設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: qq1122yq

[重低音] 十問

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實我都唔明就算當有BUDGET升級隻WOOFER, 好多時都唔可以盡情用到隻WOOFER三分二功力。。。除非平日中午時段唔洗返工先夠膽推大力D嚟睇一兩套戲, 如果夜晚一開其實真係好"應"聲, 連自己都有D唔好意思打擾到隔離鄰居 !!真心請教大家點攪隔音呢 ? 我果隻只係單一8"墊晒雲石喺底邊牆加晒隔音海綿都俾人投訴~而家都只係降低要求聽到有d BOOM BOOM 聲都收貨了。。。唔明有d師兄點玩雙十幾吋 woofer~真羨慕
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黑鑽玩家

好開心!昨晚小弟有幸能獲得Q姐親臨指導調校我的家庭影院聲效(7.1)。沒想到大師級咁隋和又好傾。我嘅前置係JBL SVA 1500 書架,中罝JBL 8340A,後置同後中置係Boston VRS Pro 與 AR Edge. 十仔 M&K KX-12SF,用PS3播碟,雖然玩咗十多年但自問未能掌握調校十仔技巧 (當然器材亦唔係高班),玩極都唔滿意,唯有認命啦。開始試播麥當娜concert 嘅She's not me,Q姐話冇低音喎!就即刻開工,難得Q姐幫手搬來搬去,將KX-12反轉,除去釘腳,仔細度呎,back fire放回及調校phase等。再睇番娜姐同一段,低頻已有明顯改善,現場感提升了。而且勁得嚟冇boom,因為打心口感覺只集中在皇帝位,Q姐話phase調校得啱就係這個效果。這個基本步完成後Q姐重新行一次Pioneer LX-82嘅auto cal 之後再手動調校各聲道電平,又出動私火三腳架,認真到令我滾動。好啦又放隻Q姐帶備嘅藍光碟忍者刺客播鉄鏈大戰嗰段,嘩好正!d飛標4方8面咁飛,環繞感好生猛,當中低頻豐滿快速填密了120呎的視聽範圍。畢竟,KX-12乃入門級別,Q姐話要做到鉄鏈劏埋嚟嗰種高驚嚇度同層次、幼細,係仲有好大距離。我想像唔到喺Q姐家3隻sub加埋後表達出嚟嘅低頻有幾震撼!!希望有機會見到。再次多謝Q姐。

評分

參與人數 23威望 +230 金錢 +220 收起 理由
lo-b + 10 + 10 精彩報告
sevenyeung + 10 + 10 精彩報告
carreyjim + 10 + 10 精彩報告
jj3380 + 10 + 10
Explorer + 10 + 10 一定要加分
pinkspider + 10 + 10 精彩報告
oldappletree + 10 + 10 精彩報告
wadee + 10 + 10
terencekan + 10 + 10 絕對認同
billy250 + 10 + 10 絕對認同
臭鼬鼠 + 10 + 10 精彩報告
ballgor + 10 + 10 超正!
sika + 10 + 10 精彩報告
gp250 + 10 + 10 精彩報告
MDLP + 10 + 10 精彩報告
titus614 + 10 + 10 精彩報告
小寶老豆 + 10 + 10
fungjai + 10 + 10 精彩報告
grd727 + 10 + 10 精彩報告
bigair + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

多謝各位師兄鼓勵

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

avbaby 發表於 2016-3-9 15:08
好開心!昨晚小弟有幸能獲得Q姐親臨指導調校我的家庭影院聲效(7.1)。沒想到大師級咁隋和又好傾。我嘅前置 ...

其實點解隻十仔要反轉面向牆擺呢?

師兄有冇相可以睇下已家擺位?

黑鑽玩家

fungjai 發表於 2016-3-10 12:21

師兄有冇相可以睇下已家擺位?   ...

死勒我唔識貼相!陣間返去影幅再研究下先。
Pioneer SC-LX82
Egreat A5
PS3
Centre - JBL 8340A
Front - JBL SVA 1500
Surround - Boston VRS Pro
Back Surround - Acoustic Research Edge
M&K KX-12

黑鑽玩家

avbaby 發表於 2016-3-10 14:48
死勒我唔識貼相!陣間返去影幅再研究下先。

testing

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 10 + 10 一定要加分
qq1122yq + 10 + 10

查看全部評分

Pioneer SC-LX82
Egreat A5
PS3
Centre - JBL 8340A
Front - JBL SVA 1500
Surround - Boston VRS Pro
Back Surround - Acoustic Research Edge
M&K KX-12

黑鑽玩家

fungjai 發表於 2016-3-10 12:21

師兄有冇相可以睇下已家擺位?   ...

師兄我唔識點解釋得專業d(其他大大可否幫忙解下)但back fire後係令我個音場綿密同刺激感提升咗,唔單止punch, 其他好多場面都出現〈低頻貼身〉嘅感覺,幾過引,呢d效果可能又有其他因素導致掛,比如phase、擺位咁囉。
我頭先攞隻Godzila睇翻怪獸喺黒夜火車橋底由靜止到援慢移動至整斷橋嗰段,嘩!d超低頻好拿震呀我個body同張按摩椅都有哂feel但一點兒都冇boom喎!反而就發現唔知邊度傳來諧震,我一定要搵佢出來加以處理至得。唔計呢樣真係正咗好多(我知諧震與調校沒有直接影響)!
以上就係調校後嘅分別。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
bigair + 10 + 10
qq1122yq + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

avbaby 發表於 2016-3-9 15:08
好開心!昨晚小弟有幸能獲得Q姐親臨指導調校我的家庭影院聲效(7.1)。沒想到大師級咁隋和又好傾。我嘅前置 ...

Q姐,佩服!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Q姐好野,助人精神值得讚賞

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

好開心!第一次有綱友上黎我蝸居家訪指導玩影音心得,小弟新手有幸得Q姐熱心上門指導,由於我家有六歲小朋友,所以平時開機不會太大聲,通常負25至負30度聲響,Q姐一開始用米高積遜演唱會試跳舞段低音,之後再試忍者刺客飛鏢同鏈段,由於Q姐知道小第平時開機音量,所以在試機時也因應用家環境而測試,這點Q姐很有心,她的出發點不是器材平貴,而是因應用家家庭環境需要而定位!這點亦令筆者渦心,亦令筆者知道,不要大興土木,左搬右調而達至可以水平,最後Q姐說,估唔到,以你現在擺位竟然可以有唔錯表現,人聲清晰,低音在前,可以説應有的都已經做到了,可算及格,不錯,初燒算是不錯了,哈哈內心在笑,竟然在不用Q姐出手下,也能算有滿意表現,還想點?她説慢慢再煲一下先,再吸收多些經驗才再去上吧!口味因人而異,不要盲目追求,家庭影院,家庭行先!謝謝妳,Q姐。

評分

參與人數 11威望 +110 金錢 +110 收起 理由
臭鼬鼠 + 10 + 10 用家心得
carreyjim + 10 + 10 絕對認同
gp250 + 10 + 10 一定要加分
samwang1979 + 10 + 10 一定要加分
Explorer + 10 + 10
wadee + 10 + 10
terencekan + 10 + 10 絕對認同
MDLP + 10 + 10
pinkspider + 10 + 10
avbaby + 10 + 10 Sweet family!
qq1122yq + 10 + 10 enjoy!

查看全部評分

TV LG 55LW6500
Amp Marantz SR8012
BDP OPPO105D PS3
FS Elac407
CS Elac241.2
RS KEF 301
SUB 威力登1000

威力登1000