設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] Metrum Acoustics Menuet 開箱及喇叭請教

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

自從1月尾Pre-order之後等左我成個幾月,終於收到電話可以拎.
收到機即刻飛返屋企刻插著佢聽聽先~
暫時一開聲已經覺得立體左,分離得好好多同定位好清楚,細膩左,用對喇叭仔聽都覺得唔錯了.
又Run左陣,好musical!
無點玩單反,影得麻麻地...

同時都想換埋對喇叭仔,想請教下e到咁多位有豐富經驗既師兄
大約budget 20K內,6呎 x 6呎空間.有咩喇叭同後級推薦呢?
手頭有既野:
DAC: Metrum Menuet
Head/Pre Amp: 47Lab treasure 0147A
喇叭: Audio Pro addon one
而目前既目標係
Power Amp:Clones Audio 55pm
喇叭: Onkyo d-tk10 / Sparkler audio S301B / KEF LS50/R300?
請俾下意見小弟
「身構えている時に、死神は来ないものさ」

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

要好過 55pm 的後級要貴很多呢。
喇叭不如 KEF R300。或俾多少少用 Ben sir 的 CL2i。

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鉑金玩家

PhantomGTR 發表於 2016-3-16 14:57
要好過 55pm 的後級要貴很多呢。
喇叭不如 KEF R300。或俾多少少用 Ben sir 的 CL2i。

我房仔用同埋會貼牆放,後氣孔應該唔太好?
同埋咁大對落地會唔會太大陣仗?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lpc041088 發表於 2016-3-16 15:41
我房仔用同埋會貼牆放,後氣孔應該唔太好?
同埋咁大對落地會唔會太大陣仗?  ...

其實佢好纖幼的,我之前住個到都係得 8 x 6 sq ft,又係用過LS50。後來發覺係離唔到牆,咁貼到好埋都可以,總好過離牆離得唔湯唔水時的效果。

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=205808
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=211121

用了座地起碼可以煩少對腳架的諸多問題。http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=214530

我以前的住個到,都係好細。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
lpc041088 + 5 + 5 一定要加分

查看全部評分

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

黃金玩家

36尺房玩座地?
不如師兄都係考慮返active speaker啦

鉑金玩家

PhantomGTR 發表於 2016-3-16 15:48
其實佢好纖幼的,我之前住個到都係得 8 x 6 sq ft,又係用過LS50。後來發覺係離唔到牆,咁貼到好埋都可以 ...

其實我仲有張床同有張書桌(坐床)
所以聽既時候最多都係離開3呎左右
十分認同師兄你講既落地唔洗諗對腳,都有可選之處

鉑金玩家

darkfrank 發表於 2016-3-16 16:41
36尺房玩座地?
不如師兄都係考慮返active speaker啦

我有諗過Active Speaker既KH120A一套加對腳, 同埋師兄你分享過既ME RL906.
不過今日同Ben sir 吹完一輪水後我比較想係玩Passive. 因為一件過遲下身痕就無計了.
當然我遲d都會去試聽下d Active Speaker既, thx 你既意見!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lpc041088 發表於 2016-3-16 16:47
其實我仲有張床同有張書桌(坐床)
所以聽既時候最多都係離開3呎左右
十分認同師兄你講既落地唔洗諗對腳,都 ...

我都係細房坐床玩r300
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

ilyubb51 發表於 2016-3-16 17:32

咁師兄你覺得會唔會boom boom sound同focus唔到?
唔知師兄你有無toe in對喇叭呢?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilyubb51 發表於 2016-3-16 17:32

攪咗吸音未呀?係細房個效果差好遠,好好多架。
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=198897