設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pbtour4il

[港版] Independence Day【天煞-地球反擊戰】20 周年紀念版 BD

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

MSZ 發表於 2016-6-11 00:22
如果你當咗BD係奢侈品咁就冇乜所謂。 我個人比較cheap, 唔覺得字幕值呢個錢。 ...

師兄講得全對。BD當然是奢侈品。不論錄影帶、vcd、dvd,

古今中外,誇歷史,誇地域,表演藝術的商品從來是奢侈品。

一手市場推出,無炒價(e.g. ebay),無聯手壟斷反競爭(e.g. 戲院),需要咪買囉。

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

jc2ssych 發表於 2016-6-11 09:58
師兄講得全對。BD當然是奢侈品。不論錄影帶、vcd、dvd,

古今中外,誇歷史,誇地域,表演藝術的商品從 ...

或者我補充一吓,只有喺香港地先會將BD視為奢侈品。 小弟身處嘅國家,要睇藝術唔一定要俾錢。 買廿年舊片嘅BD,更只係半餐飯咁嘅價錢,一啲都唔奢侈。假如你哋已經習慣俾咁嘅價位去買舊片,而且要為呢啲行為辯護,我只可以講個市場定位係真係由你哋消費者做成。難怪BD喺香港亦無法普及。

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

MSZ 發表於 2016-6-11 10:33
或者我補充一吓,只有喺香港地先會將BD視為奢侈品。 小弟身處嘅國家,要睇藝術唔一定要俾錢。 買廿年舊片 ...

我梗係明師兄意思。我識少少英文,可勉強跟英文字幕,亦討厭港版「簡約包裝」,個人取向一向都是外國版。

但實情係,每年來自 English speaking world 嘅電影作品進口佔本港市場約八成,而英語對絕大多數港人觀眾來說仍然是外語,在76見好多師兄都話中字版可以同不諳外語的家人、父母、子女共享。再者,荷里活電影佔大多數,以美版ID4為例,早期進口正價約hkd160,遲啲買折扣後約hkd100;而港版初版建議零售價為hkd200。換言之,一個 like to like comparison,港版加中文字幕,price up咗25%(160 -> 200)。作為一種必需的「電影觀賞輔助品」,索價25% on top,從經濟學和市場道德觀點也很合理。

我無意要以長篇大論說強制任何人跟我想法相同,亦不希望以太高消費來享受喜愛的電影作品,只是想指出閣下身處的國家的市場,跟本港市場的情況有不同,很難作平衡比較。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MansonT + 10 + 10 一定要加分
bellyjerry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

對於唔識英文的人來講,中字係好值錢,star wars 1-6 中字行版鐵盒賣過1500, 美國版唔駛800已經係最好的例子,仲未計lord of the rings ,harry potter等等

(Post76 Android 手機版送出)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

調番轉頭,好多香港唔值錢的野,去到外國就升價十倍,無話值唔值,只有買同唔買,少人買港版碟,會有兩個情況,一係就減價,一係就代理唔返貨,就係咁簡單!宜家世界咁細,唔買行咪買台版或美版,唔係咩新鮮事!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

一句到尾:買就買,唔買就唔買,搞掂唔駛煩

黃金玩家

victor_wong 發表於 2016-6-11 12:58
一句到尾:買就買,唔買就唔買,搞掂唔駛煩

PS:新版與舊版 ( BD Disc ) 畫質不一樣啊,

初步黎睇,我比較鐘意舊版多啲,光暗對比與色溫都比較自然…
禮貌啲,Dont Forget Say A Magic Words

鑽石玩家

查實最扺玩,一向係全區機掛字幕,

屬於較為進階嘅玩法

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

jc2ssych 發表於 2016-6-11 16:05
查實最扺玩,一向係全區機掛字幕,

屬於較為進階嘅玩法

占士邦片除外,除非全片自己改名 “ 占士邦 ”,否則台灣譯名不如英文字幕好過

鑽石玩家

victor_wong 發表於 2016-6-11 17:06
占士邦片除外,除非全片自己改名 “ 占士邦 ”,否則台灣譯名不如英文字幕好過
(Post76 Android 手機版送 ...

其實都係架!

所以西片好少買台版,除非其他外語片,例如日、韓、法。
日本仔又係靚包裝,不過只得日字,真係死得。