設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: CHLAW

[4K/8K電視] 4K TV 睇4K

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

wklie 發表於 2016-2-25 14:25
I did some google, and see some claims about the latest Android TV YouTube app being able to play  ...

希望遲D有得update youtube apps

白鑽玩家

無聊小貓 發表於 2016-2-25 11:17
YOUTUBE的4K質數,是否同黎緊的4K藍光碟(四五百元一張)一樣?

4K藍光唔駛4、5佰蚊隻,只需$240同現在新片藍光相約。
http://www.avbuzz.com/audio-video/201602/一出賣晒0/

高級玩家

PhantomGTR 發表於 2016-2-25 12:06
P記 49CX700  用內置的 youtube 上唔到 4K,反而用內置 webbrowser (firefox) 睇youtube 就可以上到 4K, ...

前天信興CF 上嚟check机,多口問下佢個
Youtude app 是否可以直出4K 片,佢話可以。
都唔知喺唔係? 又唔知怎樣求証到。試用过
Firefox 去睇,裡面有setting 去4k , 但不是很
暢順, 查過wifi speed 有成70mpbs.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CHLAW 發表於 2016-4-1 00:08
前天信興CF 上嚟check机,多口問下佢個
Youtude app 是否可以直出4K 片,佢話可以。
都唔知喺唔係? 又唔 ...

>> 前天信興CF 上嚟check机,多口問下佢個Youtude app 是否可以直出4K 片,佢話可以。都唔知喺唔係?
我發現上星期那個有埋 netflix 的 update 後,built-in youtube app 真係可以順暢出到 4K video。以前真係唔得的。

>>  又唔知怎樣求証到。
最簡單直接真係用返 firefox,睇返呢detail 位,如遠景大廈的窗。基本上有些video,不用細分,4K 同 full hd 出來個感覺的幾唔同。

>> 試用过Firefox 去睇,裡面有setting 去4k , 但不是很暢順, 查過wifi speed 有成70mpbs.
這個我不清楚,我用 ac mode router, 電視連router wifi 用 5.2G 那個mode,完全無問題。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

想用自己電視睇網上串流的4K, 首先要確定你的電視是否已支援 HEVC及 VP9 這兩種解碼。若果沒有便要用外置機或裝置去先解碼。如 Nvidia Shield TV 先解碼,後經 HDMI 以 HDCP 2.2 ver. 輸出到有此對應的 port 才可。
(Post76 Android 手機版送出)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

momolee 發表於 2016-2-25 11:33
RESOLUTION 係但個 BITRATE 就........
應該唔會一樣

bitrate一定低,要就頻寬麻。
(Post76 Android 手機版送出)
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我感覺上P記嘅內置youtube係出到4K嘅, 事源我會用內置嘅youtube睇4K demo, 然後再用PC去下載條片落嚟放入手指再睇, 兩者質素唔覺有分別。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PP-HK 發表於 2016-4-1 16:48
我感覺上P記嘅內置youtube係出到4K嘅, 事源我會用內置嘅youtube睇4K demo, 然後再用PC去下載條片落嚟放入手 ...

未出 last 個 有 netflix 個 update 時係出唔到 4K 的,我用電視內的 firefox 上返 youtube 播返同一條 4K 片做比較。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

高級玩家

PhantomGTR 發表於 2016-4-1 10:17
>> 前天信興CF 上嚟check机,多口問下佢個Youtude app 是否可以直出4K 片,佢話可以。都唔知喺唔係?
我 ...

我請教師兄如用firefox webrowser
進入網頁時,喺咪在右上方
有個位置寫住:Bing 嘅
方格内搜尋youtube 4K
播放呢?
利申:我是电腦白痴

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CHLAW 發表於 2016-4-14 16:18
我請教師兄如用firefox webrowser
進入網頁時,喺咪在右上方
有個位置寫住:Bing 嘅

師兄,不用,直接入 www.youtube.com,然後再search for "4k" 就得了。
e.g. 4k video hk 就會見到個條得到國際大賽冠軍的 timelapse 片。

呢條都好正