設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ozrayyau

[頭戴式] Schiit Audio Ragnarok 敗下陣 (14-04 update)

黃金玩家

Ragnarok 推 HD800 + Cardas Clear, 聲同音場非常定, 背景黑冇底噪, 分析力唔講得笑。我轉接 V281, 音場比 Ragnarok 仲要大半個碼, HD800 出小提琴有木味同滑, 人聲更係難得嘅有味道。

見我老友聽我套 V281 + HD800 搖頭擺腦時相當好笑。當佢比試完兩枝 HD800, Clear vs Clear Light,  Ragnarok vs V281 之後嘅一啲說話仲好笑 :

頂, 一開聲就 KO Ragnarok, 更大嘅音場, 暖聲, 人聲有味道又爆得...................見到二手 V281 一定要買。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
S.C. + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

今日收到兩張相, 都係我嘅錯。

新玩果位早幾日先將 V281 帶入門, HD800 我十日前幫佢買, 我又借咗 Cayin 膽耳擴比佢煲 HD800。到架 V281 入咗佢門嘅第二日, 佢話做乜 HD800 咁干, 又冇低音  我答佢定啲嚟, 等埋條 Cardas 先啦, 美國寄出, 好快會收到。今日收到相同短信, 好安樂咁話 IMG_7568.JPG

而有 Ragnarok 果位都係同一日攞到架機, 話要煲三日先聽

評分

參與人數 2威望 +25 金錢 +25 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 超正!
hiyori + 15 + 15

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2016-4-14 21:02
今日收到兩張相, 都係我嘅錯。

新玩果位早幾日先將 V281 帶入門, HD800 我十日前幫佢買, 我又借咗 Cayin  ...

請問師兄 Clear 系邊處訂同大約幾$
I7+SSD+Win7+JRiver
長芯盛 Optical USB
Teac UD501
Graham Slee Solo Diamond
Sennheiser HD800S

黑鑽玩家

dennis33kwong 發表於 2016-4-15 06:29

依d毒到金嘅聚會 , 係考驗人類極限嘅好地方
https://www.instagram.com/chsw2019/

黃金玩家

dennis33kwong 發表於 2016-4-15 06:29

依悲美國,3m balance us$689 可以講價,加Us$25 運費,老友好似640。

專業玩家

HD800換咗CARDAS線之後中音同低音都好好多,,,

但HD800招牌的高音部份會唔會失色咗/扣咗分呢?

星級玩家

GOTO 發表於 2016-4-16 00:12

但HD800招牌的高音部份會唔會失色咗/扣咗分呢?  ...

個人覺得D高頻細節磨走左,樂器既紋理質感唔太清晰
所以我轉左用Acoustic Revive既800線,整體音質明顯比CARDAS好,但人聲就不如CARDAS毒了

黃金玩家

GOTO 發表於 2016-4-16 00:12

但HD800招牌的高音部份會唔會失色咗/扣咗分呢?  ...

其實兩星期前又帶過我組合出動,

http://www.mobile01.com/topicdet ... p;t=4738184&p=5

****   昨天再帶我的組合去朋友處, 因為他買了 Cardas Clear, 並說上次 Ragnarok 設定有些錯誤云云汗 那只好再走一趟了。去到只見他忙碌地接 HiFiMan HE6 到 250 Watts 的 Bryston 後級放大器..............

這天有六人全都是 HiFi 發燒友, 三位是沒有玩耳機的, 聚會後得知一位上次試過我組合的, 已入手 HD800, 今次看見他再試我的組合時, 又喃喃的 : 為什麼會這樣.........****

六人中有五個係資深 HiFi 友, 一個合唱團成員, 相信對聲音有一定認識。高頻只覺幼細充足, 唔覺有問題。

專業玩家

請問用咩解碼?

黃金玩家

windwolf447 發表於 2016-4-16 02:13
個人覺得D高頻細節磨走左,樂器既紋理質感唔太清晰
所以我轉左用Acoustic Revive既800線,整體音質明顯比 ...

如果用原廠線, 無論用單端或平衡, 都係高音較强而低音少, 所以大部分用家都話 HD800 低頻不足, 亦由於原廠線係銅鍍銀, HD800 開放式設計, 令到佢分析力同空間感強, 但味度, 感情, 低頻都不足。亦因為咁, HD800 係古典用耳機不脛而走。

而 Cardas Clear + V281 將 HD800 缺少咗嘅補返, 呢個組合所產生嘅化學作用, 缺一不可, 就似用 Ragnarok 試 Cardas Clear 同 Cardas Clear Light, Clear 只係好咗, 聽返 Clear Light 都仲得, 但 V281 就非 Clear 不可, 果種化學作用要試過先明白。原廠嘅單端同平衡線當然有出席, 不過喺 Cardas 面前就可以完全無視佢啦。

而且我地仲有架 HDVA600, 不過下場同原裝線一樣