設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 音響組合問題 (2 channel and 5.1)

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先恭祝各位猴年財源廣進,身體健康!

小弟是新手一名,新居就快裝修,想搞番套HiFi ,詳情如下:

客廳大小:深3米,濶2.75米 (未計飯廳)

用途:70%聽歌,30%睇戲,將來或會打機(已經好耐無打)。希望可以用網絡,iPhone,藍牙裝置播歌(方便大人用)。另外,主人房亦希望裝套簡單system聽歌。

聽過Bose LifeStyle Sound Touch 535, 覺得睇戲好OK(夠我用),低音好勁,但聽歌好似差咗D野,但講唔出差咗D乜野。亦聽過KEF Q300,店長話以我個客廳大小,應該夠聽歌,但我覺得唔掂,仲差過Bose 535……

呢幾日爬文,初步擬定器材如下:
AV Amp        Marantz         NR 1606
Int. Amp        Marantz        PM 8005
前置        KEF        R 300
中置        KEF        R 200C
後置        ???        ???
Sub.Woofer        ???        ???
BD Player        Oppo        BDP-103d

由於budget 有限,想淸感一下。第一期應該先買PM8005, R300 先,BD Player,以便用來聽歌。第二期再買AV Amp, 中置,Sub. Woofer, 後置。

現有數問如下:

1。 以上組合是否可行,即既可滿足聽歌要求,又可睇戲有戲院feel?

2。分開兩期計劃是否可行?

3。後置要預先穿綫,所以要先行計劃。我會做燈槽。但有人話要將後置放在燈槽上(由燈槽底打聲落梳化位)⋯⋯但我見好多師兄就咁掛牆。到底邊一個方案好?梳化應該會緊貼後牆。

4。R300應該係鐵膽,反而唔知int. AMP 揀PM 8005 是否恰當。請大家俾下意見。

5。R200C 中置應該都走唔甩(平衡價錢,要求,音質),但Sub. Woofer 同後置就唔知點㨂。如果可以做到Bose 535 效果,我已經收貨。(唔知係唔係太苛求,因為我真係唔識)

6。AV Amp NR1606 夠用嗎?(能滿足我以上要求)另外,有無更好的選擇?(平靚正又可以滿足我以上要求)

7。我一直以為BD Player 求求其其就得,但見好多師兄又有好多要求,甚至獨立一部CD Player 用來聽歌。如果要慳錢,是否最應該cut budget 嘅就係呢樣?各位師兄有無建議?

8。 我對綫材的知識是零。有甚麼recommendations? 尤其是後置,因為要先拉綫。

9。 主人房是否要預先拉條LAN 綫先?

10。其實我唔明甚麼前級後級,合併機,bi wire, bi Amp…… 等一大堆野,我只能用我爬完文後所理解得到的,和基本常識去構想以上組合和發問。如發現低B問題,請見諒。

放完新年假後想去試機,有甚麼店舖可以介紹?

星級玩家

首先祝師兄新年快樂,同埋恭喜師兄進入影音世界,KEF 同 Marantz 我都無玩,不過師兄可以考慮入 AV Amp 先,玩一輪摸清器材嘅聲底同自己喜好先慢慢揾部Int Amp。到時唔一定要Marantz, R300 應該可以慢慢配慢慢玩。
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

買部有AV BYPASS  Int Amp先用來聽歌

黃金玩家

首先恭喜C Hing中毒入局
见C Hing个厅都几大,会建议直上坐地喇叭如R700。预算有限可以先玩高级AV Amp如马仔7010,这个听歌或看演唱会都不错,而且够力推5.1.2。之后去多听2声道的AMP选合适口味的玩影音分家。

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

同意以上師兄所說
入門先玩av amp  有新買新
了解下聲底 聲樂環境先
玩一排你就發現pm8005滿足唔到你

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

全新開始,不如考慮下買對Devialet Phantom當前置先?

http://en.devialet.com/phantom/#discover

聽歌唔差,低頻勁度可以唔駛加subwoofer都夠,
亦啱你聽歌同睇戲的比例。

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

現有數問如下:

1。 以上組合是否可行,即既可滿足聽歌要求,又可睇戲有戲院feel?

Yes, OK,

2。分開兩期計劃是否可行?
OK, Up to you

3。後置要預先穿綫,所以要先行計劃。我會做燈槽。但有人話要將後置放在燈槽上(由燈槽底打聲落梳化位)⋯⋯但我見好多師兄就咁掛牆。到底邊一個方案好?梳化應該會緊貼後牆。

掛牆

4。R300應該係鐵膽,反而唔知int. AMP 揀PM 8005 是否恰當。請大家俾下意見。

OK

5。R200C 中置應該都走唔甩(平衡價錢,要求,音質),但Sub. Woofer 同後置就唔知點㨂。如果可以做到Bose 535 效果,我已經收貨。(唔知係唔係太苛求,因為我真係唔識)

要看口味, budget...etc

6。AV Amp NR1606 夠用嗎?(能滿足我以上要求)另外,有無更好的選擇?(平靚正又可以滿足我以上要求)

能滿足以上有聲要求, 但質素非常入門, 不知你能否接受,去HiFi店聽下兄

7。我一直以為BD Player 求求其其就得,但見好多師兄又有好多要求,甚至獨立一部CD Player 用來聽歌。如果要慳錢,是否最應該cut budget 嘅就係呢樣?
NO,
各位師兄有無建議?
103D very Good ar

8。 我對綫材的知識是零。有甚麼recommendations? 尤其是後置,因為要先拉綫。
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

高級玩家

去試下ATC書架 你廳唔大 用r300又要拉勁出 氣孔向後

R300 我覺得AV向多點 我自己入門第一對就係r300

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如以後以聽音樂聽歌為主,建議試多幾對喇叭先,怕師兄日後發燒R300未能滿足師兄之要求,當然KEF在AV有其之優勢,因小弟擁有一對R500,點知2 channel 發燒後再擁有多一對ATC,希望師兄早日搵到心頭好,enjoy your music.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

聽歌多可以去試吓對QUAD S2,價錢平R300一半,但聲音一D都吾輸比R300,師兄有興趣可以去阿二度試一試,留噃啲錢買部好啲嘅Intamp,包有排你聽