是否到貨才付?
如果我買腳架,要有20寸高才合適。不過我個系統低音大多,現轉幼d喇叭線減少低頻。

另我用單端膽机推4307,覺得力水及味道方面很夾,幾火力水膽机都用唔盡。

白鑽玩家

foodcourt 發表於 2016-4-5 11:41
正喎
$230運費是否到貨才付?
如果我買腳架,要有20寸高才合適。不過我個系統低音大 ...

膽機真係好夾JBL, 我見Kenrick Sound  Kenji生佢都係就咁用一部845膽合併都已經推爆啲大衣櫃, 係呢, Foodcourt兄有無腳釘介紹一吓比呢對腳架!

另外$230係貨到您家先比個送貨師父
2ch:

星級玩家

pig1129 發表於 2016-4-5 14:20
膽機真係好夾JBL, 我見Kenrick Sound  Kenji生佢都係就咁用一部845膽合併都已經推爆啲大衣櫃,  ...

釘腳唔係好識,我家中仲有對FD2 腳,都係用返原厰附送釘腳。

另個$230送貨價,是否未落單時已報到大約價?

另kenrick有個片幾有趣,就是比較電阻 (水泥 vs duelund vs autotransformer), 可在YouTube search 'duelund', 去聽下個分別。

白鑽玩家

foodcourt 發表於 2016-4-5 15:18
釘腳唔係好識,我家中仲有對FD2 腳,都係用返原厰附送釘腳。

另個$230送貨價,是否未落單時已 ...

Foodcourt兄, 其實係咁既, 最初落Order時傾好用順風$420人仔, 到腳做起時佢地又話順風唔送木頭, 我咪叫佢搵第二間, 追殺左佢地幾日先寄貨炸 !聯昊通係佢地搵既,都算抵, 對腳好重好重架! $230港幣算係咁!

佢地淘宝既客服真係同佢間廠分開架, 要追緊啲! 因為個客服乜都要問過廠先敢答您, 千其唔好怕, 我朋友都話同大陸人Deal係要和平地追殺佢地, 煩多佢幾次先快啲架炸!

另外我實在睇得太多Kenrick Sound, 家吓喇叭都未煲起已經中左4343毒, 死得
2ch: