設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ozrayyau

[DAP播放器] Cayin i5

星級玩家

其實回望 討論最初 , 大家主要都是對於部新機 為何少了一個主要功能 , 用家少了選擇而去討論 。

3.5 或 2.5 好 , 係一個無止境嘅有趣話題 。主觀角度 , 夾到器材 , 順你隻耳 , 就係叫做好聼 。

技術層面邊個勁 D , 有待各位師兄分析啦

黃金玩家

班目一角 發表於 2016-3-25 11:32
純個人角度!!!不喜勿插...大家都系聽歌之人
咁其實玩唔玩2.5系個人姐.....有d人都系鐘意玩3.5,但2.5同3 ...

師兄, 我講係 2.5mm Balance 同 3.5mm Single ended, 如果同一架機, 同一個耳机, 分唔到 2.5mm Balance 好過 3.5mm Single ended 嘅話, 我建議師兄去驗耳。

再講 Andy 打份工, 話事果批唔聽意見都冇辦法

黃金玩家

WallerHomie 發表於 2016-3-25 15:44
3.5有3.5好聽,2.5有2.5好聽,但2.5不一定比3.5「好聽」;
這不是「2.5是否有必要」既問題,而係「多個選擇 ...

我諗係講 2.5mm Balance VS 3.5mm Single ended, 師兄可唔可以列攑邊架機嘅 2.5mm Balance 比 3.5mm unbalance 差? 我想買架體會一下。

以 HD800 為例, 兩架 Amp,  Schiit Audio Ragnarok 同 V281, 用同一型號線, Cardas Clear Light, Balance 同 6.3mm Single Ended, 最後决定將 6.3mm 改埋 Balance, 差別大到唔會聽返 6.3mm Single Ended。

專業玩家

WallerHomie 發表於 2016-3-25 15:44
3.5有3.5好聽,2.5有2.5好聽,但2.5不一定比3.5「好聽」;
這不是「2.5是否有必要」既問題,而係「多個選擇 ...

RCA定XLR,我笑而不語

黃金玩家

sangyam10 發表於 2016-3-25 22:12
RCA定XLR,我笑而不語

師兄當然知 RCA 同 XLR, 最大分係 XLR 多 6db, 同用三米以上, 比 RCA 訊號損失幹擾少。RCA 連接係正訊號加接地, 而 XLR 係正負訊號加接地。

但 Headphone Amp Balance Output 完全係 2 頻道同 4 頻道分別, 一般單端輸出耳擴為左右及共用接地, 而 Balance 則用上4 頻道擴音, 左正/左負, 同右正/右負組, 當中 Cross Talk, S/N, 出力等優點, 單端輸出跟本不能比較。

V281 就好明顯係 Dual Mono 四聲道。

星級玩家

有嘢睇呀 !  Head fi 攞過來的

Cayin at CanJam SoCal 2016.

https://m.youtube.com/watch?v=bz ... CBAWe2&index=13

黃金玩家

大食怪 發表於 2016-3-26 16:41
有嘢睇呀 !  Head fi 攞過來的

Cayin at CanJam SoCal 2016.

唉,臨時拉夫,突然比同事拉我過去,一埋位就 roll 機,講到一舊舊,自己睇返都唔知自己想點!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好有親切感既英文
我對I5既意見係 Marketing明顯唔係hifi友 目的在於擴大市佔率 加大知名度
唔係學經濟 所以對於商家既決定,策略冇咩不滿
冇2.5又冇咩所謂 明擺唔係target hifi友咁就冇必要有得物冇所用 不如壓低個成本同賣價
但同電話搶客就要有新既吸引人既特質 呢個有難度
如果蝕住做呢個產品 個人會覺得用呢筆錢加落更高級既野既BUDGET會好D

星級玩家

i5始終係入門機, 唔加平衡都可以理解, 我反而奇怪cayin点解唔出N6平衡板......

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +7 收起 理由
hphp + 9 + 7 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

Andy 師兄 , 形象親切 , D 同事拉上陣絶對正確 , 不過臨時爆肚 真係好高難度嫁 !

樓上師兄 , 指出 i5 同電話爭生意 , 請用開電話聽歌嘅朋友轉會 , 我都認同 , 真係幾大挑戰 。而家用電話聽歌質素亦唔係差 , 要人地攞多一嚿嘢出街去聽歌 , 真係要好有說服力先致得 !

入門级 , 我覺得 ( 規格 )次要 , ( 價錢 ) 最重要 , 好似 AK JR. 同 Sony A15 , 就知到邊個市埸定位比較清晰 D 啦 !   

i5 ( 純粹聽講 ) ( 可能 ) 係 USD $500 , 我 ( 個人 ) 覺得唔算係入門级 。