設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手想買5.1 聽歌睇戲打機,預算7k

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄,小弟新手一名,對5.1毫無認識,近排想升級5.1玩下,預算7k左右,咁岩上網睇到Onkyo HT-S3700同HT-S7705 既5.1套裝機,論各方面既能力當然係S7705好,而且有埋Atmos,但係S3700勝在價錢平,唔使$3000就有一套入門5.1,我考慮既因素係因為我屋企環境比較細,大約100尺長方型客廳,梳化貼牆,如果用S7705會唔會太過勁? 所以上黎請教各位師兄既意見,邊款適合我用多呢?或者有冇其他牌子既選擇?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

100呎空間玩貴過勁過HT-S7705一百一千倍價錢既人大有人在, 樓主唔使擔心太勁, 應該係擔心玩套裝機, 之後如果心思思想upgrade就要全套放棄~~!! {:9_407:}

或者咁講, 全新手想過吓AV癮, 去試聽吓呢2隻套裝機, 覺得鍾意邊個咪買, 唔使擔心太勁, 而套裝機計onkyo呢2款的確係抵玩既~~!! {:9_423:}

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ykluk 發表於 2016-2-29 17:40
100呎空間玩貴過勁過HT-S7705一百一千倍價錢既人大有人在, 樓主唔使擔心太勁, 應該係擔心玩套裝機, 之後如 ...

明白晒了,唔該師兄!

另外想問下,如果用同等價錢,或者加多1-2K 砌唔砌到一部同S7705同級既機呢?

進階玩家

我用緊hts-3700呀 房用60呎到,但佢個底音真係差到爆,我用咗差唔多一年,啱啱換咗個有源低音 velodyne mini 6.5,即刻差好遠,而家想升級,但問題係一升級就要全套換哂,所以儲緊錢,但粗用係ok既 有藍芽,有6個hdmi入。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

匿名人 發表於 2016-3-1 02:50
我用緊hts-3700呀 房用60呎到,但佢個底音真係差到爆,我用咗差唔多一年,啱啱換咗個有源低音 velodyne min ...

多得師兄你既意見,原來唔係我聽錯,係S3700真係唔掂  
今日去左百記試S3700同S7705,試3700果陣我仲以為係因為百記地方太大,
加上D喇叭都係求其擺,所以D先咁差,
到試7705果陣D低音就好好多,(貴成倍價錢緊係好D
對呢到D師兄黎講當然係垃圾,但係對於一個新手黎講已經收貨,
因為我本身用緊SONY CT770 Soundbar,換S7705應該感覺會大D

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ykluk 發表於 2016-2-29 17:40
100呎空間玩貴過勁過HT-S7705一百一千倍價錢既人大有人在, 樓主唔使擔心太勁, 應該係擔心玩套裝機, 之後如 ...

如果用TX-SR444 + HT588 既組合,效果會唔會同 S7705 差唔多?
又或者用TX-NR646 +HT588既組合,效果會唔會比 S7705 好?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Yoshiki2008 發表於 2016-3-1 01:45
明白晒了,唔該師兄!

另外想問下,如果用同等價錢,或者加多1-2K 砌唔砌到一部同S7705同級既 ...

即係大約8-9K既筆直, 如果要砌又肯用二手, 想效果好過S7705都唔係唔得, 問題係你有無心去吸毒~~ {:9_423:}

需知道玩AV/HIFI唔係砌電腦, 8-9千筆直上網問就會比個list你落黃金砌機, 呢味玩意比起大學論文都要深奧, 除非你真係想吸毒(諗清楚, 一入毒門深似海, 呢度大把人玩咗幾廿年都仲吸緊....), 唔係既話唔好煩去買套S7705, 或者去吓旺角友誠(例如11樓), 佢會時不時有啲夾埋幾隻喇叭十仔同入門AMP一套過既套裝賣, 係咪真係好過S7705就見人見智, 但起碼啱新手去試~~

3萬

白鑽玩家

Yoshiki2008 發表於 2016-3-1 03:15
如果用TX-SR444 + HT588 既組合,效果會唔會同 S7705 差唔多?
又或者用TX-NR646 +HT588既組合,效果會唔 ...

S7705套喇叭睇落咁似HT588, 咁既話效果咪差唔多....

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ykluk 發表於 2016-3-1 10:19
即係大約8-9K既筆直, 如果要砌又肯用二手, 想效果好過S7705都唔係唔得, 問題係你有無心去吸毒~~ {:9_423: ...

多謝師既意見,小弟獲益良多
毒海無涯,作為新手都係買套性價比高既玩下就算,始於預算有限,追求唔到咁多  

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ykluk 發表於 2016-3-1 10:21
S7705套喇叭睇落咁似HT588, 咁既話效果咪差唔多....

問左ONKYO了,S7705既喇叭同HT588 係一樣的,只係套裝機同淨喇叭型號唔同