設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] Atmos 喇叭同 Amp 的選擇

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄好,

小弟就快搬村屋, 有心想玩 Atmos 7.1.2, 現有喇叭組合 KEF Q500 + Q800ds + Mirage OS3 + CHT10Q

本身自己係 O 記 818 用家, 冇 Atmos 緊係要換 amp 啦~ 睇左一輪都係得Pioneer LX59 或 RZ900 合我 budget....

問題黎喇.....

1) RZ900 只可以玩 5.1.2, 如果用 OS3 黎做天花喇叭好唔好呢? 佢擴散設計好似幾岩用甘, 唔使另買喇叭係最慳錢做法, 你地覺得 OS3 做天花喇叭好唔好呢?

2) LX59 玩到 7.1.2, 天花喇叭會用對 kef Ci160QR 收係假天花頂, 但我擔心 P 記聲底聽唔慣, 我好鍾意聽演唱會所以比較注重音樂感亦都係我揀 O 記夾 kef 原因...... 有冇師兄可以比意見轉唔轉會好呢? 換機+買喇叭都要皮半, 好驚買完唔岩聲會後悔.....

多謝大家意見!!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄 你這種情況很難比意見。因音色是十分主觀的。
(Post76 Android 手機版送出)
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

鉑金玩家

師兄鐘情安記的話,去將軍澳會場望下佢部1030/3030個價做到好平

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果你都預咗玩7.1.4就唔洗諗Pioneer LX59!
OS3不太合適作天花喇叭,最好選擇單元大D喇叭,因為由上面落嚟震撼感會強D!

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 一定要加分
fungjai + 10 用家心得

查看全部評分

LG 65 OLED E7
Yamaha CX-A5200, Crown DCI 8 300, Crown CTS 4200
魅影 9702, Giec 5300
老秦超低音 9115D, L&W  SUB15A, Mission Mv-as 10吋
JBL LS40, JBL LSC, Surround 喇叭 JBL Control X, Atmos 喇叭 JBL Con

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

qaz123 發表於 2016-3-6 10:47
師兄鐘情安記的話,去將軍澳會場望下佢部1030/3030個價做到好平
(Post76 Android 手機版送出) ...

但係3030 已經係2014 年出既機, 而家先買新又好似 out 左少少

不過3030 已經比我舊 818 係升一個 grade, 我都有諗過但都係想買新款機多d ....

點解安橋仲唔出可以 7.1.4 既機架

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

fm31331 發表於 2016-3-6 13:39
如果你都預咗玩7.1.4就唔洗諗Pioneer LX59!
OS3不太合適作天花喇叭,最好選擇單元大D喇叭,因為 ...

最多玩 7.1.2 咋... lx59 唔係做到7.1.2 咩?

唔得就真係瀨野喇.....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

今日再睇下, 如果放棄 onkyo除左Pioneer仲可以揀 Yamaha既 A2010

有無師兄用緊 A2050 呢? 我知 yamaha環繞效果應該ok,  有無師兄可以分享下atmos效果如何? 聽演唱會 都ok嗎?

唔該晒~~~

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

聲底你真係去啲毒氣室試吓先, 呢度幾百幾千個師兄唔同意見, 但耳仔都係你既, 鍾唔鍾意都應該係你根據返自己喜好~~!! {:9_423:}

如果你唔試而你係鍾意Onkyo + KEF, 咪用返呢個組合囉~~ 起碼少咗心理面"覺得唔係咁好"呢個念頭~~ 至於天花喇叭, 如果你唔想買新嘢去投資, 以現手喇叭計, 咁就用CHT10Q做天花喇叭, 因天花喇叭用指向式係會比較適合去做atoms既object-based音源; 況且Mirage OS3做後置好過CHT10Q, 咁諗會正路啲~~!!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2016-3-7 14:17
聲底你真係去啲毒氣室試吓先, 呢度幾百幾千個師兄唔同意見, 但耳仔都係你既, 鍾唔鍾意都應該係你根據返自己 ...

師兄, 我賣左左部818, 跟住尋晚諗住駁返部舊 Yamaha 567 入門amp頂住檔先~

開機set好距離一試, 嘩點解d包圍感仲好過部818 架....... 果陣時換818 之前係用衛星喇叭5.1 無用過係套Kef Q500 度

雖然推力爭d 但係比我體會返 Y記原來包圍感係甘正~~

現積極考慮入唔入手 A2050 好, 睇黎要就圍試下機先至知自己岩唔岩

唔該晒

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

fungjai 發表於 2016-3-7 15:46
師兄, 我賣左左部818, 跟住尋晚諗住駁返部舊 Yamaha 567 入門amp頂住檔先~

開機set好距離一試, 嘩點 ...

Y記AMP最勁抽既就係3D DSP包圍, 呢樣嘢基本上喺日系機裡面(我唔敢講全世界, 因為唔會聽得晒~~)係最強~~!!

之但係力水同實在感分析力就未必比其他牌子好, 所以先至提議你去試, 咁先搵到啱口味嘛~~!! {:9_407:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fungjai + 10 + 10 用家心得

查看全部評分