設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: eddyman

[請教] Pioneer PD_D6

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

1# eddyman

plus, D6 using BB DAC, while D9 using two Wolfson WM8741.
So better go for D9 or MK2, D9 is doing a special at around 6K.
AREA51 發表於 2009-11-2 12:25

two Wolfson WM8741...我都諗過呢個問題, 佢粒dac 同bd 個隻一樣....
師兄買左幾耐? 有無詳細d 既report...我諗我都係聽埋馬仔先決定...

星級玩家

11# 火機

Agree! Of course the buyer must bring your ears to the show room to compare. Hope the comment from the far side of my little world could help.

專業玩家

刚買D9一星期, 分拆和细節都好.  少了点点味道, 其實可用線材調较, 一樣有理想效果.  最緊要都是夾唔夾自己D amp 和 speaker.

星級玩家

可能就是少了一份音樂感, 所以聽起來總覺得同依家套野分別不大.....

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

1# eddyman

plus, D6 using BB DAC, while D9 using two Wolfson WM8741.
So better go for D9 or MK2, D9 is doing a special at around 6K.
AREA51 發表於 2009-11-2 12:25

also D9 uses 2 transformers for audio and digital, while d6 just just 1 for both..

星級玩家

可能就是少了一份音樂感, 所以聽起來總覺得同依家套野分別不大.....
火機 發表於 2009-11-2 14:15

試下唔好駁 A9, 我覺得佢個 CD player 得, 但個 amp 唔係太重音樂感...所以呢套老西我覺得唔好買一套
我之前成副計試哂, 用 Pioneer 部 51 BR 出 RCA 入 onkyo 806, 未聽到一半已經叫個 sales 停, 之後拎部 D6 一樣 RCA 入, 完全兩個世界
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

星級玩家

試下唔好駁 A9, 我覺得佢個 CD player 得, 但個 amp 唔係太重音樂感...所以呢套老西我覺得唔好買一套
我之前成副計試哂, 用 Pioneer 部 51 BR 出 RCA 入 onkyo 806, 未聽到一半已經叫個 sales 停, 之後拎部 D6 一 ...
kennethtcp 發表於 2009-11-3 00:32

唔買一套呀...咁...好似買馬仔好d wo

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

[quote]我星期六去聽過D9+A9 MKII 版, 感覺.... 沒有驚喜...真係同我依定套野差唔多...值唔值19000 真係要諗諗..聽埋馬仔sa15s2+pm15s2 先決定.

我依家套野係咁... 真唔算好野..
BD51 (PC: AET HIN EVO) -> Onkyo 705 (PC: ...
火機 發表於 2009-11-2 09:47

機爺 , 研究吓 :  -
-  你試 Pioneer 時 , 駁嘜野 " 喇叭 " 試機
-  以你而家套野 , 我都係建議換返對 " 靚座地 " 先

進階玩家

我星期六去聽過D9+A9 MKII 版, 感覺.... 沒有驚喜...真係同我依定套野差唔多...值唔值19000 真係要諗諗..聽埋馬仔sa15s2+pm15s2 先決定.

我依家套野係咁... 真唔算好野..
BD51 (PC: AET HIN EVO) -> Onkyo 705 (PC: ...
KUNGKUNG 發表於 2009-11-3 17:06

Quad 22L2.....?(流口水ing)
TV :Pionner Kuro 500A
AMP:Pionner LX51
前中置:KEF5001
後置:Mirage Prestige
Sub:Sunfire HRS-8
BDP:Pionner BDP-51FD, PS3 Slim

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

[quote]
Quad 22L2.....?(流口水ing)
bugigi 發表於 2009-11-3 17:43

唔該晒 bugigi 兄 !  Quad 22L2 啦 火機兄 !  好似皮鬆d咋喎 !
再唔係就整對 FOCAL 啦 !