設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[重低音] 尋找Dali Ikon跟SVS既同好

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
睇到唔少Ching, 提出關於SVS既特點, 好多都話SVS出既低頻, 係mainly超低頻, 如果剩用佢一隻十仔, 可能要靠隻前置出返D低頻位, 唔知Dali Ikon呢款既前置能唔能夠勝任做到呢樣野呢? 但另一方面, 會唔會因為隻前置音頻範圍拉低左, 連原有既高音都拉低左呢? 小弟都未開始玩影音, 有乜講錯唔好見笑!
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

專業玩家

AV 新丁

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

高音唔會因為咁拉低左. 但如果 amp 唔夠力推得唔好, 推埋中低頻就會推唔透.
不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio
=> 我的初級 AV + HIFI 組合 <=

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

2# Metropolis

你好呀, Metro兄, 我就係一直留意你個post攪到我心癢癢, 就如你成日講, 好多76既兄弟都死在你手上!! 之前其實我一心諗住買V記1200Ultra算架啦, 但一日未買就一日都心思思SVS, 因為個個ching都話佢做氣氛做得好好, 仲有個問題想問下, 就係我個右前置直頭貼在十仔隔離跟住靠牆, 大家互相會有影響嗎?
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

2# Metropolis

你好呀, Metro兄, 我就係一直留意你個post攪到我心癢癢, 就如你成日講, 好多76既兄弟都死在你手上!! 之前其實我一心諗住買V記1200Ultra算架啦, 但一日未買就一日都心思思SVS, 因為個個ching都話佢 ...
ewartuen 發表於 2009-11-3 14:06

我個情況同你差唔多, 之前有booming問題, 家下都解決埋, SVS唔難攪去馬啦

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

師兄你的解決方法係咪就係Pizza?

銀級玩家

4# chhanthony

不過我反而係隻右前置靠牆, 十佬放內圍, 如果唔係會左右唔balance!

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

SVS PC12NSD 比較易融入其它 SPK,左右 ba 唔 balance 要放落去先知!  

專業玩家

AV 新丁

即係你右前置o係牆角?
咁樣唔關十仔事... 本身你放牆角既反射聲同你左前置已經唔同.
而 svs 哩隻十仔擺位其實真係易過其他好多... 如果我冇 get 錯 (睇下面), 你既擺位問題o係前置多過十仔

================ <-- WALL
FL          C     SUB   FR  ||<-- WALL
不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio

專業玩家

AV 新丁

我個情況同你差唔多, 之前有booming問題, 家下都解決埋, SVS唔難攪去馬啦

chhanthony 發表於 2009-11-3 14:11

anthony 兄個 setup 好靚仔...

btw, 你係木地板定膠地皮? 有冇試過唔用 pizza 效果如何?

專業玩家

甚麼是  Pizza ??