設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Chuckt

[CAS音響] Teac UD-503 preamp 質素?

見習玩家

WCHK 發表於 2016-3-4 18:18
http://www.esoteric.jp/products/esoteric/k07x/indexe.html

那是 CD 機,我是用電腦加upsampling 軟件,只要 dac, 最好有 preamp。
我會摩機,加上 AKM 剛出了頂級 AKM 4497, 不想買太貴。

現時 Esoteric 連現頂級 AK4495seq 都沒有用到,買唔落手。

見習玩家

Chuckt 發表於 2016-3-4 18:56
那是 CD 機,我是用電腦加upsampling 軟件,只要 dac, 最好有 preamp。
我會摩機,加上 AKM 剛出了頂級  ...

淘寶價 per chip

AK4490EQ   $18
AK4495SEQ $69

Esoteric 連現頂級 AK4495seq 都沒有用到

http://www.akm.com/akm/en/product/detail/0054/

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

絕對唔可以比得上加部前級,三頻更加丰滿無咁易腳軟,由其係膽前級,除非你係百毒不侵,。

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟用緊 503 只作纯解碼 ,再加多部 2ch 就好好多.......
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

黑鑽玩家

mankit9998 發表於 2016-3-6 05:52
絕對唔可以比得上加部前級,三頻更加丰滿無咁易腳軟,由其係膽前級,除非你係百毒不侵,。 ...

請問師兄意思是三部機: 解碼十前級十後級?
https://www.instagram.com/chsw2019/

見習玩家

mankit9998 發表於 2016-3-6 05:52
絕對唔可以比得上加部前級,三頻更加丰滿無咁易腳軟,由其係膽前級,除非你係百毒不侵,。 ...

如果係咁我會放棄呢一部,買過靚啲既 dac 算了。
咁既價有太多選擇.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Chuckt 發表於 2016-3-4 16:17
謝謝。
我已用緊 Intel NUC + HQplayer 做 upsampling / DSD conversion. 嗰人認為 upsampling conversio ...

身痕邊部呢?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Chuckt 發表於 2016-3-4 16:17
謝謝。
我已用緊 Intel NUC + HQplayer 做 upsampling / DSD conversion. 嗰人認為 upsampling conversio ...

Nuprime IDA-8 我都聽過係唔錯, 8千幾三合一就係超值
一部做哂DAC 加合拼 仲要有100w X 2, 呢個價第D品牌邊有可能

見習玩家

momolee 發表於 2016-3-6 14:55
身痕邊部呢?

Diy Soekris, true R2R dac
http://www.dimdim.gr/diyaudio/soekris-dam1021-sign-magnitude-r-2r-dac/

Schiit Gungnir Multibit version
http://schiit.com/products/gungnir

Both dac should be much better than UD-503 which uses ak4490 delta sigma dac.

見習玩家

momolee 發表於 2016-3-6 15:00
Nuprime IDA-8 我都聽過係唔錯, 8千幾三合一就係超值
一部做哂DAC 加合拼 仲要有100w X 2, 呢 ...

IDA-8 can improve with change of capacitors.
Uses ESS ES9010 dac inside. LM4562 I/V , NE5532 buffer (change change this to a better opaamp too)

Also the RCA input is not good as it converts to digital first change back to analog.