設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: papabaggio

[討論] Onyko 同pioneer 今日有更新,好似解決volume cap問題

科林玩家

GEL 發表於 2016-3-16 12:41
叻仔

純粹分享, 最重要啱自己口味

鉑金玩家

themouse 發表於 2016-3-16 12:50
用緊P記夾Roxanne CM,用Variable line out mode真係大聲了很多,但連底噪都大聲好多(之前係唔多覺底噪存 ...

師兄,我見你之前用ak240同zx 2, 見你又用p記,想問吓師兄有冇對比過onyko,thx!
阿媽金句:冇錢唔好有咁多嗜好!

見習玩家

themouse 發表於 2016-3-16 12:50
用緊P記夾Roxanne CM,用Variable line out mode真係大聲了很多,但連底噪都大聲好多(之前係唔多覺底噪存 ...

我都有同感,同埋人聲及中頻感覺前左好多!有少少唔慣

專業玩家

papabaggio 發表於 2016-3-16 14:11
師兄,我見你之前用ak240同zx 2, 見你又用p記,想問吓師兄有冇對比過onyko,thx! ...

冇比較過onkyo,連試聽都冇呢 老實講,畀hifi玩咗咁多年,以balance計設作賣點,對小弟已沒有效果了

ZX2而家還在服役當中,主要用來配Z5,我喜歡這配搭多過P記加roxanne

評分

參與人數 1威望 +7 金錢 +9 收起 理由
hphp + 7 + 9 用家心得

查看全部評分

聲音沒有最好
只有最討好

黃金玩家

themouse 發表於 2016-3-16 18:13
冇比較過onkyo,連試聽都冇呢 老實講,畀hifi玩咗咁多年,以balance計設作賣點,對小弟已沒有效 ...

Balance 喺耳机上係唔使出術,都好易分别到,唔係大聲咗同低 cross talk 咁簡單。

專業玩家

ozrayyau 發表於 2016-3-17 04:32
Balance 喺耳机上係唔使出術,都好易分别到,唔係大聲咗同低 cross talk 咁簡單。 ...

並無貶低onkyo或balance設計之意,亦明白balance線路之優點,只係日積月累所得,balance並非靚聲的唯一標準,一件器材是否啱聽,還取決於品牌本身的style和聽者的個人口味,所以小弟不會單憑產品的線路設計為之心動。
聲音沒有最好
只有最討好

黃金玩家

pioneer xdp-100r 更新完開V-LINE OUT後,啲聲果然有返晒力水,動態好咗,更有立體感,好滿意呢個更新,之前仲差啲想trade走佢添

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我都應同balance唔一定最好聲 , 但head phone嘅balance分離度就真係好大分別 .  

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

安仔發育完成又識得會大聲叫 , 送件戰衣比佢真係爽YY .

科林玩家

狐滴hp2210 發表於 2016-3-17 17:19
安仔發育完成又識得會大聲叫 , 送件戰衣比佢真係爽YY .

師兄邊度買? 幾錢?