設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: just_for_uhk

[請教] 有無Ching用過煲線服務??

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

小寶老豆 發表於 2016-2-4 14:31
... 你播住機, 已經煲哂所有線材...                                                        ...

如果CDP -> amp咁煲發CDP會唔會死頭㗎??

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2016-2-4 14:34
其實呢~~ 小弟曾經喺一位喺加拿大學音響(佢以前喺嗰度幫人造汽車喇叭音響調聲搵食)既親戚度吹水, 佢講返 ...

喇叭單元裡面磁電後有條彈弓, 其實煲喇叭最主要係煲嗰條彈弓, 佢比喻嗰條彈弓唔同長度部分就代表住某一啲頻率
此一說法...我提議6爺你聽左就算啦...唔好太認真
如果文中所講嘅"磁電"係=磁鐵的話...更加令人
磁鐵後...即係磁鐵與磁鐵罩中間有條彈弓...要嚟彈乜春?
單元中的確有一件零件作用有D似彈弓(亦聽過有人真係叫該零件做彈弓)
不過...該彈弓...唔係一條...而係一塊
塊野叫"定心片"...作用係幫助單元震膜回位
而位置通常係喺震膜與支架之間...

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 50 + 50 一定要加分

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ilavbnm 發表於 2016-2-4 15:57
喇叭單元裡面磁電後有條彈弓, 其實煲喇叭最主要係煲嗰條彈弓, 佢比喻嗰條彈弓唔同長度部分就代表住某一啲 ...

哦, 咁我又唔會太認真對待, so far佢講咩我都唔係好知究竟係點, 況且佢都只係話用比喻去講令我易明佢講乜, 實際上唔係咁簡單~~

所以我先話呢啲只係道聽途說唔係咩理論, 聽完算~~

P.S. 小弟的確係打錯字, 係磁鐵唔係磁電~~!!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2016-2-4 16:02
哦, 咁我又唔會太認真對待, so far佢講咩我都唔係好知究竟係點, 況且佢都只係話用比喻去講令我易明佢講乜 ...

定心片作用除左幫助單元震膜回位
同時亦與音盤邊...一齊擔當單元震膜嘅"懸掛系統"(咁形容應該都OK)
音盤邊+定心片可保持單元震膜前後移動
因為...如果單元震膜左右移動的話...就會出現俗語所講嘅"Hi"Cone或黏Cone
即係單元線圈碰到磁體...輕則引至雜音/失真
重則...比錢換單元啦...

P.S
文中Hi Cone個Hi字唔係英文嚟
但係...我唔識打廣東話個"Hi"字
所以...取其音用英文...

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 叻叻貓...
ykluk + 50 + 50 勁~!!
HenryHou1 + 10 + 10 揩﹖

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

just_for_uhk 發表於 2016-2-4 14:35
如果CDP -> amp咁煲發CDP會唔會死頭㗎??

... 咁又未試過... CDP 有無得插手指或者求其搵部 DAP 煲住先...
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

黃金玩家

小寶老豆 發表於 2016-2-5 09:37
... 咁又未試過... CDP 有無得插手指或者求其搵部 DAP 煲住先...

呢啲情況,梗係插收音機或出動bdp既時候啦

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

HenryHou1 發表於 2016-2-5 10:04
呢啲情況,梗係插收音機或出動bdp既時候啦

... 原來樓主用緊 DVD 機聽歌仔...咁應該可以插手指喇...
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-2-4 14:19
煲線服務我見過~真係見過~

http://labkable.com/pages/QBT-%2 ... 4%E9%87%8F%E5%AD%90 ...

沒記錯的話, 之前radar sale 有台nordost的煲線機可以賣.

只是由CDP /DVDP去煲, 真是幾食laser 頭的壽命.
我會用amp 的tuner 去做 (如有) .
還是好音樂最好.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

圖中箭嘴所指果塊有環狀壓紋嘅野...就係所謂嘅定心片
另外...圖中單元磁鐵係外露嘅
咁就可以更清楚睇到...磁鐵後...如果真係裝左條彈弓的話
作用除左真係要嚟"裝人彈弓"之外...我真係唔知要嚟彈乜春...

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

小寶老豆 發表於 2016-2-5 10:19
... 原來樓主用緊 DVD 機聽歌仔...咁應該可以插手指喇...

大約係10年前嘅DVD機......
唔緊要~尋晚插落去一試~唔駛刻意煲~聽得好安樂