設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gordon98

[重低音] Rythmik FV15HP and F15HP 二選一

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

gordon98 發表於 2016-4-1 18:09
好呀,等我學下嘢,暫時咩都無set過,只係dumping set low

官方基本設定
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

gordon98 發表於 2016-3-21 02:50
又唔係喎,不過可能夜晚睇戲唔取開得大聲,所以感覺低頻接近無乜,不過可能隻拾仔體質弱有關 ...

師兄,這個現象係同人耳有關,不是機器問題,人耳在低頻細聲返應係弱D,覺得個量不足,在耳科醫生係有標準指引的,但個別會感覺強D或弱D。

專業玩家

gordon98 發表於 2016-3-31 21:11
過咗幾日假期,部E15HP終於送到,即刻setup入位,cal一cal急不及待睇套戲,宜家先知咩叫低頻,原來無方向性 ...

Ching遲d要試下加州大地震,我嗰時真係嚇死,成間屋係度震。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2016-4-2 09:47
師兄,這個現象係同人耳有關,不是機器問題,人耳在低頻細聲返應係弱D,覺得個量不足,在耳科醫生係有標 ...

可能係,但都關十仔事,因為呢兩晚都有細細聲睇戲,今次就真係feel到喇,整個氣氛唔同哂,雖然唔係打心口嗰種,但係絕對感受到低頻唔駛大聲都營造到個氣氛

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

kan 發表於 2016-4-2 09:02
官方基本設定

唔該哂kan師兄,想問下第三段嗰度,個line in由邊度俾訊號,假設我用bdp播CD,但前置插咗喺AV amp,應該㸃樣set?我全部都係pioneer

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

goro 發表於 2016-4-2 16:41
Ching遲d要試下加州大地震,我嗰時真係嚇死,成間屋係度震。
(Post76 Android 手機版送出) ...

搵日日頭試下先

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

gordon98 發表於 2016-4-2 17:25
可能係,但都關十仔事,因為呢兩晚都有細細聲睇戲,今次就真係feel到喇,整個氣氛唔同哂,雖然唔係打心口 ...

可能相位問題啦,或許潛深咗,總之個量一定係大咗,才感覺到低頻。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2016-4-2 19:40
可能相位問題啦,或許潛深咗,總之個量一定係大咗,才感覺到低頻。

其實我唔係好識形容,量就一定係大咗好多,但係唔知㸃解,行咗出門口又唔覺(我住村屋地下,夜晚好靜,所以通常都會出門口附近聽下,怕會嘈到鄰居),呢啲唔知係唔係就係低音嘅控制力,梳化範圍係好覺

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

gordon98 發表於 2016-4-2 17:32
唔該哂kan師兄,想問下第三段嗰度,個line in由邊度俾訊號,假設我用bdp播CD,但前置插咗喺AV amp,應該 ...

第三段係比2 channel玩 2.1的setting, 你駁av amp應該唔啱咁玩

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

kan 發表於 2016-4-2 21:51
第三段係比2 channel玩 2.1的setting, 你駁av amp應該唔啱咁玩
(Post76 Android 手機版送出) ...

即係如果我另外有一部合併2channel,就可以line in去拾仔?