設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Soli-Core Super喇叭線

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問各位高手,有無聽過一隻叫Soli-core嘅舊英國線材?在秋葉原見到分別有訊號線和喇叭線,是好嘢嗎?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

我都想知,希望有CHING可以比D意見
高中低音伸延,背景靜唔靜,同埋音樂感好唔好?

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

無人玩過?

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

我用緊隻solid core喇叭線  訊號線用緊oyaide terzo rr
秋姐冇呃你 , 絕對係靚野嚟
性價比好高。JAZZ, 唔大堆頭嘅古典,流行都岩,
三頻都算平衡,我覺得高音邊位好正好sharp(小提琴),
如果係rock. 友, 唔建議你買,
因為我覺得條線偏慢(其他ching可更正)

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +110 收起 理由
小瑟 + 100 + 100

查看全部評分

Rien ne sert de courir ; il faut partir à point.

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

講多少少,我其實都算係新手,
都唔算投資好多,但係都叫有玩過幾年

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

Rien ne sert de courir ; il faut partir à point.

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Mike 兄,
條 Soli-core super 4蕊喇叭綫 , 小弟正在使用.
稍後再詳細分享!
好奇一問, 師兄點會搵到呢條冷門野???

黃金玩家

2003987 發表於 2016-3-16 20:46
我用緊隻solid core喇叭線  訊號線用緊oyaide terzo rr
秋姐冇呃你 , 絕對係靚野嚟
性價比好高。JAZZ, 唔 ...

師兄,請問條線背景靜唔靜?

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

sugimoto 發表於 2016-3-16 22:26
師兄,請問條線背景靜唔靜?

我可以講聽嘅時候唔會嘈,比我對上一條靜好多,同埋聽好多solo碟都覺得background 幾靜,音場都幾闊。

自己客觀嚟講-->都幾靜

黃金玩家

2003987 發表於 2016-3-16 23:04
我可以講聽嘅時候唔會嘈,比我對上一條靜好多,同埋聽好多solo碟都覺得background 幾靜,音場都幾闊。

...

Thank you ching
你嗰條喇叭線係咪每條都係由2條線橋成一條甘架,有另一set係4條橋一條嗎?

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

KUNGKUNG 發表於 2016-3-16 21:33
Mike 兄,
條 Soli-core super 4蕊喇叭綫 , 小弟正在使用.
稍後再詳細分享!

前言:
- 小弟的兩聲道組合當中, 起初是用 Sound From Heaven PIII double run 喇叭綫 的
- 無奈每次聽歌時 , 聽了幾首歌便 “起身” , 唔想再聽落去 , 好 “UN” 耳 ,
  不耐聽 , 冇嘜音樂感 , 總之就係冇嗰種想繼續聽落去既感覺
- 搞來搞去 , 又換 “蕉插” , 又換 “Jumper” , 都係冇料到
- 甘啱有一次機會 , 拜訪一位玩音響的前輩 , 佢用緊一對 Triangle 座地 ,
  差唔多高過我 (型號唔記得左 , 整張圖俾大家望望)
- 坐低聽左幾首歌 , 嘩 , 好正 , 好有 "音樂感" , 好有 "感情" , 聽左兩個鐘都唔願走
- 走去睇睇呢位前輩用咩野喇叭綫 , 心唸都係啲 "貴野" , 一睇原來只係一條
  筷子甘粗既 "兩芯喇叭綫" , 仲要係 "單支" , 一條芯接 +ve , 一條芯接  -ve
- 問前輩呢條綫咩野料 , 佢話只係一條非常普通既 "英國綫" , 名叫 Soli-Core ,
  係 "秋姐" 度買既
- 最奇怪係 , 呢位前輩 , 嘜插都唔用 , 只係 "裸綫" 就甘入喇叭綫插 , 仲要唔用
  Jumper , 直接 "裸綫" 由 低接高 (Triangle 係 雙綫分音)
- 細問前輩 , 佢話試過不同 "喇叭綫插" , 最終都係 "裸綫" 入 , 最 "原汁原味" , 冇 "音染"
- 呢位前輩對呢條 Soli-Core 既 comments 係 "有音樂感" , 呢個係最緊要 , "冇音染" ,
  俾咩野就出嘜野 , 最最最緊要既就係 "耐聽" , 齊晒呢三樣野 , 基本上已經係一條好綫了
- 最後大胆問前輩 , 可唔可以僭借條 Soli-Core 俾我返屋企試吓 , 前輩二話不說 , 即答應

評分

參與人數 3威望 +520 金錢 +520 收起 理由
邱邱 + 10 + 10
小瑟 + 500 + 500

查看全部評分