設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 換DAC或AMP好

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前幾日去試過NORTH STAR 幾隻唔同級數,覺得都唔係話真係分別好誇張,照計我用緊INTENSO同對FOCAL ARIA 936(同一間店買)都無理由同我買機時差咁遠,我覺得係唔係我部Creek D2 100W 同佢隻老麥50W差好遠。而家想用兩三萬去改善,應該換部頂級SUPREMO或搵部AMP好。其實都有一個問題會唔會係我rip出黎啲歌有問題,我用fanless PC ,有用線牛,但係用外置華碩藍光燒碟機,因搵唔到5.0DC頭谷住用佢隻電子。
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

黃金玩家

你係咪上有蛇鷹驚試?

鉑金玩家

kkkiu 發表於 2016-2-15 18:36
你係咪上有蛇鷹驚試?

係,佢應該同十六樓一樣,賣既野差唔多,同上次部DAC都係樓上攞落黎,十六樓較專業解釋比我聽。
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

黃金玩家

coody 發表於 2016-2-15 18:48
係,佢應該同十六樓一樣,賣既野差唔多,同上次部DAC都係樓上攞落黎,十六樓較專業解釋比我聽。 ...

首先佢部老麥合併唔係50W,至少200W~~然後就係佢雖然成日話用DIY信號線....但電源方面佢一定有落過功夫,雖然不可以話好靚聲,但佢真係插咩機都有板有眼的.....

FOCAL ARIA 936我未聽過,但點樣睇都唔覺得係Creek D2應付到....此其一。

第二我見你幾乎清一色用晒WW線,你有無試過NEOTECH同WW兩條電源線互換??試下乜聲~??(訊源同AMP果條PC互換)

第三有無試過AMP唔插Isotek Aquarius??

有聲就算...

鉑金玩家

kkkiu 發表於 2016-2-15 18:57
首先佢部老麥合併唔係50W,至少200W~~然後就係佢雖然成日話用DIY信號線....但電源方面佢一定有落過功夫, ...

線材我覺得影響好少,部AMP早期係用wireworld,後來轉用Neotech 3001MK III好少少,但換線材從來都不覺有好明顯分別。未試過唔過ISOTEK,佢有兩個插係比AMP用相信夠力。

黃金玩家

睇換咩位置既線材,amp電源線影響比訊源電源細,而信號線影響又比電源線細。

既然未試過,不如試下掉轉下線插及後級直插牆蘇~又唔洗錢。

黃金玩家

見師兄rip碟程序、訊源都採用fanless PC、線牛,
想必亦都認同器材用料、規格會對音質有所影響,
未知兄你前幾日去試過NORTH STAR 幾隻唔同級數DAC 指邊一款,
不過齋睇用料規格, intenso 已經比 老頂、老二輸幾多吓,
先別論晶片級數,淨睇牛牛與供電設計已經相差好遠。
USB port 冇獨立供電、數碼與模擬部分各自並冇獨立牛、
都已經對音質有頗大影響。

小弟當初由impulso升上老二 excelsio時,以家中器材搭配,
AB 比較下已經有非常差別,更何況師兄打算由 intenso 直上老頂!
以師兄情況而言,換DAC 應該比較匹配。

下圖資料來自 northstar design 官網

805D4 Signature, Accuphase A48, Esoteric G05, Esoteric N05XD, SOtM, Lightspeed, Ediscreation

鉑金玩家

panerai 發表於 2016-2-16 08:42
見師兄rip碟程序、訊源都採用fanless PC、線牛,
想必亦都認同器材用料、規格會對音質有所影響,
未知兄你 ...

我已經係由intenso,supremo,同隻老二唔記得叫乜名,係覺定位好佐,但未至於覺得值相差兩萬既分別。

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

見習玩家

北極星DAC如何