設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[線材] 原廠耳機線,是否係垃圾 ?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位師兄,小弟常常見到好多師兄,入咗幾出名,幾貴嘅耳機,好多時都會换走條原廠線。

我對線嘅認識尚淺,請問是否耳機廠都會預咗大家會換線,所以原裝配線一般都是( 屬於 ) 普通 ( 低質素) 嘢就算了,以免浪費

對不對 ?

鉑金玩家

我覺得都要睇番隻耳機既
若果本身係入門耳機又有得換,我覺得只係為左多個賣點,條線分分鐘仲貴過隻耳機,我相信大部份用家都直接換耳機

至於高階耳機,就問番用家意願,見有好多人都因為專一所以去選擇換線再提升或調音

另外,其實可以換線亦有一個優點,就係方便維修

打完先發覺離晒題,我相信好少會有iq呢對耳機既情況發生既

鉑金玩家

原廠線因為成本問題所以都是一般,換線基本上係變相二EQ,至於價錢就豐儉由人

星級玩家

USA2010 發表於 2016-3-12 18:41
我覺得都要睇番隻耳機既
若果本身係入門耳機又有得換,我覺得只係為左多個賣點,條線分分鐘仲貴過隻耳機,我相 ...

師兄,入門耳機,多數比較平,用料有所限制,哩個可以理解。

但貴到過( 萬 )嘅耳機,如最近 JH AK 嗰 D ,線材應該唔需要或唔會用平價料,但都見到唔少師兄買完即刻換埋線,當然聲音各有喜好同特色,但好多人都係咁做。

所以我先心想,唔通原裝線真喺咁普通 ? 咁行货 ? 不堪一聽 ?

星級玩家

tomlau2009 發表於 2016-3-12 19:44
原廠線因為成本問題所以都是一般,換線基本上係變相二EQ,至於價錢就豐儉由人 ...

師兄,變相二EQ,哩個 point 真係無留意過,可能都係重點之一

黃金玩家

大食怪 發表於 2016-3-12 20:04

但貴到過( 萬 )嘅耳機,如最近 JH AK 嗰 D  ...

我記憶真的有高級耳機的線好鳮下,就好像AKG就算是K812條線也是和K702一樣材料4N銅,個3.5和6.3轉頭也完全一樣
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我又唔覺得原廠條耳機線係垃圾。可以睇我簽名,我幾乎全部耳機都係用原裝線(除左隻K702),都一樣用得好開心。
K702我換左條Furutech線,但並唔係因為條原裝線唔好而換,而係有人送我條Furutech線,咁佢造工又真係好過條原裝線,聽感上就冇乜分別。
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

鉑金玩家

大廠耳機,有說接線係耳機調音和整體阻抗的一部份,原線聲音最原汁原味。

大耳牛來講,個人經驗耳罩對聲音的影響是首位,其改變/影響好大,如耳罩容易更換,當要去調音,我會去換耳罩,有時也會去換不同的濾音綿。   
換接線絕少,都係用原裝的。

Quote:

Let's make a bold statement: "The best Cable is No Cable"
Let's make another one: "The Ideal Cable does not change the Signal traveling through it in ANY way."
Let's make a third one: "No Cable can improve the sound-quality of a system, they only make it worse in varying degrees."

有趣的閱讀…
The Naked Truth about Interconnect Cables
http://www.tnt-audio.com/clinica/intere.html

鉑金玩家

大食怪 發表於 2016-3-12 20:04

但貴到過( 萬 )嘅耳機,如最近 JH AK 嗰 D  ...

咁買到呢個價位既耳機...當然想發揮得最好既....
就算講明原裝係靚線...我相信都好多人會照換

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
JimmyNgai + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

USA2010 發表於 2016-3-13 00:54
咁買到呢個價位既耳機...當然想發揮得最好既....
就算講明原裝係靚線...我相信都好多人會照換  ...

因為換o個條叫"升級"線

(但係咪真係換完就一定升級呢…)

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
hphp + 6 + 4 絕對認同

查看全部評分

HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1