設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: atupal

[CAS音響] 問 DSD DAC for active speaker

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

flight 發表於 2016-2-22 21:34
用过sa8005接X40 dac 声音分别唔大!但play file  立体感好过sa8005  sa8005只有rca
一定经音量調節!唔知 ...

咁其實是否兩個前級一齊用?....雙重放大?.....使音質較差?

還是此機只合適接駁主動式喇叭或後級加喇叭?....

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sirob 發表於 2016-2-23 09:45
咁其實是否兩個前級一齊用?....雙重放大?.....使音質較差?

還是此機只合適接駁主動式喇叭或後級加喇叭?. ...

部机應該冇前级放大!我系x40>amp
應該可以直入后级 有源喇叭!好唔好声好艱講!
我试过cdp 直入后级(后级有音量控制)声音同直入amp 差不多。
Mk 应该有得試見佢有x40同有源喇叭。
Cocktail Audio x40   Acoustic Revive 8800
oppo sonica
audia flight 3
LYNGDORF SDA2400   Tunami Terzo XX V2
Elac Bs 243    243.3     Inakustik Ls-603 Oyaide TUNAMI ll SP-Y  v2

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

試過X40,覺得佢耳擴幾薄聲,sales嘟話係入門級,當送嘅function算啦。後來買咗Teac NT503, 基本上係唔同嘅嘢,無論用耳機或出前級都好有質素,分析力高,音場闊,好乾淨。而且平一大截。

話時話師兄嗰幾個選擇都唔同價位嘅…?
Auralic Altair / Audio Experience Reference One MK3 / Rogue Audio Medusa / Volent VL3

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

x40适合我呢D唔想用电脑!唔用NAS!
放隻CD 入去rip 埋file  有歌名有cd封面(冇可以影相入落usb  放上去)
玩法唔同多4 5k 值唔值個人想法不同!
耳擴質数再好都冇用!我都唔聽耳擴!

音色:一條fuse 線材已经可以改变好大!
Cocktail Audio x40   Acoustic Revive 8800
oppo sonica
audia flight 3
LYNGDORF SDA2400   Tunami Terzo XX V2
Elac Bs 243    243.3     Inakustik Ls-603 Oyaide TUNAMI ll SP-Y  v2

銀級玩家

歌詩德 X20,雖然冇 headphone out,但係輸出有 3 級 gain:0dB、+6dB 同 +12dB,夾 active 喇叭唔洗擔心唔夠 gain 冇左動態(DAC 接 active 喇叭等如 DAC 接 power amp,冇左前級,唔一定夠 gain),另外 x20 個 output,XLR 同 RCA 係兩份電路,可以同時用(好多機個 XLR 同 RCA 唔可以一齊接),你可以一個 output 接 active 喇叭、一個 output 接 headphone amp

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

carcarman 發表於 2016-2-24 15:57
樓主

的要求,YBA WD202最新version有齊,可留意—http://www.ybahifi.com/wd202.html ...

謝謝, 我留意一下

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Wilmer威馬 發表於 2016-2-26 11:39
歌詩德 X20,雖然冇 headphone out,但係輸出有 3 級 gain:0dB、+6dB 同 +12dB,夾 active 喇叭唔洗擔心唔 ...

要多件headamp 真係有D麻煩, 我再諗諗, 謝謝.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

點解冇人提 Benchmark DAC2 DX 嘅?

好似有齊你需要

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

見樓主無寫筆直, 如果以你想要既所有要求, 做到晒仲要好好分析力既小弟就梗係首推白金鹿啦~~!! {:9_407:}

http://www.antelopeaudio.com/en/ ... SD-DAC-DA-Converter

利申: 小弟係金鹿用家~~!! {:9_409:}

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2016-2-27 10:29
見樓主無寫筆直, 如果以你想要既所有要求, 做到晒仲要好好分析力既小弟就梗係首推白金鹿啦~~!!

...

好正呀........ 不過冇咁多錢啦,{:9_418:}

其實我冇講過筆直,但由我列出的候選人都知其實係咩價位{:9_409:}