設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] Onkyo DP-X1

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
有冇C兄知道, 點先可以D中文歌WAV FILE 變反正常中文字,,唔會出怪獸?
我試過用MEDIA PLAYER 做PLAYLIST, 但係一熄機再開個PLAYLIST D歌就冇哂得反DFILE名全吉裹面

補充內容 (2016-2-17 14:15):
請問有冇人可以幫下我依位初哥?

專業玩家

聽講要等3月幾,onkyo 放出update先至可以解決!我自己用iTunes、原裝CD轉wav16bit就會有中文歌名!

新仔玩家

qoonicholas 發表於 2016-2-17 22:51
聽講要等3月幾,onkyo 放出update先至可以解決!我自己用iTunes、原裝CD轉wav16bit就會有中文歌名! ...

我部日版嚟,唔知會唔會有~~

專業玩家

叫做解決左, ONKYO回覆如下:

根據提供嘅mp3檔案,我地分別用iTunes、foobar2000、LG智能手機做測試,發現同樣都出現部分繁體中文未能顯示嘅情況~ 建議你可以用mp3tag嘅免費軟件 (http://www.mp3tag.de/en//),編輯或者轉換歌曲嘅歌名、歌手標籤,咁就可以解決到個問題。

至於個SW係我就試過, 就咁將隻歌擺落去乜都唔洗做就咁SAVE就得.
咁DP-X1果邊就會出現返正體字.
當然前提係你要O係個SW度睇都要啱先得啦

銀級玩家

上面位CHING段野係我問安橋佢答返黎既.
但可能大家有D誤會, WAV FILE係冇得EDIT內容的. 所以就算樓主你用MP3 TAG都係改唔到隻WAV既內容. 出怪獸既原因係你D FILE九成係網上DL.
自己用CD RIP做WAV係會SHOW返個正常中文檔名出黎.
而家DPX1個FIRMWARE D歌SHOW出黎既都係個FILE既內容並唔係個FILE既檔名.
3月UPDATE果個FW亦唔知佢會唔會搞呢樣.

仲有另一個方法, 就係將你有亂碼果D FILE用ITUNES轉做AIFF, 再o係ITUNES改返做正常中文檔名.
希望幫到你.

銀級玩家

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;page=1#pid3731541
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;extra=&page=1

可參考下呢兩個POST

新仔玩家

timmy81 發表於 2016-2-22 14:32
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=233509&page=1#pid3731541
http://www.post76.com ...

THX all

新仔玩家

timmy81 發表於 2016-2-22 14:29
但可能大家有D誤會, WAV FILE係冇得EDIT內容的. 所以就算樓主你用MP ...

我係用CD RIP出嚟但係都係出怪獸字

鑽石玩家

timmy81 發表於 2016-2-22 14:29
但可能大家有D誤會, WAV FILE係冇得EDIT內容的. 所以就算樓主你用MP ...

師兄又唔洗講到9成係DL歌而出亂碼

我所有wav檔都係rip自己買的CD,英文歌正常字,但所有中文歌都係亂碼

上網查左好耐,知道wav檔無得改內容改tag,最後只好放棄,將所有CD rip成flac檔

咁先叫做解決到歌名亂碼問題

鑽石玩家

cyber_look 發表於 2016-2-22 16:45
師兄又唔洗講到9成係DL歌而出亂碼

我所有wav檔都係rip自己買的CD,英文歌正常字,但所有中文歌都係亂碼

我反而所有mp3的歌都正常,無一首出亂碼