設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: samuelhiking

[討論] 低調80年代歌手林志美的故事

鑽石玩家

窮小子 發表於 2016-2-29 18:40
大 C兄 好

5 知有無 ( 緣份 ),-_-# 儲到 志美姐姐 CD !

我愛志美姐姐 (有次在地鐵站見到志美姐姐,她望了我一眼後,即時轉身望另一面,唔知係唔係,自己係歌星,有所避忌呢?

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
sunboy + 50 + 50
tlsk + 10 + 10 精彩報告
窮小子 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

文次郎 發表於 2016-2-29 19:33
我愛志美姐姐 (有次在地鐵站見到志美姐姐,她望了我一眼後,即時轉身望另一面,唔知係唔係,自己係歌星, ...

志美 姐姐  ( 好好人丶好親民 )

1 D 架子都無, 叫佢 簽名都好好好笑容

x

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
dc903 + 10 + 10 嘩.......................................
Will + 10 + 10 一定要加分
psb + 10 + 10 超正!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

psb 發表於 2016-2-29 19:28
點解CBS/Sony唔正正式式出套大碟全集Boxset? 咁多年了, 反而D精選炒完又炒?真係吹Q脹 !! ...

志美 姐姐 ( D舊碟 )

又貴,又少,又難揾 !

鑽石玩家

窮小子 發表於 2016-2-29 20:05
志美 姐姐 ( D舊碟 )

又貴,又少,又難揾 !

小弟其實有齊佢所有CBS/SONY大碟CD,但好多係"復刻"再版,好想擁有一套"原汁原味"嘅原版大碟CD盒設計嘅Boxset

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 出boxset出boxset出boxset出boxset出boxset.
tlsk + 10 + 10 超正!
窮小子 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

窮小子 發表於 2016-2-29 20:01
志美 姐姐  ( 好好人丶好親民 )

1 D 架子都無, 叫佢 簽名都好好好笑容 ...

上年視聽展第一次直接同林志美接觸
雖然短短分零鐘, 感覺到真係好好人, 講野把聲仲好young

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 絕對認同 X 10000 ^_^

查看全部評分

進階玩家

睇番福音CD其實志美入行前幾靚女, 自稱由細到大都幾多人追, 為什麼入行後反而...

可能是她唯一做女角的music video

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +60 收起 理由
sunboy + 50
tlsk + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

進階玩家

Will 發表於 2016-2-29 22:37
上年視聽展第一次直接同林志美接觸
雖然短短分零鐘, 感覺到真係好好人, 講野把聲仲好young  ...

她把那次影音展與樂迷的合照都放上Facebook, 應該很親民

進階玩家

80年代的歌手比70年代的歌手較注重感情多於技巧, 他們大多沒有被標榜為高技巧歌手(唱將), 歌手的音色有個人特色, 歌曲易記(夠通俗)又易唱(音域不闊), 而且聲音很”實淨’, 成就了香港樂壇最輝煌的時代。現在的歌手唱歌無感情, 聲音無特色空洞, 只有標榜音域很闊(我很怕聽假音), 扮情緒很high來吸引人。

林志美的歌曲應該男女都覺得幾易唱, 她應沒有音樂上特別訓練純打天才波。(但原來我錯了, 林志美現在也唱自己的歌也唱得不輕鬆) 聲音很真摰, 我特別喜歡北國風情話。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

samuelhiking 發表於 2016-3-1 09:11
她把那次影音展與樂迷的合照都放上Facebook, 應該很親民

係呀, 當日我其實無為意有簽名會, 身上一隻佢嘅碟都無, 唯有衝去買隻未買嘅live 2cd俾佢簽
就算我俾得一隻碟簽, 志美都樂意同我交談左一陣, 我同佢講埋最喜歡演唱會邊個部分邊首歌, 佢話我咁後生都識得佢咁多歌, 竟然佢fb上載左兩張有我地嘅相, 好感動呀
其實我當日幾想同志美講點解你個化妝髮型同你前經理人咁似樣
不過都係無問啦, 不過從交談中覺得志美嘅性格, 心地, 修養都高過佢前經理人好多班呢

進階玩家

林志美舊版CD全集

x

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50
窮小子 + 10 + 10 @@@ 一定要加分 @@@

查看全部評分