設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: ozrayyau

[隨身耳擴] Mojo VS SONY PHA-3

黃金玩家

kitkitkit_2046 發表於 2016-3-17 11:27
咁你又有無聽過 Chord Mojo 先??

什麼PHA3, 所有全都聽過曬試過曬啦, 可能我早期全聽全玩SONY, 比較呢隻 ...

Sony 聲我諗我都幾熟, 由錄音帶 Walkman 到而家 發起癲上嚟, 你諗都諗唔到

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=214652

而家賣剩一架。

我都係 Mojo 用家, 每曰返放工加埋都聽四五個鐘, 有時 ipt5 聽流行,又有時 ipt6 聽古典同 Hifi 碟。

我非常同意 Mojo 百搭好聲, 佢令我喺北海道買嘅 im04 重生, PHA-3 就冇咁本事。但 PHA-3 夾 AKG K3003 時聽古典, Mojo 又真係冇 PHA-3 推得咁好

鉑金玩家

kitkitkit_2046 發表於 2016-3-17 11:27
咁你又有無聽過 Chord Mojo 先??

什麼PHA3, 所有全都聽過曬試過曬啦, 可能我早期全聽全玩SONY, 比較呢隻 ...

我用咁zx1,有試過zx2同pha2同3,
亦都有試過mojo,
我唔係話mojo差過sony,
不過zx同pha明明唔同聲亦唔同取向,
點解可以一句sony味精就包括晒?
真係sony出既就叫sony味精?

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +8 收起 理由
hphp + 9 + 8 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

Senior Web Designer

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2016-3-17 17:50
Sony 聲我諗我都幾熟, 由錄音帶 Walkman 到而家 發起癲上嚟, 你諗都諗唔到  

http:// ...

Ching, 你第一張相係用PH2, 我都有, 仲係我第一部AMP, 而家煲到好靚, 聽PC 機USB OK, 好夾, 當然味精感覺仲好重,
耐不耐聽下是OK既, 給收下味精味囉, 而新個隻Chord Mojo 就全力夾緊240光纖再煲緊, 感覺不錯,
今時今日咁玩機至係常識吧, 大前題係要有...........水 !

Ps:
大家Ching 不要太著重, "味精" 呢兩個字眼, 個人喜愛就乜味都好啦, 只係個人同以前有玩家留下呢個名詞,
SONY 有佢一套既音響設定, 有人喜歡, 有人覺得太有佢一套, 得閒試多D機 (當然上店舖慢慢感受下唔駛錢個隻),
自然會大開耳界, 唔會鍾情一隻架啦, 玩多D開心D.....享受最重要, 多多關照 !
Kit Kit Kit 2046 - Enjoy Hi Res !!

(1964 V8, AK240, Onkyo DP-CMX1, Chord Mojo, Sony PH2, Sony XBA-N3, Sony MDR-1ABT, Sony WH-1000XM2, Audio-technica -ATH CKR 10, KEF Space One, TEAC NT-503DAB.

銀級玩家

最近試左Mojo,用DX80光纖出,耳機用CKR9LTD。
個人聽感:溫潤音色,中頻飽滿,分析力很高,細節及音場都詮釋得很自然。
中庸既動態感,對慢歌既演譯不過火不造作,但未至於細滑、嬌柔,雜食性高。
Mojo既音色,與我持有既ADL X1有點相似,同為DAC一體機,大家既中頻都有肉地,聲音軟綿綿,微暖,只是Mojo既放大比較低失真。

個人以前亦試過PHA-3,雖然不是用同一對耳機試,而是用枱上幾隻Sony耳機試,但聽感大同小異。我不覺得它是味精機,重現細節既手法與Mojo完全不相同,鑑聽味重好多。
PHA-2就真係味精機喇!目前我部SU-AX7已經完全取代左PHA-2既位置。

要我揀既話我一定揀Mojo,不過只限推IEM。
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

WallerHomie 發表於 2016-3-18 16:26
最近試左Mojo,用DX80光纖出,耳機用CKR9LTD。
個人聽感:溫潤音色,中頻飽滿,分析力很高,細節及音場都詮 ...

咁師兄最擔心嘅力水呢?

銀級玩家

ozrayyau 發表於 2016-3-18 18:36
咁師兄最擔心嘅力水呢?

IEM表現還好,不過未試推耳牛。

黃金玩家

WallerHomie 發表於 2016-3-18 18:49
IEM表現還好,不過未試推耳牛。

我就試咗佢, 聽 Independent day 電影大碟, 同王若琳, 音埸同低音唔軟不散, 不過要開到藍色。

銀級玩家

味精!我鍾意呀

銀級玩家

支持mojo

鉑金玩家

samuelt 發表於 2016-4-14 21:05
支持mojo

我都支持mojo!