設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 腦殘問題 - 後級 power amp

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
後級除咗係將前級訊號放大之外,對音質會唔會有影嚮??
假如前級高低頻不足,後級可唔可以改善到個問題??

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

想50A加後級
(Post76 Android 手機版送出)
easyliao99@gmail.com

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

以小弟無知理解, 前級最主要功能係"派牌", 即係將訊源既唔同頻段接收後, 將signal派比後級再作放大~~ 但後級都係用cap用牛用線等等去做, 自不然對音色有一定既影響, 所以即使佢既功能係"放大", 但signal經過後級都有一定程度上改變, 所以點解有好多師兄會買一套西裝, 因為照常理去諗, 同一廠牌甚至同一系列出嚟既聲應該係比較一致~~!!

根據前級"派牌"功能, 如果前級高低頻不足, 當然去到後級自然都係不足, 因"牌"派得唔好, 後級去將不足"放大"當然都係唔好~~ {:9_423:}

鑽石玩家

HD_2 發表於 2016-3-11 10:08
想50A加後級

鑽石玩家

ykluk 發表於 2016-3-11 10:12
以小弟無知理解, 前級最主要功能係"派牌", 即係將訊源既唔同頻段接收後, 將signal派比後級再作放大~~ 但後 ...

多謝luk爺解答!!
即係話後級係唔會改善音質,只會更衰聲(如果前級唔掂當)??

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

just_for_uhk 發表於 2016-3-11 13:16
多謝luk爺解答!!
即係話後級係唔會改善音質,只會更衰聲(如果前級唔掂當)?? ...

你好似唔係好睇得明小弟講咩......{:9_418:}

點解會有啲師兄會講, HIFI嘢"多隻香爐多隻鬼", 原因就係但凡經過多一部機, 部機一定會改變咗個音色, 分別係改多改少, 或者係所謂個人觀感既"好"與"壞", 而呢個"多"與"少", "好"與"壞"係完全個人感覺, 並唔係一句"後級係唔會改善音質"就將HIFI業既所有事情做個結論.....

你要明白每件器材本身既工作範圍, 前級係派牌, 後級係放大. 如果前級派牌唔好, 後級放大當然係唔好; 如果前級派得好, 但後級放大部分又唔平均, 咁結果都係唔好. 所以前後級係要夾, 夾出嚟既自己鍾意就為之好, 並無1+1=2呢種定論好講~~!! {:9_423:}

銀級玩家

我係同意luk兄所講的!

但係發燒友好多時唔試就係唔心息!

而且本身部機有pre out已經預左您甘玩,

我個logic係如果你部後級質素好過50A入面果份!

甘係聽感上係絕對有分別!當然亦要留意匹配的問題喇!

https://post76.com/x2/forum.php?mod=viewthread&tid=209942
Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

放棄50a買新機好似好D wow

鉑金玩家

咁一部綜擴會唔會比玩前後級好,我用FOCAL高頻比較尖,我都有諗過用膽前可以變得柔和,用石後可以有石機既力量。
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

1萬

白鑽玩家

老而不

一台唔好的前級, 有幾好的後級都唔一定有用, 相反的話分分鍾將原本的問題/不足放大表現.
在我聽過的經驗而言,
一對大型喇叭是應有好的後級.
小巧的喇叭加上了後級, 因為W數加大, 是會推得有力好多.  而且又不會像合併一樣只靠一只牛支援前後兩級, 發生有時唔夠力的情況.

或者我再講得好少少, 以前有人甘樣同我講的. 當然不是最好的說明, 只是在抽象中純簡化. 有錯請指正:

合併的情況: 一只牛 (電力 = 1) --> 內置前級 ( 電力 = 0.5)+ 內置後級( 電力 =0.5) , 各自share 同一只牛
合併加後級:  合併前級 (0.5)  + 外加後級 (1)  =  1.5 . 合併中的級還是在取用電運作, 只是沒線輸出喇叭
前後獨立:  外置前級 (1)  + 外置後級 (1) =  2 , 各自獨立取電.

由上可見, 用合併的前級外加一個後級, 效果還是可圈可點的有限?

除非是有方法將合併內的線路cut左, 電和signal 都唔去後級
一些機, 如luxman 背後中pre-out 和 pre-in 中有個插, 一拔走就把機的前後兩級部份分開. 不過都只限signal, 電力都還是兩端供.
還是好音樂最好.