設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[演唱會] 黃耀明美麗的呼聲聽證會

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

一陣子沒有以個人身份開演唱會的黃耀明將於2016年4月1-2日假麥花臣球場舉行【黃耀明美麗的呼聲聽證會】,是次演唱會由人山人海主辦,沒有贊助商。這次再以「香港舊電視」為主題,一月廿八日開始預售。

【黃耀明美麗的呼聲聽證會】

演出日期 : 2016年4月1日及2日 (晚上20:15)
票價 : HK$580 / HK$420
地點 : 旺角麥花臣場館

主辦:人山人海

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
psb + 10 + 10 超正!
yauyau282 + 10 + 10 超正!
dc903 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

[youtube]jZuLU6VggQ4[/youtube]

JET 第163期人物專訪: 黃耀明《未上岸》

發佈日期:2016年3月3日

人到半百,固步自封是一種易被諒解的選擇。所以,中年人維穩?好合理;中年歌手出新歌­繼續老土?係咁啦!不過此方程式並不適用於黃耀明,音樂創作從來走得比人前,在政治表­態上更是藝人之中站得最前線的,拒絕成為維穩機器的一份子。今年,他首次以獨立歌手身­分開演唱會,面對全新一頁,他處之泰然,因為從來自覺未上岸,享受在岸邊與大眾同浮同­沉。

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
twinggy + 10 + 10 精彩報告
yauyau282 + 10 + 10 一定要加分
dc903 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20160313/19527290

煇哥黃霑創黃金時代

雨傘運動後,黃耀明不獲寰亞唱片續約,雖然失去了遮蔭的大樹,但明哥沒有坐以待斃,將於下月1至3日假旺角麥花臣場館舉行3場「美麗的呼聲」演唱會,唱盡麗的和亞視劇集歌曲,由他成立的人山人海公司自資,明哥笑說:「都仲畀得起,要大家多多支持。」

黎小田好重要

4月1日開騷,剛巧是亞視釘牌之日,明哥說:「呢個騷未必一定為賺錢,我想了咗心願多啲,因為我做完顧嘉煇音樂會,其實想做麗的亞視,大部份嘅歌都係盧國沾同黎小田寫,希望對香港流行音樂嘅前輩同先鋒者致敬。」
數到廣東歌歷史上最重要的人,明哥會想起:「當然係顧嘉煇、黃霑,黎小田其實都好重要,我覺得佢有少少被underrate,雖然我比較少唱許冠傑嘅歌,但冇咗佢冇廣東歌!煇哥寫嘅歌好有香港味道,當然再加上佢同黃霑合作作品,完全紀錄香港嘅黃金時代,黃霑嘅詞同許冠傑好唔同,許冠傑係平民百姓啲,黃霑係人生哲理啲,呢四個人對我嚟講係好重要前輩。」   

x

評分

dc903 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20160313/19527280

香港的母語是廣東話,每個香港歌手都唱過廣東歌,現在卻要努力為廣東歌掙扎求存!唱了30年歌的黃耀明,希望大家擺個心出來做好歌曲,7、80年代未有內地市場,那時都夠養活自己,明哥疑惑是否現代人變得貪心?賺100元嫌少,要賺1,000元才夠飽!他為唱過的歌驕傲:「我覺得廣東歌唔會失禮大家!」

撰文:余燕儀

黃耀明,這名字由以前代表達明一派、香港歌手,到現在象徵着撐香港、撐學運、撐民主,關心社會的明哥更關心香港樂壇關心廣東歌,他日前接受本報記者專訪說:「無論廣東歌市場比國語係細幾多,我覺得都要繼續唱,音樂能唔能夠打動人心唔在於語言,在於你做得有幾好,我有信心其實唱廣東話係可以好好。我唱咗30年歌,大部份都係廣東歌,我為做過嘅嘢幾驕傲,我覺得廣東歌唔會失禮大家,我會繼續做,唔代表我唔會唱其他語言,好似國語、英文都係唱,但我唔會放棄廣東話囉。」

x

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
twinggy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

■明哥下個月的演唱會,將有大量麗的和亞視經典金曲。

x

評分

查看全部評分

銀級玩家

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

題外話,「浴血太平山」竟然由環球發行。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

封殺他最好叫旺角麥花臣場館吾被他開演唱會。最憎支持黄屍雨傘人。

(Post76 Android 手機版送出)

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

lamwaikit007 發表於 2016-3-13 20:33
http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20160313/19527280

....

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

麥花臣真係好場地
Hocc, Supper moment都响呢度開過
黎緊明哥, 方皓玟一定支持

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50

查看全部評分