設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] 過期產品、VANTAM CLASSIC MASTER LTD

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

入咗件過期嘢 : 經過差不多半年考慮,最後給 VentureCraft 嘅 FaceBook 上面一張日本人用 VALOQ +VANTAM CLASSIC MASTER LTD 相片做為壓斷最後一根稻草的因,而果就是 SaleHiFi 上亦都仲有貨,所以....唔、今日就收到啦。其實係呢段時間亦都有考慮過 MOJO,但唔想用 Camera Kit 同亦唔想再買線,雖然 MOJO 個價錢平個 VAMTAM 一半價,但我未用過佢,而 VentureCraft 個聲音亦好啱我,亦考慮到手上所有線材,而且我亦係主要以 iOS 系統為主,所以到最後,亦都係訂咗佢(我絕對唔會承認係因為佢話係硬件度全面升級、同上一部627SM LTD 金色有分別而心痕痕),經過半日試音,給我感覺,有一種聽大機嘅味道,聲音亦比較實淨(同部金色比較)。係呢度順便多嘴講聲,如果有用 iOS 同埋 MOJO 嘅師兄,可以留意下呢個牌子 AQVOX ,我見到佢哋出一條線,一邊係 Lightning 一邊係 Micro-B ,或者可以直接用在 MOJO 上。

原裝盒

原裝盒

打開,有個保護套

打開,有個保護套

真身

真身

好簡單配件、一條線

好簡單配件、一條線

我講嗰條線 AQVOX 、有興趣嘅師兄可以去問一問

我講嗰條線 AQVOX 、有興趣嘅師兄可以去問一問

評分

參與人數 3威望 +49 金錢 +44 收起 理由
ELVIS831 + 10 + 10 用家心得
tcpdavy + 9 + 9 用家心得
hiyori + 30 + 25 用家心得

查看全部評分

Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,
InEar SD-4S,

鉑金玩家

從颱風開始,VentureCraft 嘅產品買咗3部,亦都好喜歡佢嘅聲音,唯獨係佢出部 Valoq 我冇乜興趣,就算現時佢已經出到有Opa627sm都一樣,最主要原因係過唔到自己部 AK240 個關,因為 Dap 係我嚟講只係一個載具,手上有AK240,有iPhone ,對我嚟講已經夠。
Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,

高級玩家

ml55 發表於 2016-3-22 08:20
從颱風開始,VentureCraft 嘅產品買咗3部,亦都好喜歡佢嘅聲音,唯獨係佢出部 Valoq 我冇乜興趣,就算現時 ...

師兄有冇覺得240出classic master反而冇直推既解碼咁好呢?
A7 + CK100PRO

鉑金玩家

dehalt 發表於 2016-3-22 02:02
師兄有冇覺得240出classic master反而冇直推既解碼咁好呢?

Hi,師兄,你所講嘅情況我又唔多覺喎,用 Vamtam 係覺得佢無論力量同個空間感仲有分析度都強個240直推,因為240一直給我感覺都好似有小小軟咁樣,但其實我本人呢、就一直都覺得用 iOS +Onkyo HF Player USB 出嘅聲音係最好聽,感覺上個音樂感係好個AK240用光纖出。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問師兄。如果AK240用2.5對錄平行缐聲音右如何,請給意唔該。

高級玩家

ml55 發表於 2016-3-22 09:26
Hi,師兄,你所講嘅情況我又唔多覺喎,用 Vamtam 係覺得佢無論力量同個空間感仲有分析度都強個240直推, ...

Hi, 可能因為我係240ss,用光纖出vantam classic master既人聲順左,音樂感都好少少,但明顯解析力差過240ss直出,搞到我都唔想用amp…

如果講音樂感,我都係覺得用onkyo hf player 出vantam 最好,但我係android,唔知同ios一唔一樣…

星級玩家

我本來都想買AK240SS, 但用佢出光纖去VANTAM好像跟我現在的PLAYER AK100冇好大分別, 加上AK240SS直出個空間感比VANTAM差好多, 所以唔買佢. 現在考慮買ONKYO DP-X1 可以用ONKYO APPS USB 或光纖或LINE OUT去VANTAM.

高級玩家

ericcklau 發表於 2016-3-22 11:51
我本來都想買AK240SS, 但用佢出光纖去VANTAM好像跟我現在的PLAYER AK100冇好大分別, 加上AK240SS直出個空間 ...

小弟正係用開240ss,最近用返安橋聽的
始終呢個組合較接近日本聲,變化亦大d
但安橋應不能出光纖去vantam…

星級玩家

dehalt 發表於 2016-3-22 14:08
小弟正係用開240ss,最近用返安橋聽的
始終呢個組合較接近日本聲,變化亦大d
但安橋應不能出光纖去vantam ...

是嗎? 沒有光纖嗎?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

ericcklau 發表於 2016-3-22 14:11
是嗎? 沒有光纖嗎?

但可以用 micro-usb <=> micro-usb